Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Gematigde beursreacties in Azië op omzetwaarschuwing Apple

donderdag 3 januari 2019

Wie had dat gedacht… De ‘Bund’, oftewel de tienjaarsrente op Duitse staatsobligaties, daalde gistermiddag tien basispunten naar 0,15%. Dat is het laagste niveau sinds november 2016. Aan het einde van de dag volgde nog wel een licht herstel naar 0,165%. Maar als je drie maanden geleden had gezegd dat we dit niveau binnen een halfjaar nog eens zouden zien, was je voor gek verklaard en opgesloten…

Obligatiemarkt: recessie niet ver weg

Maar wat zegt dit eigenlijk, die extreem lage vergoeding voor het tien jaar lang uitlenen van geld? Het is duidelijk dat er tegen deze lage niveaus nog steeds een grote vraag is naar ‘veilig’ staatspapier. Er zijn toenemende zorgen over vertraging van de wereldwijde economische groei. Overigens daalden de obligatierentes over een breed front. Ook de rentes op wat minder kredietwaardig geachte Italiaanse, Portugese, Spaanse en ook Griekse staatsobligaties gingen omlaag. De beweging werd misschien nog iets versterkt door de lage handelsvolumes (omzetten), nu nog veel handelaren vakantie vieren, maar toch. Als we de obligatiemarkt moeten geloven, is een recessie niet ver weg. 

Geen aanwijsbare oorzaak voor rentedaling

En dat op een dag dat we best redelijke macrocijfers uit de eurozone kregen. Zo is de Nederlandse inkoopmanagersindex in december onverwacht gestegen van 56,1 naar 57,2 punten, terwijl er een daling naar 55,6 punten werd verwacht. Tegenvallend was de daling van de Spaanse inkoopmanagersindex van de productiesector (van 52,6 naar 51,1 tegenover 52,4 verwacht) maar die van Italië viel weer mee (49,2 tegenover 48,4 punten) hoewel dit laatste cijfer wel wijst op een groeivertraging in Italië. De definitieve stand van de samengestelde inkoopmanagersindex van de productiesector in de eurozone kwam uit op 51,4 punten. Dat was gelijk aan de eerdere schatting en duidt nog steeds op een matige groei, maar geen krimp. Een directe aanleiding voor de sterk dalende rente is er in mijn ogen niet. 

Aandelen relatief aantrekkelijker door lage rentes 

Tegelijkertijd liepen de risicopremies (de extra rente vergeleken met ‘veilige’ staatsobligaties) op gewone en hoogrentende bedrijfsobligaties sterk op. Een typische ‘risk-off’-dag dus op de obligatiemarkt, op de eerst handelsdag van het nieuwe jaar. De Europese aandelenbeurzen begonnen dan ook, zoals verwacht, flink lager met verliezen tussen de 1,5% en 2%. Dat was in reactie op de verliezen op de Aziatische beurzen eerder op de dag. Maar ook hier volgde in de loop van de dag wat herstel, doordat ook op Wall Street, na een flink lagere opening, de verliezen wat terugliepen. Een bericht dat Saoedi-Arabië vorige maand de olieproductie flink heeft verlaagd, stuwde de olieprijs op. De prijs van een vat Brentolie steeg gisteren 2% naar $54,90 en trok de koersen van aandelen uit de sector energie (gemiddeld +1,3%) mee omhoog. Verder zorgen de lagere rentes er natuurlijk voor dat aandelen relatief aantrekkelijker worden ten opzichte van obligaties. Elk nadeel heeft zijn voordeel…

Zwakkere euro gunstig voor Europese exportbedrijven

De Stoxx Europe 600-index eindigde de eerste handelsdag van 2019 met een klein verlies (0,1%) na eerder op de dag nog op een verlies van 1,7% te hebben gestaan. Vooral aandelen uit de sector basismaterialen (-0,7%) lagen onder druk door zorgen over een groeivertraging van de productiesector in China. De euro werd 1% zwakker tegenover de dollar op $1,134 wat in principe gunstig is voor Europese exportbedrijven.

Wall Street sluit na herstel in de plus

Na een flink lager opening maakten de Amerikaanse aandelenmarkten gisteren een mooie draai omhoog en sloten de belangrijkste aandelenindices op Wall Street met bescheiden winsten op de eerste handelsdag van het jaar. Oliegerelateerde aandelen trokken net als in Europa de kar. Ook aandelen van banken en verzekeraars deden het goed (+0,7%) – ondanks de flink lagere rentes (die ongunstig zijn voor ‘financials’). De S&P 500-index sloot 0,1% hoger, de Nasdaq boekte een winst van 0,5%.

