Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Analyse: Nestle Nestle

donderdag 15 februari 2018

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
CH0038863350 CHF 19.6 3.33 Nee Long Dagelijkse consumentengoederen

De organische omzetcijfers over 2017 waren de slechtste in 20 jaar, het is tijd dat Nestle gaat herstructuren wil het niet ten prooi vallen aan activistische aandeelhouders die het concern ieder kwartaal met opnieuw minder dan verwachte cijfers zien komen.

Bedrijfsinformatie: grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld

Nestlé is het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld. Het concern heeft dertig merken, met meer dan CHF 1 mld omzet per jaar. De verdeling van de omzet is de laatste jaren: dranken 26%, melkproducten 26%, kant-en-klaarmaaltijden 17%, diervoeding 11%, chocolade, snoep en koek 10%. Ook heeft het een samenwerkingsverband met L’Oréal op het gebied van dermatologie.

Nestlé heeft zijn zoetwarendivisie in de Verenigde Staten voor $2,8 mld verkocht aan Ferrero. De verkoop is de eerste grote desinvestering van Nestlé in enkele jaren. Het concern wil zich voortaan toeleggen op gezondere en sneller groeiende productgroepen als koffie, mineraalwater en diervoeding. De verkoop van chocolade en snoep staat in veel markten onder druk, doordat consumenten steeds minder producten met toegevoegde suiker aanschaffen. Nestlé benadrukte dinsdag de chocoladebelangen buiten de VS niet te zullen verkopen. Ook stelde het bedrijf de Amerikaanse levensmiddelenmarkt in bredere zin niet de rug te zullen toekeren.

Minder dan verwachte cijfers

Zwakke verkopen in het vierde kwartaal hebben ertoe geleid dat de groei van Nestlé vorig jaar tegenviel. Met name in Noord-Amerika en Brazilië had Nestlé het lastig. Wel wist het bedrijf de kosten beter in de hand te houden. Ook de divisies die zich bezighouden met bronwater en medische voeding groeiden stevig en koffiemerk Nespresso presteerde eveneens goed. Huidverzorgingsproducten en voedingsmiddelen deden het minder. Het concern gaf aan dat het niet van plan is zijn belang in L’Oréal te verhogen. In combinatie met de slechte resultaten zou dit gezien kunnen worden als een reden om het belang op den duur van de hand te doen. Na de dood van de grootaandeelhouder van L’Oréal verviel de afspraak die Nestlé had om iets met het cosmeticabelang te doen. Of dit nu kopen of verkopen was. Vooral in Europa waren ook de dierverzorgingsproducten goed voor groei. De omzet van Nestlé was vorig jaar 0,4% hoger dan in 2016 en kwam uit op CHF89,8 mld. Die kleine groei had deels te maken met het feit dat Nestlé activiteiten op het gebied van onder meer ijs en bevroren voedsel in een samenwerkingsverband onderbracht. De autonome groei kwam uit op 2,4%. Dat was lager dan Nestlé zelf had verwacht. En ook de gemiddelde analistenverwachting lag met 2,7% hoger. De onderliggende operationele winst kwam 2,9% hoger uit tot CHF14,7 mld. Hier lag de analistenverwachting op CHF 13,34 mld. Nestlé verwacht dat de autonome groei dit jaar weer toeneemt. Het verwacht in 2018 een organische groei die ligt in een bandbreedte van 2%-4%. Ook het doel om de marges te verbeteren tot en met 2020 gaan de Zwitsers naar eigen zeggen halen.

Waardering: gemiddeld tot hoog

De waardering van de voedingsmiddelenfabrikanten op de Masterlist met ondernemingen die het Investment Office volgt, is relatief hoog. Unilever staat op 18 keer de winst voor 2017, Nestlé op 20 en Mondelez op slechts 17,5 keer de winst. Binnen de subsector voeding is Nestlé dus hoog gewaardeerd, maar ook binnen de sector dagelijkse consumentengoederen is de waardering hoog te noemen.

Kansen

  • Via zowel organische groei als overnames wil het concern het omzetaandeel van de opkomende markten in acht jaar tijd van de huidige 32%, naar 45% laten groeien. Door de koersdalingen van de aandelen van bedrijven in de opkomende markten zijn deze ondernemingen op dit moment niet te duur.
  • Nestlé richt zich met zijn productenportefeuille steeds meer op gezonde producten met hoge marges. Het concern kan daarmee profiteren van de stijgende bestedingen van consumenten aan deze producten.
  • Met dertig merken met meer dan CHF1 mld. omzet per jaar (goed voor 70% van de jaarwinst) heeft Nestlé een uitstekend gespreide productenportefeuille.

Risico's

  • Door het zwakke economische klimaat ondervindt Nestlé in de volwassen markten nog steeds sterke concurrentie van de producenten van huismerken.
  • Nestlé heeft veel last van de zwakke valuta’s in de opkomende markten ten opzichte van de sterke Zwitserse frank.
  • Nestlé wil nog wel eens te veel geld uitgeven voor een overname als het management een bedrijf als goede aanvulling ziet voor het concern.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 58 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 88. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 68,0 op Nestle 2,5 3,50 3,60 +0,28 % Koop Sprinter
Sprinter Long 68,0 op Nestle 2,5 3,50 3,60 +0,28 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen