Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Analyse: Heineken Heineken 19-04-2017

woensdag 19 april 2017

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000009165 EUR 22.3 1.62 Nee Long Dagelijkse consumentengoederen

Anheuser Busch Inbev heeft na de fusie met SABMiller een veel groter deel van de belangrijkste winstgevende regio’s in handen. Toch laat Heineken, met zijn flinke autonome volumegroei in Europa, zien zeker niet stil te zitten terwijl de andere twee met hun fusie bezig zijn.

Heineken: nummer 2 in de wereld.

Heineken is een sterk opererend bierconcern, het op een na grootste ter wereld. In de merkenportefeuille zitten naast het premiumbiermerk Heineken ook Amstel en nog zo’n 250 andere merken waaronder Sol, Desperados, 33 Export, Cruzcampo, Zywiec, Birra Moretti, Murphy's, Star en de cidermerken Strongbow en Jillz. Heineken is marktleider in een aantal belangrijke landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Door de overname van Femsa Cerveza controleert Heineken nu 43% van de Mexicaanse en 10% van de Braziliaanse biermarkt. Heineken is het op een na best verkopende importbier in de Verenigde Staten.

Sterke resultaten

Heineken heeft in het eerste kwartaal van 2017 meer bier verkocht, en zag de winst ten opzichte van vorig jaar stijgen. Dit meldde het concern in een tussentijds handelsbericht. Het geconsolideerde biervolume van het concern steeg met 1% tot 44,0 mln. hectoliter. Analisten hielden vooraf rekening met een daling naar 43,3 mln. hectoliter. Vooral de volumes in Azië/Pacific stegen met 8,3% op jaarbasis sterk. Wel was er krimp in Afrika, het Midden-Oosten, Oost-Europa en de Amerika's. De autonome volumegroei bedroeg 0,6%, waar analisten uitgingen van een autonome volumedaling van 0,7%. De nettowinst kwam uit op €293 miljoen euro, waar de winst in dezelfde periode een jaar eerder nog €265 mln. was. Heineken liet zich niet uit over de verwachtingen voor dit jaar. Eerder rekende de brouwer voor de middellange termijn op een stijgende operationele winst en een toename van de marges met 40 basispunten per jaar. Heineken voorziet voor 2017 wel een negatief valuta-effect van ongeveer €30 mln. op het operationeel resultaat en geen impact op het nettoresultaat.

Waardering hoger dan van de marktleider

Heineken heeft op dit moment een gemiddelde waardering. Beleggers betalen op de huidige koers (€81) bijna 21 keer de verwachte winst voor het lopende jaar, wat vrij hoog is voor de sector en zeker hoger dan de gemiddelde waardering voor het bedrijf.

Kansen

  • Heineken’s strategie is erop gericht om in elk land waar het actief is de nummer 1- of 2- positie te krijgen en te houden. Het concern start meestal met voortzetting van het overgenomen lokale biermerk en gebruikt later dit platform om de eigen premiumbieren te slijten.
  • In regio's als Afrika, Latijns-Amerika en Azië verwacht Heineken te zullen profiteren van een aanhoudend gunstig economisch klimaat.
  • De overnames van de laatste jaren (ABP en Femsa) vergroten Heineken's blootstelling aan opkomende markten; ook een joint venture in India biedt groeipotentieel op de lange termijn.

Risico's

  • De combinatie van Anheuser Busch Inbev en SABMiller kan een heel zware tegenstander gaan worden in veel gebieden waar Heineken ook actief is.
  • Heinekens grootste afzetmarkt, West-Europa (41% van de bedrijfsopbrengsten), is een krimpende markt.
  • Heineken zou om zich sterker te maken tegenover de nieuwe megabrouwer zelf ook op het overnamepad kunnen gaan. De waarderingen voor bierbrouwers liggen op het moment op een hoog niveau en dat zou betekenen dat er te veel betaald gaat worden.

Technische Analyse

Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 67 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 97.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 89,36 op Heineken 11,1 0,84 0,88 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 85,6 op Heineken 5,3 1,78 1,82 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 107,55 op Heineken 8,7 1,08 1,12 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 110,5 op Heineken 4,3 2,24 2,28 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Heineken bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.