Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundementele Analyse Heineken - Flinke prestatieverbetering, in lijn met de verwachting

woensdag 13 februari 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000009165 EUR 20.9 1.79 Nee Short Dagelijkse consumentengoederen

Flinke prestatieverbetering, in lijn met de verwachting

Concurrent Anheuser Busch Inbev heeft een veel groter deel van de belangrijkste winstgevende regio’s in handen. Toch laat Heineken, met zijn flinke autonome volumegroei in Asia Pacific en Oost-Europa, zien zeker niet stil te zitten. Ook de samenwerking met China Resources Beer is veelbelovend.

Heineken: nummer 2 in de wereld

Heineken is een sterk opererend bierconcern, het op een na grootste ter wereld. In de merkenportefeuille zitten naast het premiumbiermerk Heineken ook Amstel en nog zo’n 250 andere merken waaronder Sol, Desperados, 33 Export, Cruzcampo, Zywiec, Birra Moretti, Murphy's, Star en de cidermerken Strongbow en Jillz. Heineken is marktleider in een aantal belangrijke landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Door de overname van Femsa Cerveza controleert Heineken nu 43% van de Mexicaanse en 10% van de Braziliaanse biermarkt. Heineken is het op een na best verkopende importbier in de Verenigde Staten.

Flinke prestatieverbetering, in lijn met de analistenverwachting

Heineken heeft in 2018 de resultaten zien stijgen dankzij een hogere bierverkoop. De geconsolideerde biervolumes liepen op van 218 mln hectoliter in 2017 naar 234 mln hectoliter in 2018. Een autonome groei dus van 4,2%, tegenover 3% in 2017. De gemiddelde analistenverwachting lag ook op 234 mln hectoliter. Vooral de regio Azië/Pacific deed het goed met een stijging van 8,2%, hoewel dit iets minder was dan de gemiddelde analistenverwachting van 8,5%. Europa kwam niet verder dan 1,3% bij een gemiddelde analistenverwachting van 0,7% en de Amerika’s (Noord, Zuid en Midden) waren goed voor een groei van 5,4%, bij een gemiddelde analistenverwachting van 6,2%. Dit leverde een geconsolideerde omzet op van €22,47 mld, tegen een gemiddelde analistenverwachting van €22,49 mld. De vergelijkbare omzetgroei betrof 6,1%, bij een gemiddelde analistenverwachting van slechts 5,5%. De operationele winst kwam uit op €3,87 mld bij een gemiddelde analistenverwachting van €3,84 mld. Heineken waarschuwde bij de halfjaarcijfers voor een margedaling van 20 basispunten door wisselvallige economische omstandigheden en wisselkoerseffecten. De daling kwam uiteindelijk uit op 17 basispunten. De nettowinst bedroeg €2,42 mld, bij een gemiddelde analistenverwachting van €2,33 mld. Heineken stelt een dividend over 2018 voor van €1,60, een stijging van 8,8%. Voor 2019 verwacht Heineken dat de marktomstandigheden onzeker en wisselvallig blijven. De brouwer denkt een stijging van de operationele winst op autonome basis te kunnen realiseren van ongeveer 5%. Volgens de bestuursvoorzitter zal de omzet opnieuw “superieur” groeien dankzij volume- en prijsstijging. Overigens rekent de brouwer ook op een stijging van de grondstoffen- en transportkosten van ongeveer 5% per hectoliter op autonome basis.

Waardering hoger dan van de marktleider

Heineken heeft op dit moment een gemiddelde waardering. Beleggers betalen op de huidige koers (€85) 19,5 keer de verwachte winst voor het komende jaar. Iets lager dan de waardering van de laatste jaren.

Kansen

  • Heineken’s strategie is erop gericht om in elk land waar het actief is de nummer 1- of 2-positie te krijgen en te houden. Het concern start meestal met voortzetting van het overgenomen lokale biermerk en gebruikt later dit platform om de eigen premiumbieren te slijten.
  • In regio's als Afrika, Latijns Amerika en Azië verwacht Heineken te zullen profiteren van een aanhoudend gunstig economisch klimaat.
  • De overnames van de laatste jaren vergroten Heineken's blootstelling aan opkomende markten; ook een joint venture in India biedt groeipotentieel op de lange termijn.

Risico's

  • Marktleider Anheuser Busch Inbev is een zware tegenstander in veel gebieden waar Heineken ook actief is.
  • Heineken's grootste afzetmarkt, West-Europa (41% van de bedrijfsopbrengsten), is een krimpende markt.
  • Heineken zou om zich sterker te maken tegenover de nieuwe megabrouwer zelf ook op het overnamepad kunnen gaan. De waarderingen voor bierbrouwers liggen op het moment op een hoog niveau en dat zou betekenen dat er te veel betaald gaat worden.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Short-opinie. Boven het stoplossniveau van 86 verandert de opinie. Het koersdoel ligt bij 67,5. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 91,74 op Heineken 10,9 0,88 0,92 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 81,05 op Heineken 5,0 1,95 1,99 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 101,2 op Heineken 10,0 0,96 1,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 110,3 op Heineken 5,0 1,95 1,99 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Heineken bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.