Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Hogere Chinese inkoopmanagersindex; Aziatische beurzen herstellen

vrijdag 4 januari 2019

De Chinezen laten een ruimtetoestel op de achterkant van de maan landen. En de koers van het aandeel Apple maakte een duikvlucht. Dat was misschien wel het meest opmerkelijk nieuws van gisteren. 

Apple te afhankelijk van dure iPhones 

Vooral dat laatste had een grote invloed op het beurssentiment. De omzetwaarschuwing van de populaire smartphonemaker kwam, ondanks eerdere waarschuwingen van toeleveranciers, blijkbaar toch nog onverwachts. En het waren juist de tegenvallende verkopen in China, die Apple dwongen om een waarschuwing voor het afgelopen kwartaal te geven. Ik denk dat Apple gewoon teveel afhankelijk is geworden van de (veel) te dure iPhones en zijn de tegenvallende verkopen niet alleen aan de ontwikkelingen in China te wijten. 

Minder aandacht voor goed nieuws, maar het is er wel

Net als eerder op de Aziatische beurzen werden ook in Europa gisteren de koersen van technologiebedrijven (-4,2%) in de val van Apple mee omlaag getrokken. Zo verloor de Nederlandse chipmachinebouwer ASML ruim 4%. Aandelen uit de meer defensieve (dus minder conjunctuurgevoelige) sectoren zoals nutsbedrijven (+0,2%) en dagelijkse consumentengoederen (+0,3%) eindigden ondanks het negatieve sentiment gemiddeld wel in de plus. In het negatieve sentiment ben je al snel geneigd om mee te huilen met de wolven in het bos. Goed nieuws krijgt dan vaak minder aandacht, maar het was er wel degelijk: de Britse online retailer Next (+4,1%) meldde veel beter dan verwachte kerstverkopen. Dit trok andere aandelen uit de sector mee omhoog. 

Rentes op Italiaanse staatsobligaties lopen weer op

De Stoxx Europe 600 index sloot op de tweede handelsdag van het jaar met een verlies van bijna 1%. De ‘risk-off’-houding was ook zichtbaar op de obligatiemarkt waar de Duitse tienjaarsrente 1 basispunt lager sloot op 0,15%. De rentes op Italiaanse staatsobligaties liepen daarentegen op: de Italiaanse 10-jaarsrente steeg 17 basispunten naar 2,86%. De overname van de dagelijkse leiding van de in problemen geraakte Bank Carige door toezichthouder de Europese Centrale Bank kwam de beursstemming in Italië niet ten goede. De prijs van een vat Brentolie steeg met bijna 2% naar $55,95 en lijkt bezig met de sterkste prijsstijging in een week sinds september. De productiebeperking door de Opeclanden plus Rusland weegt zwaarder dan de angst voor een economische-groeivertraging.

Microsoft, in plaats van Apple, nu ‘duurste bedrijf ter wereld’

Volgens het Engelse gezegde 'an apple a day keeps the doctor away' doen appels je goed. Nou, gisteren was dat niet het geval. Althans niet wat betreft het aandeel Apple. Er werd een flinke hap uit de totale beurswaarde van het bedrijf genomen, door de 10% koersdaling van gisteren. Hierdoor is Apple nu ook niet meer het duurste bedrijf van de wereld. Sinds de beurswaarde vorig jaar (als eerste ooit) de magische grens van duizend miljard dollar oversteeg, is al een kwart daarvan verdampt. Microsoft is met een marktwaarde van $781 miljard nu weer het grootste bedrijf, gevolgd door Amazon ($752 miljard). 

ISM Manufacturing Index daalt sterk… 

Naast de omzet- en winstwaarschuwing van Apple werd de stemming op Wall Street ook gedrukt door een tegenvallende inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector. De ISM Manufacturing Index is vorige maand gedaald van 59.3 naar 54,1 punten, de sterkste daling sinds 2008. Analisten rekenden op een daling naar 57,5 punten. Nu maakt de productiesector slechts een klein deel uit van de Amerikaanse economie maar het geeft wel het signaal af dat de groei er vertraagt, mede door de handelsbeperkingen met China. 

