Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Beleggers hoopvol na bericht dat Noord-Ierse gedoogpartner

vrijdag 25 januari 2019

Vol verwachting klopt het hart… Sinterklaas is al een tijdje het land uit, maar beleggers hadden gehoopt dat centralebankvoorzitter Mario Draghi die rol gisteren even van hem zou overnemen. Maar in de toelichting van 'Super Mario' op het rentebesluit van de ECB werden geen cadeaus in het vooruitzicht gesteld. 

ECB: geen verlenging financieringsprogramma voor banken 

Zoals verwacht, houdt de Europese Centrale Bank de beleidsrente ongewijzigd. En er was helaas geen aankondiging van een vervolg van het TLTRO-programma. Die afkorting kun je lezen als het aanbod van bijna gratis geld voor de Europese banken. Een krachtig middel om de ‘liquiditeit’ (beschikbaarheid van kapitaal) in de eurozone te vergroten. Er was door analisten voorzichtig op gehoopt, maar de ECB houdt haar kruit voorlopig droog. Dit neemt niet weg dat we die later dit jaar alsnog verwachten.

Inkoopmanagersindices eurozone anders dan verwacht

Wat zei Draghi verder? De ECB ziet de neerwaartse risico's voor de economische groei in de eurozone toenemen. Deze visie kreeg steun van de voorlopige inkoopmanagersindices die gisteren uitkwamen. In Frankrijk was er deze maand een onverwacht sterke daling van de deelindex van de dienstensector (van 49 naar 47,5 punten), al steeg die van de productiesector van 49,7 naar 51,2 punten. In Duitsland was het precies andersom. De deelindex van de dienstensector steeg veel sterker dan verwacht (van 51,8 naar 53,1) terwijl die van de productiesector onverwacht daalde (van 51,4 naar 50,5). De samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone daalde van 51,1 naar 50,7 (51,4 verwacht). 

Draghi: niks te zeggen over uitkomst brexit, handelsoorlog

Nadat ik een uur naar Draghi’s persconferentie had geluisterd, die tal van vragen van journalisten deskundig maar diplomatiek beantwoordde, kwam ik tot de conclusie: veel wol, weinig garen. De opvallendste opmerking van de ECB-voorzitter vond ik dat hij een recessie-scenario voor de eurozone niet veel kans geeft en dat hij de effecten van onzekere risicofactoren als de brexit en de Amerikaans-Chinese handelsoorlog wil afwachten. Een inschatting van de uitkomsten daarvan kon hij niet maken. 

‘Bund’ daalt naar 0,18%, beleggers herinneren zich sprookje van Goudlokje 

Op de financiële markten waren er wel nog wat bewegingen. De euro schoot op en neer om vervolgens vrijwel onveranderd te sluiten. Op de obligatiemarkt leken beleggers tot de conclusie te komen dat een renteverhoging door de ECB nog ver weg is en dat de geldkraan nog lang niet wordt dichtgedraaid. De lager dan verwachte inkoopmanagersindices drukten de marktrentes over een breed front verder omlaag. De Duitse tienjaarsrente, ook wel de ‘Bund’ genoemd, daalde met 5 basispunten naar 0,18%. De Italiaanse 10-jaarsrente daalde met maar liefst 9 basispunten naar 2,66%, het laagste niveau sinds juli vorig jaar. Dat wijst toch op risicobereidheid. Beleggers lijken te redeneren: geen recessie, voorlopig geen hogere ECB-rentes en de kwartaalcijfers van bedrijven zijn tot nu toe eigenlijk zo slecht nog niet. Een Goudlokje-scenario dus: niet te koud, niet te warm, precies goed!

Beter sentiment rond IT trekt Stoxx Europe 600-index naar +0,2%

De meeste Europese aandelenindices eindigden dan ook wat hoger gisteren, gesteund door beter dan verwachte kwartaalcijfers van onder andere chipfabrikant STMicroelectronics (+10,1%). Het sentiment rond aandelen uit de technologiesector was sowieso al goed, nadat de Amerikaanse chipbedrijven Xilinx en Lam Research woensdagavond nabeurs al beter dan verwachte cijfers publiceerden. In reactie op de lagere rentes en het (hoe lang nog?) uitblijven van een TLTRO-vervolgprogramma, lagen de koersen van Europese bankaandelen lang onder druk maar sloten gemiddeld toch 0,1% hoger. De Stoxx Europe 600-index sloot de dag af met een winst van 0,2%, onder aanvoering van aandelen uit de IT-sector(+2,3%).  

SOX springt 5,7% omhoog, uitkeringen in VS naar dieptepunt in 49 jaar

Op Wall Street schoten de aandelenkoersen van halfgeleiderfabrikanten omhoog. Dankzij de meevallende cijfers en vooruitzichten van onder andere Texas Instruments (+6,9%), Xilinx en Lam Research eindigde de Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index (de ‘SOX’) maar liefst 5,7% hoger. Dat is de sterkste stijging sinds 26 december vorig jaar. Het sentiment werd verder gesteund door goede macro-economische cijfers. De Amerikaanse werkloosheidsuitkeringsaanvragen zijn vorige week gedaald naar het laagste niveau in 49 jaar. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de cijfers voor enkele staten schattingen zijn, vanwege de nog steeds voortdurende 'shutdown' van de federale overheid. Goed ontvangen kwartaalcijfers van onder andere American en Southwest Airlines hielpen de indices mee omhoog. Tegelijkertijd hangt de shutdown en de handelsoorlog tussen de VS en China nog steeds boven de markt, wat de stemming drukt. De S&P 500-index sloot met een winst van 0,1%, de Nasdaq won 0,7%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 3 basispunten naar 2,72%.

Steunt DUP nu wel de brexitdeal van May?

De stemming op de Aziatische markten is vanmorgen overwegend positief. Ondanks tegenvallende cijfers van Intel gisteravond nabeurs (-7%) noteren de meeste Japanse technologiebedrijven hoger omdat chipmaker Intel vasthoud aan zijn investeringsplannen. Verder zijn er berichten in de Britse media, waaronder tabloidkrant the Sun dat de Noord-Ierse Democratic Unionist Party, gedoogpartner van de Britse Conservatieve regering, de brexitdeal van premier Theresa May nu wél zou steunen. Dat zou de kans op een 'harde' brexit verkleinen. In reactie staat het Britse pond hoger.

Aziatische aandelenkoersen winnen over breed front 

Beleggers reageren enthousiast op het nieuws. Alle Aziatische aandelenbeurzen kleuren groen op mijn scherm. De Nikkei-index in Tokio sloot net 1% hoger en de Kospi-index in Seoel boekt een winst van 1,5%. De Hang Seng-index in Hongkong koerst op het moment van schrijven 1,4% hoger en ook de beurs van Shanghai wint: +0,8%. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan rond 0,5% hoger. Ik verwacht dan ook een hogere opening van de Europese beurzen. 

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere de vertrouwensindex van Duitse ondernemers. Er wordt verwacht dat deze Ifo-index deze maand is gedaald van 101 naar 100,7 punten. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere cijfers over de orders voor duurzame goederen en de verkoopcijfers van nieuwe woningen. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere AbbVie, DR Horton en Colgate-Palmolive.

Alvast een heel goed weekend! 

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 515,1 op AEX 9,9 5,77 5,79 -2,53 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 458,35 op AEX 5,0 11,46 11,48 -1,29 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 627,52 op AEX 9,9 5,76 5,78 +2,49 % Koop Sprinter
Sprinter Short 670,0 op AEX 5,1 11,19 11,20 +1,17 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 25 januari 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.