Auteur

Foppe Oberman
Kennismanager

Dagbericht beleggen Beleggers in afwachting nieuwe impulsen

dinsdag 13 maart 2018

Zo veel als er vorige week gebeurde, zo rustig was het gisteren. Er kwamen weinig macro-economische cijfers uit, zoals gebruikelijk in de week na het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Maar fusie- en overname nieuws uit Duitsland leidde wel tot bovengemiddelde omzetten op de beurs in Frankfurt en tot hogere koersen van de grote spelers binnen de nutssector.
Stoxx Europe 600 nog 6% onder top van 23 januari

Zowel EON, RWE als Innogy sloten hoger en hielpen de DAX, de Duitse hoofdindex, 0,6% hoger te sluiten. De andere Europese beurzen openden hoger maar leverden tegen het einde van de handel een belangrijk deel van die winst weer in. De Stoxx Europe 600 Index ging de eerste dag van de week uit met een winst van 0,3%. Niet verrassend was de sector nutsbedrijven de sterkst stijgende aandelensector met een plus van gemiddeld 1%. Onderaan stonden aandelen uit de sector telecommunicatie met een verlies van gemiddeld 0,2%. De Stoxx Europe 600 Index staat na het herstel van de afgelopen dagen nog zo'n 6% onder de top van 23 januari.

Weinig beweging op euro-obligatiemarkt

Ook op de obligatiemarkt was het gisteren rustig. Bij lage omzetten daalden de marktrentes op eurostaatsobligaties in eerste instantie licht, maar deze herstelden daarna weer om per saldo vrijwel onveranderd te sluiten. De 10-jaarsrente op Duitse staatsobligaties sloot onveranderd op 0,63% en de euro eindigde onveranderd op 1,233 tegenover de dollar.

Deel Amerikaanse beleggers beducht voor handelsoorlog

Op Wall Street zijn beleggers vooral in afwachting van de inflatiecijfers die vanmiddag bekend worden. De aandelenindices boden een gemengd beeld. IT-aandelen bleven het goed doen: de Nasdaq boekte met een winst van 0,4% een nieuw record. Maar mede door verliezen van aandelen uit de sector industriegoederen (-1,2%) sloot de S&P 500 Index 0,1% lager. Er is onder beleggers nog steeds angst voor het risico dat een handelsoorlog ook Amerikaanse bedrijfssectoren pijn gaat doen, en dat lijkt me ook terecht.

Amerikaanse staatsobligaties redelijk goed verkocht

Op de Amerikaanse obligatiemarkt werden nieuw uitgegeven staatsobligaties redelijk goed ontvangen. Deze week veilt de Amerikaanse overheid voor $62 miljard aan nieuw schuldpapier. Ondanks dit nieuwe aanbod daalde de Amerikaanse 10-jaarsrente met 3 basispunten naar 2,87%. De psychologische grens van 3% lijkt weer even uit zicht. Beursgenoteerde vastgoedaandelen profiteerden van de lagere rente en sloten gemiddeld 0,5% hoger. Aandelen uit de sector nutsbedrijven sloten met een plus van 0,4%. Die laatste sector profiteerde van het overnamenieuws uit Duitsland. Japanse en Koreaanse aandelen hoger, Chinese lager Rente en dollar stabiel in Azië vanmorgen

Ook in Azië zijn beleggers in afwachting van nieuwe impulsen

De Japanse yen is vanmorgen wat zwakker geworden, mede door politiek geharrewar rond de minister van Financiën Taro Aso. En zoals u wellicht weet, is een zwakkere yen goed voor Japanse aandelen. De Nikkei-index in Tokio staat op dit moment 0,7% hoger, de Kospi-index in Seoel plust 0,3%. Op de beurs van Hongkong is de stemming minder positief. De Hang Seng Index staat op een verlies van 0,2%. Ook de beursindex van Shanghai staat op een min van 0,2%. Per saldo dus een gemengde stemming op de beurzen in het Oosten. De futures (koersen van termijncontracten) op de Amerikaanse beursindices staan op dit moment een fractie hoger. De Amerikaanse 10-jaarsrente staat 1 basispuntje hoger op 2,88% en de dollar noteert onveranderd op 1,233 tegenover de euro.          

Agenda

Op de agenda van vandaag staan onder andere inflatiecijfers uit Spanje en de VS. Analisten verwachten dat in februari de gemiddelde consumentenprijzen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan met 0,2% zijn gestegen in vergelijking met de maand ervoor. Op jaarbasis wordt een stijging van 2,2% verwacht. Verder krijgen we cijfers over de uur- en weeklonen en wordt de index van het optimisme onder MKB-ondernemers gepubliceerd. Kwartaalcijfers verwachten we vandaag  van onder andere Iliad, RWE, Antofagasta en Bpost.

Fijne dag!  

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 9924,3 op DAX 10,2 10,73 10,74 +2,29 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 8761,93 op DAX 4,9 22,34 22,35 +1,04 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 11979,94 op DAX 10,3 10,61 10,62 -2,30 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 13111,2 op DAX 5,0 21,92 21,93 -1,17 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.