Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Analyse: Adidas Adidas - Kwartaalcijfers niet voldoende om kleine omzetwaarschuwing te verbloemen

woensdag 7 november 2018

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE000A1EWWW0 EUR 25.3 1.5 Ja Long Duurzame consumentengoederen

Kwartaalcijfers niet voldoende om kleine omzetwaarschuwing te verbloemen

Na meerdere positieve winstwaarschuwingen in enkele maanden tijd, is Adidas goed op weg om te proberen de winstgevendheid van Nike te evenaren.

Beste van de rest

Het Duitse Adidas is na het Amerikaanse Nike de grootste producent van sportproducten ter wereld. De grootste en meest succesvolle merknaam van het concern is Adidas, goed voor 73% van de totale omzet. De totale omzet kwam in 2017 uit op €21,1 mld.

Kwartaalcijfers niet voldoende om kleine omzetwaarschuwing voor heel 2018 te verbloemen

Adidas heeft in het derde kwartaal de omzet en winst zien stijgen. Zowel in China als de regio Noord-Amerika liepen de zaken goed. Ook wist het concern in Rusland te profiteren van de nasleep van het WK voetbal in dat land. De omzet steeg op jaarbasis met 3% tot €5,9 mld. Dit was vrijwel in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. De operationele winst kwam uit op €901 mln, bij een gemiddelde analistenverwachting van €869 mln. De nettowinst uit voortgezette activiteiten steeg met 19% naar €656 mln. Adidas is erin geslaagd om de winstgevendheid te vergroten, ondanks tegenwind van ongunstige wisselkoersen. In de regio groot-China ging de gecombineerde omzet van de merken Adidas en Reebok met meer dan 25% omhoog. Noord-Amerika was goed voor een omzetstijging van 16%. Verder viel de omzetgroei van directe onlineverkoop aan consumenten op, die was namelijk wel 76% jaar-op-jaar. Rusland viel ook positief op. Ondanks dat daar het afgelopen jaar veel winkels gesloten zijn, lagen de verkopen 7% hoger dan een jaar geleden. De verkopen van WK-spullen liep nog iets langer door. Het concern had helaas ook een minder goede boodschap. Adidas verlaagt de omzetgroeiverwachting voor het gehele jaar van 10% naar 8-9%. Wel verhoogt het de verwachting voor de operationele marge van 10,3-10,5% naar 10,8%.

Waardering

De waardering ligt met 25 keer de winst over het lopende jaar fors hoger dan de gemiddelde waardering die het bedrijf heeft. Maar het is wel weer goekoper dan Nike, dat bijna 30 keer de winst als waardering heeft.

Kansen

  • Adidas heeft een groot gedeelte van zijn afzetgebied in West-Europa. Het bedrijf doet investeringen in opkomende markten van zowel Azië als Europa om extra groei te realiseren.
  • De Amerikaanse dollar kan verder aansterken ten opzichte van de euro. Een verdere stijging van deze munt versterkt de concurrentiepositie van Adidas ten opzichte van Nike.

Risico's

  • Stijgende grondstoffenkosten zijn in het huidige economische klimaat moeilijk door te berekenen aan de consument. Adidas is dit, net als alle grote concurrenten, toch van plan te doen. Dit kan ten koste gaan van het marktaandeel.
  • De herstructurering van de golfdivisie kan mislukken.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 130 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 223. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 238,8 op Adidas 6,1 3,92 4,32 +6,19 % Koop Sprinter
Sprinter Long 238,8 op Adidas 6,1 3,92 4,32 +6,19 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen