Auteur

ING
ING

Dagbericht beleggen General Electric verwacht minder winstgroei komende kwartalen door lage olieprijs

maandag 24 juli 2017

Favoriet Chris Froome heeft, zoals verwacht, voor de vierde keer de Tour de France gewonnen. Heel knap maar niet verrassend. Stiekem hoop ik dat de laatste beursweek voor mijn vakantie iets spannender wordt. Bedrijfscijfers en de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, zijn de ingrediënten die daarvoor moeten zorgen.

Tot nu toe vallen de bedrijfscijfers mee. Van de 96 bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 Index die tot nu toe cijfers bekend maakten, waren de winstcijfers in ruim 80% van de gevallen beter dan verwacht. Het percentage meevallende omzetcijfers lag daar maar iets onder (77%). Voor de zestig bedrijven uit de Stoxx 600 Index die tot nu toe met cijfers naar buiten kwamen, liggen de percentages op 47% (winst hoger dan verwacht) en 60% (omzet hoger dan verwacht). Prima scores tot nu toe. Deze week komt meer dan de helft van de bedrijven uit de Euro Stoxx 50 Index (de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone) met kwartaalcijfers naar buiten.

Vormden ‘grote 4’ Duitse autoconcerns een kartel?

De cijfers vallen dus niet tegen bij de verwachtingen. Wat we wel zien, is dat in de afgelopen weken vooral voor Europese bedrijven analisten hun winstverwachtingen voor heel 2017 hebben teruggeschroefd. Dat heeft vooral te maken met de sterker geworden euro. Dat was overigens niet de belangrijkste reden dat afgelopen vrijdag de Duitse hoofd-aandelenindex DAX flink onderuit ging. Die koersdaling kwam door een artikel in het Duitse weekblad Der Spiegel, dat berichtte over een kartel van de vier grote Duitse autofabrikanten dat jarenlang zou hebben gefunctioneerd. De koersen van Volkswagen (-2,8%), BMW (-2,6%), Porsche (-4%) en Daimler (-2,1%) gingen flink onderuit en trokken andere aandelen en de Europese beursindices mee naar beneden. De DAX verloor vrijdag uiteindelijk 1,7% en de Stoxx Europe 600 Index sloot de laatste dag van de week met een verlies van iets meer dan 1%. De AEX hield met een verlies van slechts 0,8% de schade nog redelijk beperkt. De euro werd nog iets sterker en klom naar 1,167 tegenover de dollar, het hoogste niveau sinds januari 2015, terwijl de Duitse 10-jaarsrente met 2 basispunten daalde naar 0,51%.

GE verwacht lagere winstgroei door lage olieprijs

Op Wall Street was de stemming afgelopen vrijdag niet veel beter dan op de Europese beurzen maar bleven de verliezen beperkt. Beleggers maken zich zorgen over de haalbaarheid van de hervormingsplannen van president Trump nu het onderzoek naar zijn banden (en die van zijn familie) met de Russen wordt uitgebreid. Verder werd de stemming vrijdag gedrukt door tegenvallende toekomstverwachtingen van General Electric (GE). Het bedrijft waarschuwde, ondanks meevallende kwartaalcijfers, voor lagere winstgroei in de komende kwartalen. Vooral de lagere olieprijs speelt het bedrijf parten. Alle drie grote Amerikaanse beursindices sloten vrijdag met verlies. De S&P 500 verloor, net als de Nasdaq iets minder dan 0,1% en de Dow Jones sloot 0,2% lager. Aandelenkoersen van oliegerelateerde bedrijven lagen onder druk door de lagere olieprijs (-2,5%) na berichten dat de OPEC-landen de afgelopen tijd meer olie hebben geproduceerd. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,24%.

Gemengde stemming op beurzen in Azië vanmorgen

In aanloop naar een week vol met kwartaalcijfers van bedrijven en de beleidsvergadering van de Fed (woensdag) is de stemming op de beurzen in Azië vanmorgen gemengd. De sterkere Japanse yen (tegenover de dollar) zet de Japanse aandelenkoersen onder druk. De Nikkei-index staat op dit moment in Tokio op een verlies van 0,8%. De Hang Seng-index in Hongkong staat daarentegen op een winst van 0,5% en de beursindex van Shanghai wint 0,3%. De KOSPI-index in Seoel verliest 0,1% en de beurs van Australië noteert 0,8% onder het slot van vrijdag.
Agenda van vandaag Op de agenda van vandaag staan onder andere inkoopmanagersindices uit Frankrijk, Duitsland en de eurozone. Ook in de VS worden vandaag inkoopmanagersindices bekendgemaakt, evenals cijfers over de verkopen van bestaande woningen in juni. Voor die laatste wordt een daling van 0,9% op maandbasis verwacht. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere Julius Baer Group, Koninklijke Philips, Unibail-Rodamco, Reckitt Benckiser, Hasbro, Halliburton, en Alphabet (nabeurs).
Fijne week!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 60,71 op BMW 11,9 5,58 0,00 -0,53 % Koop Sprinter
Sprinter Long 56,0 op BMW 4,7 14,08 0,00 -0,21 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 73,79 op BMW 6,6 0,75 1,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 79,62 op BMW 4,2 1,34 1,59 0,00 % Koop Sprinter