Op Goede Vrijdag (19 april) en Tweede Paasdag (22 april) is de beurs gesloten en is er geen handel mogelijk in Sprinters

Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Analyse: LVMH LVMH - Cijfers beter dan verwacht, maar H2 kan moeizaam worden door handelsspanningen VS en China

woensdag 15 augustus 2018

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
FR0000121014 EUR 23.1 2 Nee Long Duurzame consumentengoederen

Cijfers beter dan verwacht, maar H2 kan moeizaam worden door handelsspanningen VS en China

Een luxe-conglomeraat met meerdere divisies heeft altijd wel een divisie die er voor zorgt dat het resultaat goed is. LVMH ziet nu al enkele kwartalen al zijn divisies goed draaien en het marktleiderschap komt niet in gevaar.

Franse luxe

Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is het grootste conglomeraat van luxeproductenmerken ter wereld. Het bedrijf is voor het overgrote deel in handen van de Groupe Christian Dior. Deze groep heeft wereldwijd meer dan 80.000 mensen in dienst en drijft 3000 winkels. Enkele van de merken zijn Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Tag Heuer, Hennesy en Moët & Chandon. Het concern behaalde over 2017 een omzet van €42,6 mld. Het bedrijf is momenteel georganiseerd in vijf divisies: Wijnen & Sterke Dranken, Mode & Lederwaren, Parfum & Cosmetica, Horloges & Juwelen en Distributie.

LVMH H1'18: cijfers beter dan verwacht, maar H2 kan moeizaam worden door verslechtering consumentensentiment vanwege handelsspanningen VS en China

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. Vooral in de Verenigde Staten en Azië deed het concern goede zaken. De omzet over de eerste zes maanden van 2018 kwam uit op ruim €21,7 mld. Dat is 10% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hiervan werd €10,9 mld behaald in het tweede kwartaal, iets meer dan de gemiddelde analistenverwachting. De winst voor belastingen steeg naar €4,65 mld, wat hoger was dan de gemiddelde analistenverwachting van €4,32 mld. De winstmarge kwam uit op 21,4%, veel beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 20,3%. De operationele winst steeg in dezelfde periode met 28% tot meer dan €4,6 mld. Met name de divisie die mode en lederen artikelen als tassen en koffers verkoopt en de divisie die horloges en juwelen verkoopt presteerden met een identieke groei van 16% in het afgelopen halfjaar erg goed. LVMH houdt een slag om de arm voor de rest van het jaar. China is een van de grootste markten voor luxeproducten en dus belangrijk voor LVMH. Door de handelsspanningen met de VS zou het sentiment onder consumenten daar kunnen verslechteren.

Waardering

De waardering voor LVMH is met de ongeveer 24 keer de winst voor 2018 (op een koers van rond de €275) nog steeds niet extreem hoog. Zeker niet afgezet tegen de gemiddelde waardering van de concurrentie.

Kansen

  • LVMH beschikt over een aantal van de bekendste luxemerken ter wereld en kan een hogere prijs rekenen voor zijn producten van topkwaliteit, zelfs onder ongunstige economische omstandigheden. Door als conglomeraat te opereren met een gediversifieerde merkenportefeuille beperkt het bedrijf het risico van een winstval als een van zijn merken zijn aantrekkingskracht verliest.
  • De opkomende markten kunnen in de nabije toekomst voor een aantal merken groei mogelijk maken, ondanks de minder sterk groeiende vraag op de volwassen markten.

Risico's

  • De groei in Azië wordt gedreven door een vastgoedzeepbel in China. Die kan uiteenspatten, net als in Japan gebeurde in de jaren ‘80. Zelfs de toename van de verkopen in Parijs, Londen en New York is gedeeltelijk te danken aan rijke toeristen uit onder meer opkomende markten.
  • De activiteiten in de wijn- en sterkedranksector zijn kapitaalintensiever. Dit weegt door in het rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 230 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 325. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 310,0 op LVMH 5,5 6,39 6,42 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 310,0 op LVMH 5,5 6,39 6,42 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen