Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Indicatoren: in eurozone lijkt dip in groei achter de rug, in VS juist niet

woensdag 6 maart 2019

Een hele goedemorgen! Normaal gesproken kijk ik vrijwel nooit naar de nabeschouwing van een voetbalwedstrijd. Maar gisteravond ben ik toch wat langer opgebleven. Want wat was het een fantastische wedstrijd. 

Deze overtreft alle eerdere

Wat bijna niemand voor mogelijk hield, gebeurde toch – en hoe! Ajax heeft Real Madrid, de regerend Europees kampioen (drie keer op rij winnaar van de beker) vernederd in eigen huis. De Amsterdammers gaan na de 1-4 winst voor het eerst sinds 2003 door naar de kwartfinales van de Champions League. Tot gisteravond vond ik de uitwedstrijd in 1995, ook tegen Real, de beste die ik ooit van Ajax had gezien, maar die van gisteren overtreft alle. En ook als je geen Ajax-fan bent: het is goed voor het Nederlandse voetbal. Ik zal vandaag extra genieten van het uitzicht op de Johan Cruijff Arena. Tot zover het sportnieuws, door naar de financiële markten.

Heeft inkoopmanagersindex bodem achter zich? 

Na een wispelturige handelsdag eindigde de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,2%. De meeste Europese beurzen sloten hoger, na gedurende de handelsdag lange tijd op verlies te hebben gestaan. De voorzichtig-optimistische stemming kreeg steun van het vooruitzicht van een handelsakkoord tussen de VS en China. Maar vooral ook van een paar meevallende inkoopmanagersindices. De samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone bleek in februari gestegen van 51,0 naar 51,9. Dat is hoger dan de eerdere schatting (en analistenverwachting) van 51,4. Het is de eerste stijging na vijf maanden van alleen maar lagere inkoopmanagers-indexstanden. Misschien ligt er nu iets van een bodem in de economische groei van de eurozone achter ons. 

Geen strenge toon te verwachten in ECB-verhaal morgen

De deel-inkoopmanagersindex van de dienstensector steeg van 51,2 naar 52,8 (52,2 verwacht). De dienstensector trekt op dit moment de kar door sterke binnenlandse groei, terwijl de productiesector in de eurozone wat achterblijft. Dat komt doordat de productiesector meer last heeft van de vertragende wereldhandel. We verwachten dan ook dat de Europese Centrale Bank (ECB) morgen eerder een verhaal zal houden dat ‘dovish’ (pro-groei) dan ‘hawkish’ (pro-inflatiebestrijding) klinkt en de beleidsrente voorlopig niet zal verhogen. De inkoopmanagersindices van Italië, Frankrijk en Duitsland waren iets beter dan verwacht terwijl de index van Spanje iets tegenviel, maar nog wel duidt op een behoorlijk economisch groeitempo. 

Europese consument blijft uitgeven; update ING Rentevisie

Verder waren de winkelverkopen in de eurozone in januari behoorlijk goed (+1,3%) en conform de verwachting van analisten. Zoals gezegd, lijkt de winterdip in de eurozone achter ons te liggen. Het verdere verloop van de economische groei is natuurlijk wel afhankelijk van de komende ontwikkelingen rond de brexit en door de handelspolitiek van de VS. Aandelen uit de sector financiële waarden eindigden gemiddeld 0,2% lager door zorgen over de betrokkenheid van banken bij witwassen. Aandelen uit de sector gezondheidszorg deden het gisteren en stuk beter en boekten een winst van 0,8%. De Duitse 10-jaarsrente steeg 1 basispunt naar 0,17%. We verwachten dat deze nog wat verder zal oplopen. Achtergrondinformatie over de obligatiemarkten en onze renteverwachtingen leest u in de gisteren gepubliceerde Rentevisie. De euro werd iets zwakker op $1,130.

