Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Analyse: Nestle Nestle 21-04-2017

vrijdag 21 april 2017

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
CH0038863350 CHF 24.1 2.85 Nee Long Dagelijkse consumentengoederen

Voor 2020 voorziet Nestlé niet langer een omzetgroei van tussen de 5 en 6%, maar laat deze verwachting gaan na de zwakke resultaten over 2016. Omdat ook de concurrentie omzetproblemen heeft, kwam het loslaten van de groeiverwachting niet als een verrassing.

Bedrijfsinformatie: grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld

Nestlé is het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld. Het concern heeft dertig merken met meer dan CHF 1 mld. omzet per jaar. De verdeling van de omzet is de laatste jaren: dranken 26%, melkproducten 26%, kant-en-klaarmaaltijden 17%, diervoeding 11%, chocolade, snoep en koek 10%. Ook heeft het een samenwerkingsverband met L’Oréal op het gebied van dermatologie.

Licht aan het eind van de tunnel

Nestlé heeft in het eerste kwartaal van 2017 de omzet licht zien stijgen, zo bleek 20 april bij de cijferpresentatie. De omzet steeg met 0,4% naar CHF 21,0 mld., omgerekend circa EUR 19,6 mld. Voor een deel kwam de lage groei doordat het paasweekend in een ander kwartaal viel.. Autonoom lag de omzetgroei op 2,3%, waarvan 1% te danken was aan hogere prijzen. De gemiddelde analistenverwachting lag hier op 0,9%. Wisselkoersen drukten de omzet juist met 0,4 procent. De gemiddelde analistenverwachting lag hier op 2%. Nestlé groeide vooral in de opkomende markten sterk, met 4,3%. In de ontwikkelde markten lag de groei op 0,8%. Volgens CEO Schneider lag de groei in het eerste kwartaal in lijn met de jaardoelstellingen van de voedingsmiddelenproducent. Nestlé herhaalde de outlook voor heel 2017 dan ook. De onderneming mikt op een autonome groei van 2 tot 4%. Om de toekomstige winstgevendheid aan te jagen, zal Nestlé de reorganisatiekosten in 2017 ‘aanzienlijk’ verhogen, waardoor de winstmarge uit handel, gerekend in constante wisselkoersen, laag zal blijven. De onderliggende winst per aandeel zal, eveneens tegen constante wisselkoersen, volgens de producent wel stijgen.

Waardering: gemiddeld tot hoog

De waardering van de voedingsmiddelenfabrikanten op de Masterlist met ondernemingen die het Investment Office volgt, is hoog. Unilever staat op 20 keer de winst voor 2017, Nestlé ook en Mondelez zelfs 21,5 keer de winst. Binnen de subsector voeding is Nestlé dus gemiddeld gewaardeerd, binnen de sector dagelijkse consumentengoederen is de waardering hoog te noemen.

Kansen

  • Via zowel organische groei als overnames wil het concern het omzetaandeel van de opkomende markten in acht jaar tijd van de huidige 32%, naar 45% laten groeien. Door de koersdalingen van de aandelen van bedrijven in de opkomende markten zijn deze ondernemingen op dit moment niet te duur.
  • Nestlé richt zich met zijn productenportefeuille steeds meer op gezonde producten met hoge marges. Het concern kan daarmee profiteren van de stijgende bestedingen van consumenten aan deze producten.
  • Met dertig merken met meer dan CHF1 mld. omzet per jaar (goed voor 70% van de jaarwinst) heeft Nestlé een uitstekend gespreide productenportefeuille.

Risico's

  • Door het zwakke economische klimaat ondervindt Nestlé in de volwassen markten nog steeds sterke concurrentie van de producenten van huismerken.
  • Nestlé heeft veel last van de zwakke valuta’s in de opkomende markten ten opzichte van de sterke Zwitserse frank.
  • Nestlé wil nog wel eens teveel geld uitgeven voor een overname als het management een bedrijf als goede aanvulling ziet voor het concern.

Technische Analyse

Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 58 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 88.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 68,0 op Nestle 2,5 3,60 3,70 +1,67 % Koop Sprinter
Sprinter Long 68,0 op Nestle 2,5 3,60 3,70 +1,67 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen