Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Analyse: Heineken Heineken

maandag 12 februari 2018

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000009165 EUR 21.2 1.74 Nee Long Dagelijkse consumentengoederen

Anheuser Busch Inbev heeft na de fusie met SABMiller een veel groter deel van de belangrijkste winstgevende regio’s in handen. Toch laat Heineken, met zijn flinke autonome volumegroei in Azië/Pacific en Oost-Europa, zien zeker niet stil te zitten terwijl de andere twee met hun fusie bezig zijn.

Heineken: nummer 2 in de wereld

Heineken is een sterk opererend bierconcern, het op een na grootste ter wereld. In de merkenportefeuille zitten naast het premiumbiermerk Heineken ook Amstel en nog zo’n 250 andere merken waaronder Sol, Desperados, 33 Export, Cruzcampo, Zywiec, Birra Moretti, Murphy's, Star en de cidermerken Strongbow en Jillz. Heineken is marktleider in een aantal belangrijke landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Door de overname van Femsa Cerveza controleert Heineken nu 43% van de Mexicaanse en 10% van de Braziliaanse biermarkt. Heineken is het op een na best verkopende importbier in de Verenigde Staten.

Geen sterke resultaten

Heineken heeft in 2017 meer bier verkocht, waarop meer werd verdiend, en wil dit jaar de winstgevendheid vergroten. Dit bleek 12 juli bij de presentatie van de cijfers over deze periode. Heineken verkocht afgelopen jaar in totaal 218 mln hectoliter bier, ten opzichte van 200,1 mln hectoliter in 2016. De autonome volumegroei bleef gelijk op 3,0%. De gemiddelde analistenverwachting lag op 2,7%. De hoogste groei op eigen kracht werd geboekt in de regio Azië/Pacific met 8,9%. De gemiddelde analistenverwachting lag hier op 7,8%. De omzet vóór bijzondere posten steeg met 5,4%, tot €21,9 miljard euro. Dit was in lijn met waar analisten op hadden gerekend. Autonoom stegen de inkomsten met 5,0%. De consensus lag op 5,3% en in 2016 kwam de autonome groei uit op 4,8%. Heineken zag de EBIT met 6,2% stijgen tot €3,76 mld. De nettowinst groeide van €2,10 mld, naar €2,25 miljard euro. De consensus ging uit van respectievelijk €3,73 mld en €2,22 mld. Dit jaar wil de Heineken de operationele winstmarge met ongeveer 25 basispunten laten groeien. Deze marge kwam in 2017 uit op 17,2%, een stijging van 14 basispunten ten opzichte van 2016. Daarnaast rekent Heineken op verdere autonome omzet en winstgroei. Wat betreft de investeringen rekent Heineken dit jaar op circa €2 mld, ten opzichte van €1,7 mld in 2017. Het plan is om te investeren in de ontwikkelende markten. Zo wil het concern uit Amsterdam de productiecapaciteit uitbreiden in Mexico, Cambodja, Vietnam, Ethiopië en Haïti. In Ivoorkust wordt een nieuw brouwerij geopend en in Mozambique gaat Heineken er een bouwen.

Waardering hoger dan van de marktleider

Heineken heeft op dit moment een gemiddelde waardering. Beleggers betalen op de huidige koers (€81) bijna 20 keer de verwachte winst voor het lopende jaar, wat vrij hoog is voor de sector en zeker hoger dan de gemiddelde waardering voor het bedrijf.

Kansen

  • Heineken’s strategie is erop gericht om in elk land waar het actief is de nummer 1- of 2-positie te krijgen en te houden. Het concern start meestal met voortzetting van het overgenomen lokale biermerk en gebruikt later dit platform om de eigen premiumbieren te slijten.
  • In regio's als Afrika, Latijns-Amerika en Azië verwacht Heineken te zullen profiteren van een aanhoudend gunstig economisch klimaat.
  • De overnames van de laatste jaren (ABP en Femsa) vergroten Heineken's blootstelling aan opkomende markten; ook een joint venture in India biedt groeipotentieel op de lange termijn.

Risico's

  • De combinatie van Anheuser Busch Inbev en SABMiller kan een heel zware tegenstander gaan worden in veel gebieden waar Heineken ook actief is.
  • Heinekens grootste afzetmarkt, West-Europa (41% van de bedrijfsopbrengsten), is een krimpende markt.
  • Heineken zou om zich sterker te maken tegenover de nieuwe megabrouwer zelf ook op het overnamepad kunnen gaan. De waarderingen voor bierbrouwers liggen op het moment op een hoog niveau en dat zou betekenen dat er te veel betaald gaat worden.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 76,5 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 97. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 70,16 op Heineken 11,1 6,45 6,85 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 65,7 op Heineken 4,9 15,14 15,54 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 84,41 op Heineken 8,7 8,38 8,78 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 90,78 op Heineken 5,0 14,75 15,15 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Heineken bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.