Weinig instroom ‘nieuw’ kapitaal tijdens rally

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws sloten de aandelenkoersen op Wall Street gisteravond vrijwel onveranderd. Beleggers wachten op nieuwe impulsen na de rally van de afgelopen maanden. Daarbij valt het op dat de koersstijging niet gepaard is gegaan met een sterke instroom van ‘nieuw’ geld, dat dus eerder niet op de beurs belegd was. Dit kan twee dingen betekenen. Of de partijen die met veel cash langs de kant staan, moeten nog instappen. Of de koersen zijn wat te ver opgelopen en zijn vatbaar voor een correctie. Vooralsnog voelen we ons comfortabel bij een neutrale weging van aandelen in onze beleggingsstrategieën. De S&P 500-index verloor gisteren bij iets lager dan gemiddelde omzetten 0,1%. De Nasdaq sloot zo goed als onveranderd. 

Onverwacht sterke stijging inkoopmanagersindex dienstensector VS

Goede cijfers en vooruitzichten van onder andere winkelketens Target (+4,6%)  en Kohl's (+7,3%) werden goed ontvangen. Die consumptie wijst op een sterke binnenlandse groei in de VS. Dit beeld wordt ondersteund door een veel sterker dan verwachte stijging van de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector, veruit de grootste economische sector. Deze ISM Non-Manufacturing Index is in februari drie punten gestegen van 56,7 naar 59,7 punten (57,4 verwacht), de hoogste stand sinds november vorig jaar. De index staat maar 1 punt onder de stand van september vorig jaar, die gezien wordt als het hoogtepunt van de huidige cyclus. 

Atlanta Fed: economische groei in VS valt sterk terug in 1e kwartaal

Meer goed nieuws was er over de woningmarkt. De verkopen in de VS van nieuwe huizen zijn in december met 3,7% toegenomen, terwijl door analisten werd gerekend op een daling van 8,7%. Nu is het wel zo dat deze cijfers sterk fluctueren en misschien wat vertekend zijn door de ‘shutdown’ van Amerikaanse overheidsdiensten eerder dit jaar. Volgens de ‘Atlanta Fed’, de centrale bank voor de regio rond de staten Alabama, Florida en Georgia, zal de economische groei in de VS in het eerste kwartaal op basis van de meest recente cijfers niet sterker groeien dan slechts 0,3% (doorgerekend naar jaarbasis). In het vierde kwartaal van 2018 groeide de Amerikaanse economie nog met 2,6% (eveneens op jaarbasis). De verwachting is dus heel laag. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde gisteren met 1 basispunt naar 2,72%.

De Aziatische beurzen bieden vanmorgen een gemengd beeld. 

De Nikkei-index in Tokio is 0,6% lager gesloten, mede door een iets sterkere Japanse yen. De Kospi-index is ook lager gesloten (-0,2%). De Chinese beurzen doen het beter. De Hang Seng-index in Hongkong koerst op het moment van schrijven 0,2% hoger en de beurs van Shanghai wint 1,3% net als de beurs van Shenzhen. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan iets lager. We kunnen dus straks een vlakke tot iets lagere opening van de Europese beurzen verwachten. 

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staat, behalve het nagenieten van de prachtige pot Europacupvoetbal, onder andere het arbeidsmarktrapport van ADP in de VS. Er wordt verwacht dat deze loonstrookjesverwerker 190.000 nieuwe banen zal melden in februari. Verder krijgen we uit de VS ook nog handelscijfers en wordt nabeurs het 'Beige Book' van de Fed gepubliceerd, dat ons een inkijkje zal geven in de onderliggende ontwikkeling van de Amerikaanse economie, zoals gezien door de ogen van de Fed. Uit Europa verwachten we vandaag geen belangrijke macro-economische cijfers.

Fijne dag, en Ajacieden: sterkte met je kater ;-)

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 514,99 op AEX 10,0 5,66 5,68 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 458,25 op AEX 5,0 11,35 11,37 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 614,0 op AEX 10,2 5,58 5,59 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 670,0 op AEX 5,0 11,32 11,33 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 6 maart 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.