Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Fed-voorzitter stelt beleggers gerust

woensdag 27 februari 2019

Goedemorgen. Na een wat lagere opening wisten de Europese aandelenmarkten gisteren na de opening van de handel op Wall Street weer wat terrein terug te winnen. In zijn halfjaarlijkse verklaring voor het Amerikaanse Congres wist voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank beleggers gerust te stellen. 

Rentebeleid Fed gunstig voor waarderingen 

Ondanks wat tegenwind buiten de VS draait de Amerikaanse economie prima en zal de Fed geduldig zijn in haar beleid. Dit ondersteunt de gedachte bij beleggers dat de centrale bank, ondanks de inflatie, geen haast heeft om de beleidsrente snel verder te verhogen. Dat is goed nieuws, want dit betekent dat de Amerikaanse economische groei, en daarmee die in de rest van de wereld, niet sterk wordt afgeremd. Het betekent ook, dat de rentes voorlopig laag kunnen blijven en daarmee de waarderingen van risicovollere beleggingscategorieën (zoals aandelen) steun blijven geven. We zien dit vooral terug in hogere koerswinstverhoudingen bij aandelen en lagere risicopremies op onder andere bedrijfsobligaties.

Premier May maakt uitstel brexit bespreekbaar in Britse parlement

Na het grootste deel van de handelsdag op lagere koersen te hebben gestaan, sloten de meeste Europese beurzen met kleine winsten. Uitzondering was de FTSE 100-index in Londen die 0,5% lager eindigde door het sterkere Britse pond. Dat was in reactie op het bericht dat premier Theresa May het Lagerhuis volgende maand de mogelijkheid zal geven om te stemmen over uitstel van de brexit als haar deal weer wordt weggestemd. Eerst komt er op 12 maart namelijk de door May met de overige 27 EU-landen onderhandelde brexitdeal in stemming. Als hier weer geen meerderheid voor is, volgt de volgende dag een stemming over het verlaten van de EU zonder deal. Mocht ook hier geen meerderheid voor zijn, dan volgt op 14 maart een stemming over uitstel van de brexit. Behalve als er de komende dagen schokkende ontwikkelingen zijn, zal ik proberen zo min mogelijk over brexit te schrijven. Eens kijken of dat lukt…

Fusiesignalen uit Britse winkelsegment

Voor de derde dag op rij boekte de Stoxx Europe 600-index gisteren winst en eindigde deze brede Europese aandelenindex op +0,4%. Aandelen uit de detailhandelssector sloten gemiddeld 2,9% hoger na berichten over een mogelijke joint venture tussen de het Britse Marks & Spencer (+3,2%) en Ocado Group (+11,7%). Het sentiment kreeg verder steun van een herstel van de Franse consumentenvertrouwensindex. Deze is deze maand, ondanks de gelehesjesprotesten, gestegen van 91 naar 95 punten. Analisten rekenden op een herstel naar 92 punten. Misschien hebben we inmiddels het dieptepunt van het consumentenvertrouwen in de eurozone achter ons liggen. We zullen zien. 

Duitse 10-jaarsrente fractie hoger, Italiaanse flink lager: ‘risk-on’

Op de obligatiemarkt steeg de rente op de toonaangevende Duitse staatsobligatie met een resterende looptijd van tien jaar (de ‘Bund’) met 1 basispunt naar 0,12%. De Italiaanse 10-jaarsrente daalde echter met 7 basispunten naar 2,70%. Dit wijst op een toenemend vertrouwen in Italië als debiteur. De iTraxx Crossover-index (index van risicopremies op bedrijfsobligaties) daalde met 6 basispunten naar 277 punten. Beleggers namen dus genoegen met een minder hoge ‘rente-opslag’ vergeleken met als veilig beoordeelde leningen zoals de Bund. Dus toch weer een ‘risk-on’-dag in Europa.
 

Sterkste vertrouwen Amerikanen in economie in 18 jaar


Terwijl de gisteren gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, alles overziend, wat tegenvielen, trokken beleggers op Wall Street zich gisteren op aan de geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell. Het aantal in aanbouw genomen woningen is in december met 11,2% gedaald (-0,1% verwacht) terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen met 0,3% steeg (-2,6% verwacht). Maar deze cijfers kunnen iets zijn vertekend door de 'shutdown' van Amerikaanse overheidsdiensten. Toch wijzen ze erop, dat de piek in de Amerikaanse huizenmarkt achter ons ligt. De huizenprijzen in de VS zijn in december met 4,7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In november was dat nog 5,2%. Beter nieuws was er over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De vertrouwensindex van researchbureau The Conference Board is deze maand gestegen van 120,2 naar 131,4 punten: veel hoger dan de verwachte 124,9 punten. De deelindex over de huidige situatie steeg naar 173,5 punten, het hoogste niveau in 18 jaar. De deelindex van de vooruitzichten steeg het sterkst sinds 2011. Dit is goed nieuws voor de te verwachten consumentenbestedingen en geeft een heel ander beeld over de Amerikaanse consument dan de tegenvallende winkelomzetcijfers van december. Het weer volledig functioneren van de Amerikaanse federale overheidsdiensten en de positieve berichten over de onderhandeling met China over een handelsakkoord helpen zeker mee. En de hogere koersen op Wall Street helpen natuurlijk ook.

Rustige handelsdag op Wall Street

Na een rustige handelsdag met relatief lage omzetten sloot de S&P 500-index gisteren met een klein verlies van 0,1%, net als de Nasdaq. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 3 basispunten naar 2,64% en de 2-jaarsrente met 2 basispunten naar 2,48%. Dat was na de geruststellende woorden van Fed-voorzitter Powell in het Congres.
 

Lagere opening te verwachten

Als ik op mijn Bloomberg-koersenscherm kijk, zie ik een gemengd beeld op de Aziatische beurzen. De Nikkei-index in Tokio is 0,5% hoger gesloten en de Kospi-index in Seoel boekt een winst van 0,4%. De Hongkongse Hang Seng-index staat op het moment van schrijven 0,1% hoger maar de beursindex van Shanghai verliest 0,2%. De beurs van Shenzhen noteert zelfs 1,3% lager. Hier wordt wat winst genomen. Niet vreemd na de sterke stijging in de voorgaande dagen. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan licht lager. De Europese beurzen zullen naar verwachting dan ook iets lager openen.  
 

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan, naast de ontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un in Hanoi onder andere Italiaanse vertrouwenscijfers en economische vertrouwenscijfers van de eurozone. Voor die laatste wordt voor deze maand een kleine daling van 106,2 naar 106 punten verwacht. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere cijfers over fabrieksorders en orders van duurzame goederen. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere Koninklijke Ahold Delhaize, Adyen, Suez, Bayer, Lowe's, Best Buy, en Booking.

Fijne dag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 26820,0 op Dow Jones 9,8 27,32 27,34 -8,41 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 23285,26 op Dow Jones 5,0 53,04 53,06 -4,77 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 31150,0 op Dow Jones 9,4 28,28 28,30 +8,35 % Koop Sprinter
Sprinter Short 33060,0 op Dow Jones 5,8 46,40 46,42 +4,67 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 27 februari 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.