… maar wel veel nieuwe banen in VS (geen teken recessie)  

Hier tegenover staat een veel hoger dan verwacht aantal nieuwe banen dat loonstrookjesverwerker ADP gisteren meldde. In december zijn er 271.000 nieuwe banen bijgekomen, veel meer dan de verwachte 180.000. Dit wijst duidelijk níet op een afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt, integendeel. Ander opvallend nieuws was er op gebied van fusies en overnames. Het Amerikaanse biofarmaciebedrijf Bristol-Myers Squibb (-13,3%) neemt sectorgenoot Celgene (+20,7%) over voor $74 miljard. Het is de grootste overname ooit in de sector en de grootste overname sinds 1990 die zo vroeg in het jaar wordt aangekondigd. Het overnamenieuws kon de sombere stemming op Wall Street echter niet keren. De S&P 500-index sloot 2,5% lager, de Nasdaq verloor 3%. 

Voor 2020 wordt nu zelfs een Fed-renteverlaging ‘ingeprijsd’

Op de obligatiemarkt daalden de rentes flink door de 'vlucht naar veilige havens' (zoals obligaties) van ongeruste beleggers. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 7 basispunten naar 2,55%. De 2-jaarsrente daalde zelfs met 9 basispunten naar 2,38%, waardoor de ‘rentecurve’, de grafiek van de rentes, afgezet tegen de looptijden, weer iets steiler oploopt naar mate de looptijden langer zijn. De 2-jaarsrente is nu ongeveer gelijk aan de belangrijkste beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank. En inmiddels prijst de markt voor dit jaar geen beleids-renteverhoging meer in. Voor volgend jaar wordt zelfs al een eerste renteverlaging ingeprijsd. Zoals ik hier gisteren al schreef, maken de lagere rentes aandelen relatief wel weer een stuk aantrekkelijker - mits de winstgroeiverwachtingen van bedrijven niet veel sterker meer dalen.

Hogere Chinese inkoopmanagersindex; Aziatische beurzen herstellen 

De Japanse beurzen zijn vandaag voor het eerst dit jaar open en hebben nog wat verlies in te halen. De Nikkei-index is 2,3% lager gesloten ondanks een stijging van de Japanse inkoopmanagersindex van de productiesector (van 52,4 naar 52,6 in december). Optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China en veel beter dan verwachte Chinese inkoopmanagersindices voor de dienstensector van nieuwsdienst Caixin steunen het sentiment op de Chinese beurzen. De Caixin China PMI Services Index is vorige maand namelijk gestegen van 53,8 naar 53,9 punten, terwijl er werd gerekend op een daling naar 53 punten. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 51,9 naar 52,2 punten. Op basis van deze cijfers valt het met de afkoeling van de Chinese economie dus wel mee en is de angst voor een ‘harde landing’ (snelle afkoeling) overdreven. De Hang Seng-index in Hongkong staat op het moment van schrijven op een winst van 1,5%, de beurs van Shanghai koerst 1,9% hoger en de beurs van Shenzhen wint 2,5%. De Kospi-index in Seoel is 0,8% hoger gesloten. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan rond de 0,8% hoger. Ik verwacht dan ook een hogere opening van de Europese beurzen.

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere inflatiecijfers van Frankrijk en de eurozone en inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden en de eurozone. Uit de VS verwachten we vanmiddag het officiële arbeidsmarktrapport van december. Er worden 184.000 nieuwe banen verwacht, een werkloosheidspercentage van 3,7% en een stijging van de uurlonen met 0,3% (maand op maand). Ten slotte worden ook nog de Amerikaanse inkoopmanagersindices van onderzoeksbureau Markit gepubliceerd. Genoeg cijfers om de markten in beweging te zetten. 

Alvast een heel goed weekend!  
 

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 489,29 op AEX 9,9 5,48 5,50 +17,81 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 435,77 op AEX 5,0 10,83 10,85 +8,29 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 594,69 op AEX 10,1 5,35 5,37 -13,69 % Koop Sprinter
Sprinter Short 644,0 op AEX 4,9 11,11 11,12 -7,03 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 4 januari 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.