Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Beleggers drukken op de verkoopknop

dinsdag 14 mei 2019

Goedemorgen. Zoals verwacht, heeft China 'teruggeslagen' in de handelsoorlog met de VS. Het verhogen van de importheffingen door de VS werd gisteren met gelijke munt terugbetaald. Vanaf 1 juni worden de importtarieven verhoogd op Amerikaanse goederen met een waarde van $60 miljard. Ook dreigt Beijing met het schrappen van orders voor vliegtuigen van Boeing en met een inkoopstop van Amerikaanse agrarische producten.

Beleggers houden niet van onzekerheid

Hoewel deze reactie als mild kan worden gezien, worden de onderhandelingen hiermee verder onder druk gezet. Bij gebrek aan ander macro-economisch nieuws en bedrijfscijfers wordt de stemming op de wereldwijd beurzen nu bepaald door de toegenomen onzekerheid over het handelsconflict. Beleggers houden niet van onzekerheid en lieten dat gisteren ook blijken door op de verkoopknop te drukken. Vooral de hoofdindex van de Duitse aandelenbeurs in Frankfurt, de DAX, met daarin veel exportbedrijven, kreeg er flink van langs en verloor 1,5%. Ook alle andere Europese beurzen verloren terrein. 

Olieprijs stijgt door oplopende spanningen

Onze eigen AEX-index kreeg gisteren steun van de koersstijging van het zwaar in de index meewegende Royal Dutch Shell (+0,5%), dat profiteerde van de hogere olieprijs. Die was eerder op de dag gestegen in reactie op de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten, waar olietankers in de Perzische Golf bleken gesaboteerd. Later zakte de olieprijs weer wat terug. En zo lijken de financiële markten na een tijdje afwezigheid weer te worden gedomineerd door geopolitiek spanningen. Daarbij durven we met een grote mate van zekerheid te voorspellen dat dit de komende jaren nog wel vaker zal voorkomen. Net zoals dat in de afgelopen tientallen jaren ook het geval was. 

Het is zwart of het is wit…

Wat de uiteindelijke invloed van het oplaaien van de handelsoorlog zal zijn, valt op dit moment niet te voorspellen. Dat het op de korte termijn negatief werkt, is wel duidelijk. Financiële markten kennen echter weinig nuance, het is zwart of het is wit – in ieder geval op de korte termijn. Op de iets langere termijn blijkt de schade vaak veel minder groot dan gevreesd. Het is ook niet zo, dat een akkoord nu helemaal van tafel is. Een mooi voorbeeld is de door analisten verwachte krimp van de bedrijfswinsten in het eerste kwartaal van dit jaar, die er uiteindelijk niet bleek te zijn. Ook de economische groei viel in veel regio's hoger uit dan verwacht. Van een aanstaande recessie is geen sprake. Dit betekent niet dat we nu verwachten dat alle kou snel uit de lucht zal zijn, maar ook niet dat rijp en groen in de portefeuilles maar verkocht moet worden. In dergelijke situaties is het zaak je hoofd koel te houden, al valt dat soms niet mee. 

Daling Duitse rente valt mee, bitcoin: +25%  

Terug naar gisteren. De Stoxx Europe 600-index verloor 1,2%. ‘Veilige havens’ zoals Duitse staatsobligaties, waren gevraagd en de Duitse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar –0,07%. Dat valt dus wel mee. Om een voor mij onbekende reden werd de bitcoin, die een sprong van 25% maakte, blijkbaar gezien als een beter alternatief…

Koers Apple bijna 6% lager… 

Als president Trump zijn eigen succes spiegelt aan de ontwikkelingen op Wall Street, heeft hij gisteren geen goede dag gehad. Amerikaanse beleggers kunnen het uitstel van een handelsakkoord niet waarderen, waardoor Wall Street sinds vorige week de recordjacht heeft gestaakt. Trump zal met wat positievere tweets moeten komen om het sentiment te keren. Omdat die gisteren uitbleven, lagen vooral de koersen van bedrijven die gelinkt kunnen worden aan China sterk onder druk. Zo verloor Apple – een zwaargewicht in de Amerikaanse indices – bijna 6%. In diens kielzog werden andere aandelen uit de sector informatietechnologie (-3,7%) omlaag getrokken. De S&P 500 index raakte 2,4% kwijt. 

