Auteur

Foppe Oberman
Kennismanager

Dagbericht Beleggen Pond zwakker, Britse obligatierente lager na hint voorzitter Bank of England

vrijdag 3 november 2017

Er waren gisteren weinig verrassingen voor beleggers. Zoals verwacht, kondigde de Bank of England een renteverhoging van 0,25% aan, de eerste in tien jaar. En werd in de VS door president Trump Jerome Powell als nieuwe voorzitter van de Fed voorgedragen. 

De financiële markten reageerden nog wel op de hint van de voorzitter van de Bank of England, dat de beleidsrente niet snel verder zal worden verhoogd. Een zwakker Brits pond en een flink lagere rente was het gevolg. De Britse 10-jaarsrente daalde met 8 basispunten naar 1,26%. De Londense FTSE 100 Index steeg, geholpen door het zwakkere pond, met 0,9%. Elders in Europa namen beleggers wat winst. De belangrijkste gegevens waarop zij hadden gewacht, zijn nu wel bekend en het wachten is op nieuwe impulsen die de markten in beweging kunnen zetten. 

Energieaandelen hoger door stijgende olieprijs
De Stoxx Europe 600 Index sloot gisteren met een verlies van 0,5%, de eerste daling in zes dagen. Als we kijken naar de sectorindices: door de hogere olieprijs eindigden gisteren aandelen uit de energiesector (+0,8%) bovenaan de lijst met winnaars. Europese IT-bedrijven (-0,9%) leverden daarentegen wat in. Op de obligatiemarkt sloot de Duitse 10-jaarsrente onveranderd op 0,37%. De euro werd iets sterker tegenover de dollar op 1,166 (EUR/USD).

Cijfers Facebook stellen beleggers enigszins teleur
Op Wall Street werd de nominatie van Powell als nieuwe Fed-voorzitter voor kennisgeving aangenomen. Naar verwachting zal hij het beleid van de huidige voorzitter, Janet Yellen voortzetten. Beleggers waren vooral druk met het interpreteren van het nieuwe belastinghervormingsplan dat president Trump wil invoeren. Lagere winstbelastingen voor bedrijven en lagere inkomstenbelastingen voor Amerikanen zullen, zoals de plannen er nu liggen, worden gecompenseerd door onder andere minder hypotheekrenteaftrek. In reactie lagen vooral de koersen van Amerikaanse bouwbedrijven onder druk. Verder werden de kwartaalcijfers van Facebook  
(-2%) niet heel goed ontvangen en lag het aandeel Time Warner (-3,7%) onder druk wegens een mogelijke bezwaarprocedure door het ministerie van Justitie tegen de overname door AT&T. 

Indicatie van hogere inflatie in de VS
Ander nieuws in de VS kwam uit economische cijfers: het aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering bleek afgelopen week gedaald naar 229.000 en de arbeidskosten per eenheid product in het derde kwartaal met 0,5% gestegen. Dit wijst op iets hogere lonen en daarmee op oplopende inflatie. Daar tegenover staat dat de productiviteit in het derde kwartaal met 3% is gestegen (+2,6% verwacht). De Amerikaanse 10-jaarsrente sloot 1 basispunt lager op 2,35%.

Per saldo weinig verandering indices op Wall Street
Mede door flink hogere koersen van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,9%) en aandelen uit de sector financiële waarden (+0,9%) sloot de S&P 500 na een lagere opening toch nog onveranderd. De Nasdaq kwam per saldo ook niet van z'n plaats en sloot onveranderd. Nabeurs presenteerde Apple, naar beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, beter dan verwachte cijfers. Vooral de omzet verwachtingen voor het laatste kwartaal van dit jaar waren hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten. De koers liep nabeurs 3% op.
 
Koersen Chinese op vasteland 1% lager, in Hongkong 0,3% hoger
In Azië wordt vanmorgen enthousiast gereageerd op de mooie resultaten en vooruitzichten van Apple. Vooral de koersen van de Aziatische toeleveranciers van Apple lopen op. De Japanse beurs is vandaag gesloten vanwege een feestdag. De beursindex van Hongkong staat op dit moment 0,3% hoger en de Kospi-index in Seoel is 0,5% hoger gesloten. Verder is de inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector volgens nieuwsdienst Caixin in oktober gestegen van 50,6 naar 51,2 punten. Desondanks staan de beurzen op het vasteland van China op een verlies van 1%.
 
Agenda van vandaag
Vanmiddag wordt het officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport over oktober gepubliceerd. Er wordt verwacht dat er 313.000 nieuwe banen zijn bijgekomen, een flink herstel na vorige maand toen er zelfs 33.000 banen verloren gingen door de orkanen in het zuiden van de VS. De werkloosheid is naar verwachting blijven staan op 4,2% en de uurlonen zullen volgens de analistenverwachtingen met 0,2% zijn gestegen (maand op maand). Later op de dag krijgen we ook nog Amerikaanse inkoopmanagersindices en cijfers over de orders voor duurzame industriegoederen. Door het flinke aantal meevallende cijfers in de afgelopen maanden is de Economic Surprise Index van de VS inmiddels gestegen van -78 punten in juni naar nu +41 punten. Deze index geeft de verhouding weer tussen mee- en tegenvallende economische data. Ik verwacht dat er op korte termijn weinig ruimte meer is voor nog meer meevallende macrocijfers. Vandaag gaat het kwartaalcijferseizoen verder met cijfers van onder andere Société Génerale, Air-France KLM, Repsol, Moody's en Berkshire Hathaway.

Alvast een heel goed weekend!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 218717,0 op Berkshire Hathaway 2,9 9,55 0,00 +2,25 % Koop Sprinter
Sprinter Long 218717,0 op Berkshire Hathaway 2,9 9,55 0,00 +2,25 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.