Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundementele Analyse Anheuser-Busch InBev

donderdag 11 april 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
BE0974293251 EUR 18 2.29 Nee Short Dagelijkse consumentengoederen

De grote schuldpositie en de halvering van het dividend hebben de beleggers in 2018 weinig positiefs gebracht. In 2019 is dit een ander verhaal, de koers is hersteld en de verwachtingen voor de groei van de afzet in de opkomende markten zijn positief.

Koning van het bier

Anheuser-Busch InBev (ABI) is veruit het grootste bierconcern ter wereld met maar liefst 600 mln hectoliter per jaar en behoort al jaren tot de top 5 van producenten van consumentenproducten. Het bedrijf heeft een productportfolio van bijna 400 wereldwijd en lokaal verkochte dranken. ABI heeft meer dan 30 biermerken die elk meer dan $1 mld aan jaaromzet halen. Behalve bier verkoopt het concern ook frisdrank. De omzet bedroeg in 2018 meer dan $54,6 mld.

Jaar redelijk afgesloten

Anheuser Busch Inbev (AB Inbev) verkocht het afgelopen jaar op vergelijkbare basis, dus zonder het effect van overnames, iets meer bier dan een jaar eerder, zo bleek op 28 februari. Per verkochte liter bier streek het concern meer geld op, waardoor de autonome omzet met 4,8% steeg tot $54,6 mld. De bedrijfswinst (ebit) steeg met 10% tot $17,8 mld. Voor 2019 voorziet de onderneming een “sterke” groei van de omzet en het bedrijfsresultaat. De nettowinst van AB Inbev was vorig jaar met $4,4 mld overigens wel fors minder dan de $8 mld in 2017. Dat kwam mede door verliezen in verband met de afdekking van op aandelen gebaseerde betalingsprogramma's. AB Inbev heeft vorig jaar goede zaken gedaan op belangrijke biermarkten als Mexico, China, West-Europa, Colombia en Nigeria. De grootste brouwer ter wereld zag bovendien de opbrengsten van zijn wereldwijde merken Budweiser, Stella Artois en Corona toenemen. In door economische problemen getroffen landen als Brazilië en Argentinië ging het minder. Ook kampte het concern met ongunstige wisselkoersen en hogere grondstofprijzen.

Waardering hoger dan gemiddeld

Anheuser Busch Inbev (€78) noteert rond 18,5 keer de winst voor 2018. Dat is lager dan normaal, wat alles heeft te maken met de slechtere kwartaalcijfers en de dividendhalvering. Ook de hoge schuldpositie baart nog steeds wat zorgen.

Kansen

  • AB InBev (ABI) is niet alleen de grootste brouwer ter wereld, maar heeft ook een goede geografische mix en sterke marktposities in enkele zeer winstgevende biermarkten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.
  • ABI heeft een betrokken managementteam dat de onderneming heeft omgebouwd van een puur Belgische onderneming tot de grootste bierbrouwer wereldwijd met een sterke concurrentiepositie.
  • Het bedrijf staat bekend om zijn acquisitiekracht, met als hoogtepunt natuurlijk de overname van de nummer twee: SABMiller. Een perfecte regionale aanvulling die ABI de marktleider in Afrika maakt.
  • Flinke kostenbesparingen dankzij de overname van SABMiller.

Risico's

  • ABI heeft een grote blootstelling aan de opkomende markten in Latijns Amerika en Afrika. De biermarkten daar zijn nog steeds zeer wisselvallig en de marges zijn er lager dan in westerse landen.
  • ABI moet zich vanwege zijn forse schuldpositie van vele tientallen miljarden richten op het verlagen van die schuld.
  • Structureel dalende bierconsumptie per persoon in Europa.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 63,9 op AB InBev 10,4 6,58 6,68 -15,76 % Koop Sprinter
Sprinter Long 61,0 op AB InBev 5,3 13,02 13,12 -8,73 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 77,09 op AB InBev 8,6 8,04 8,14 +17,93 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 82,97 op AB InBev 5,0 13,91 14,01 +9,66 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.