Ook tweet Trump werkt positief

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 6 basispunten naar 2,62%. De draai in het sentiment werd, niet alleen door de hogere olieprijs gesteund maar ook door een tweet van Donald Trump. Hij zei dat de markt in december een kleine uitglijer heeft gemaakt maar weer omhoog zal gaan als een handelsakkoord met China en andere landen is bereikt. Ik denk dat Trump nu eindelijk beseft dat zijn protectionistische beleid schade begint aan te richten aan de Amerikaanse economie. Wall Street is zijn belangrijkste graadmeter hiervoor. Tegelijkertijd vindt Trump dat de ‘Fed’, het stelsel van centrale banken in de VS, mede schuldig is aan de koersdalingen en de vertraging van de economische groei. En daar heeft hij een punt. De reeks van renteverhogingen begint nu als een rem op de economie te werken. Maar dat is nou net een van de belangrijkste taken waarvoor de Fed is opgericht: op tijd de groei afremmen als de inflatie te sterk dreigt op te lopen. 

Minder noodzaak om beleidsrente VS te verhogen

Anderzijds denk ik wel dat de noodzaak voor de Fed om de beleidsrente nog verder te verhogen in de afgelopen weken flink is afgenomen nu de markt al flinke risico-opslagen heeft ingeprijsd waardoor de financiële condities (leenvoorwaarden) zijn verslechterd. Dat heeft op zich al een remmende effect op de economie en de inflatie. 

Omzetwaarschuwing Apple (-8,5% nabeurs) 

De stemming op de Aziatische beurzen wordt bepaald door negatief nieuws van Apple van gisteravond nabeurs. Voor de eerste keer in bijna twintig jaar heeft het bedrijf een tussentijdse omzetwaarschuwing gegeven. De reden van de lagere omzetverwachting is vooral de tegenvallende iPhone-verkopen in China. Apple-topman Tim Cook verwacht nu een omzet in het kwartaal tot en met december van $84 miljard. Eerder werd uitgegaan van een bandbreedte van tussen $89 en $93 miljard. In reactie daalde de koers van Apple in de nabeurshandel met 8,5% en trekt vanmorgen vooral de koersen van Aziatische toeleveranciers mee omlaag. Op zich komt de bijstelling van Apple niet als een grote verrassing omdat veel toeleveranciers de afgelopen weken zelf al hebben gewaarschuwd voor lagere omzetten, vanwege teruglopende leveringen aan Apple. 

Margedruk Apple begrijpelijk en omzetdaling geen verrassing

Op zich kan ik de tegenvallende omzetten wel begrijpen. Zelf ben ik een paar jaar geleden al overgestapt op een veel goedkoper Chinees toestel. Dat levert voor een derde van de prijs van een iPhone de zelfde prestaties. Margedruk lijkt me voor Apple dan ook niet meer dan logisch. Het zal voor Trump nog een extra signaal zijn dat zijn beleid geen winnaars gaat opleveren, ook niet in de VS.

Japanse yen piekt door schrikreactie en computergestuurde handel

De meest opvallende beweging kort na het bericht van Apple was de enorme koerssprong van de Japanse yen, die heel even bijna 8% duurder werd tegenover de Australische dollar en 10% sterker tegenover de Turkse lira. Een soort van ‘flash crash’ voor deze munten, veroorzaakt door op hol geslagen computers. Leve de algoritmes van de beleggingsprogramma’s… De Japanse yen geldt als ‘veilige haven’ in tijden dat beleggers minder risicovolle bestemmingen zoeken voor hun kapitaal. Inmiddels is yen iets minder hoog gewaardeerd op 106,80 tegenover de dollar. Op het dieptepunt stond er 104,70 op de borden. 

Aziatische markten reageren gematigd op Apple-nieuws

De Japanse beurzen zijn vandaag nog gesloten. Elders kan wel worden gereageerd op het nieuws van Apple. Ik vind de reacties op de Aziatische beurzen nog wel meevallen. De Kospi-index is 0,8% lager gesloten en de Hang Seng-index staat 0,4% lager. De beurs van Shanghai verliest 0,14% en de Australische hoofdindex is 1,4% hoger gesloten, mede door de zwakkere Australische dollar. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan in reactie op de tegenvaller van Apple zo'n 1,5% lager. Ook de Europese markten zullen iets lager van start gaan.

Agenda van vandaag 

Op de agenda van vandaag staan onder andere het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP en Amerikaanse inkoopmanagersindices.

Fijne dag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 498,13 op AEX 10,0 5,52 5,54 -3,66 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 442,1 op AEX 5,0 11,12 11,14 -1,85 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 607,04 op AEX 9,7 5,65 5,67 +3,66 % Koop Sprinter
Sprinter Short 648,0 op AEX 5,0 10,95 10,96 +1,86 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 3 januari 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.