Auteur

David Wolters
Beleggingsanalist

Analyse: Wolters Kluwer Wolters Kluwer

vrijdag 23 februari 2018

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000395903 EUR 17.7 2.07 Ja Long Industriegoederen

Boekjaar 2017 bleek een topjaar voor de digitale uitgeverij. En ook in 2018 ziet het concern kansen. Door prima cijfers kwam het concern in waardering gelijk aan de grote concurrent RELX, die juist dit jaar met iets minder dan verwachte resultaten te maken had.

Toonaangevend in informatiediensten

Wolters Kluwer is een uitgeverij en wereldwijd toonaangevend in het aanbieden van informatiediensten. De onderneming biedt producten en diensten aan voor professionals in de gezondheidszorg, fiscale dienstverlening, accountancy, zakelijke dienstverlening, financiële sector, juridische sector, en voor specialisten op gebied van wet- en regelgeving. Het concern behaalde in 2017 €4,42 mld. aan omzet.

Daling oplages, verschuiving van advertentiebestedingen richting internet

De laatste jaren kampen uitgevers met een daling van de oplages en met een verschuiving van advertentiebestedingen richting internet. Dit leidt tot minder opbrengsten uit advertenties in gedrukte media. De gedrukte media verliezen terrein aan internet. Bij Wolters Kluwer is de gedrukte media dan ook nog maar verantwoordelijk voor 14% van de omzet. Dit was drie jaar geleden 25% van de omzet. Digitaal en services zijn verantwoordelijk voor 86% van de omzet.

Sterke cijfers

Wolters Kluwer heeft in 2017 een hogere winst en omzet behaald. De omzet over heel 2017 kwam uit op €4,42 mld, in lijn met de analistenverwachting. De identieke omzetgroei kwam uit op 3%. De operationele winst (voor eenmalige posten) kwam als verwacht uit op €1 mld, tegen €950 mln een jaar eerder. Ook dit was in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. De aangepaste nettowinst kwam uit op €668 mln, waar het bedrijf een jaar eerder €490 mln overhield. Dit was flink hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van €628 mln. De operationele winstmarge kwam uit op 22,8%. Het dividend komt uit op €0,85. Daarnaast zal het bedrijf voor €400 mln aan eigen aandelen inkopen. Wolters Kluwer houdt vast aan het verder uitvoeren van de strategie, om vooral efficiënter te kunnen opereren. Wolters Kluwer verwacht in 2018 een groei van de winst per aandeel van 10% tot 15% (tegen constante valuta’s). Verder is het concern van plan om in 2018 voor €400 mln aan eigen aandelen in te kopen. De operationele winstmarge zou uit moeten komen op 22,5-23%, de vrije kastroom op €725-€750 mln.

Waardering

Op het moment van schrijven heeft Wolters Kluwer een koers-winstverhouding voor het huidige jaar van bijna 18 en heeft het de discount die het bedrijf had met concurrent RELX ingelopen.

Kansen

  • Het concern heeft sterke markposities en heeft een sterke focus op margeverbeteringen.
  • De blootstelling aan Noord-Amerika bedraagt nu ongeveer 59%. De volatiliteit van de dollar kan de resultaten van de uitgever sterk beïnvloeden.

Risico's

  • Wolters Kluwer blijft op overnamepad, met als risico dat het bedrijf een te hoge prijs betaalt voor acquisities.
  • Een hogere relatieve blootstelling aan Europa kan leiden tot langzamere organische groei dan die van sectorgenoten.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 30,5 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 44,2. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 58,0 op Wolters Kluwer 9,3 6,72 6,92 +2,25 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 50,5 op Wolters Kluwer 4,5 14,25 14,45 +1,13 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 65,2 op Wolters Kluwer 68,0 0,75 0,95 -17,48 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 65,2 op Wolters Kluwer 68,0 0,75 0,95 -17,48 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door David Wolters, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Wolters Kluwer bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.