Analyse: Vodafone Group Vodafone Group

vrijdag 12 augustus 2016

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
GB00BH4HKS39 GBp 27.6 6 Ja Long Telecommunicatie

De consolidatie van de Nederlandse activiteiten van Vodafone en Liberty Global levert kostenvoordelen op en versterkt de concurrentiepositie van beide aanbieders in de Nederlandse telecommarkt. Als de samenwerking bevalt, biedt dit wellicht kansen voor consolidatie van hun activiteiten in andere landen. De koers reflecteert echter al een zeer optimistisch toekomstscenario.

Internationale telecomaanbieder

Het Britse Vodafone (VOD) levert mobiele en vaste-lijn telecomdiensten aan meer dan 400 mln. klanten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Bij een omzet van €56 mld. boekte VOD in het boekjaar tot en met maart 2016 een nettowinst, exclusief eenmalige posten, van €373 mln. Deze omzet werd gegenereerd in Duitsland (19%), het Verenigd Koninkrijk (15%), Italië (11%), Spanje (9%), de rest van Europa (12%) en Afrika, het Midden-Oosten en Azië Pacific (33%).

Prijsverhogingen in premiumsegment door toename productkwaliteit

In ons sectorcommentaar Telecommunicatie bespreken we onder meer dat telecomklanten bereid zijn om meer te betalen voor sneller internet, zeker als dit is gebundeld met content. Ook VOD is actief in dit marktsegment.

Nederlandse joint-venture met Liberty Global startsein voor verdere consolidatie?

VOD en Liberty Global (LG) gaan VOD’s Nederlandse activiteiten samenvoegen met LG’s Nederlandse kabelbedrijf Ziggo in een joint-venture (JV). De JV zal complete pakketten kunnen aanbieden van vaste en mobiele telefonie, internet en TV. De consolidatie moet synergiën opleveren met een netto toekomstige waarde van €3,5 mld. De bedrijven verwachten de transactie eind 2016 af te kunnen ronden. Als de samenwerking bevalt, biedt dit wellicht kansen voor consolidatie van hun activiteiten in andere landen.

Koers reflecteert zeer optimistisch toekomstscenario

De koerswinstverhouding voor de komende 12 maanden van 36 is ruim 2 keer zo hoog als die van de MSCI All Country World Telecom Index van 15. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door de hoge winstgroei die analisten gemiddeld verwachten voor de boekjaren tot en met maart 2018, 2019 en 2020 van respectievelijk 31%, 23% en 17%.

Kansen

  • Uitbreiding van de consolidatie van VOD en LG’s activiteiten naar andere landen.
  • Investeringen in VOD’s 4G- en glasvezelnetwerk. Door het aanbieden van premium pakketten met meer diensten van hogere kwaliteit, weet VOD zijn verkoopprijzen te verhogen.
  • Een overname van VOD. Bijvoorbeeld door LG.

Risico's

  • Het moeten betalen van hoge kosten voor spectrumlicenties. Om liquiditeitsproblemen te voorkomen zou VOD er dan voor kunnen kiezen om het dividend te verlagen.
  • Overnames tegen te hoge prijzen.
  • Stijging van de euro ten opzichte van de valuta’s van de landen waarin VOD actief is.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 180 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 260. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 116,0 op Vodafone 5,0 0,27 0,29 +12,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 116,0 op Vodafone 5,0 0,27 0,29 +12,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Marina Hagoort, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Vodafone Group bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.