Nasdaq verliest 3,4%, 10-jaarsrente VS daalt naar 2,40% 

Alleen ‘defensieve’ (dus economisch minder gevoelige) sectoren als nutsbedrijven (+1,1%) en vastgoedaandelen eindigden in de plus en kregen daarbij steun van de lagere rentes (een gevolg van de vraag naar ‘veilige’ obligaties). De Nasdaq boekte een verlies van 3,4%. Boeing verloor bijna 5%, net als Caterpillar, dat eveneens gevoelig is voor de aangekondigde Chinese heffingen. Zoals gezegd, daalde de rentes door de ‘risk-off’–beweging daalden de rentes. Die op Amerikaanse staatsobligaties met een resterende looptijd van tien jaar daalde met maar liefst 7 basispunten naar 2,40%, het laagste niveau sinds eind maart.       

Trump: “nog niets besloten” over heffingen op $300 mld aan Chinese producten

Na een lagere opening lopen de verliezen in Azië vanmorgen iets terug na berichten dat president Donald Trump eind juni zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zal ontmoeten bij de volgende G20-top in Japan. Verder zei Trump per tweet dat hij “nog niets heeft besloten” over mogelijke importheffingen op nog eens $300 miljard aan Chinese importgoederen en dat hij het gevoel heeft dat de gesprekken met de Chinezen erg succesvol zullen zijn. Volgens Trump zal over drie tot vier weken duidelijk zijn of de gesprekken succesvol zijn. Even geduld nog dus. We gaan er nog steeds vanuit dat er uiteindelijk wel iets van een akkoord zal worden gesloten maar dat de weg er naartoe hobbelig zal zijn.

Koreaanse beurs draait in de plus, futures op Amerikaanse indices hoger

De Kospi index in Zuid-Korea is op het moment van schrijven als enige beurs inmiddels in de plus gedraaid. De Nikkei in Tokio koerst nog 0,7% lager dan het slot van gisteren, na eerder op de dag nog op een verlies van 2% te hebben gestaan. De Hang Seng-index in Hongkong, waar gisteren niet werd gehandeld, verliest 1,5%. De beurzen op het vasteland van China weten de verliezen te beperken. De index in Shanghai staat 0,3% lager en de beurs van Shenzhen verliest 0,4%. De futures (koersen van termijncontracten) op de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices noteren op dit moment rond de 0,5% hoger. De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot licht hoger  openen. 

Agenda van vandaag 

Op de agenda voor vandaag staan onder andere inflatiecijfers uit Duitsland en Spanje. Verder verwachten we voorlopige eerstekwartaalgroeicijfers uit Nederland en industriële-productiecijfers van de eurozone. In Duitsland wordt de stand van de index van het beleggerssentiment bekendgemaakt. Er wordt verwacht dat deze ZEW-index in mei is gestegen van 5,5 naar 6,3 punten. In de VS wordt een belangrijker cijfer bekendgemaakt: de vertrouwensindex van het MKB. Volgens de laatste schattingen van financieel-nieuwsdienst Bloomberg verwachten analisten een stijging van deze NFIB-index van 101,8 naar 102 punten. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere K+S, Vodafone, Allianz en Thyssenkrupp. 

Fijne dag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 61,6 op Brent Future 9,8 6,00 6,02 +35,06 % Koop Sprinter
Sprinter Long 54,7 op Brent Future 5,0 11,63 11,65 +12,14 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 71,84 op Brent Future 9,5 6,18 6,20 -20,44 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 77,7 op Brent Future 5,0 11,75 11,77 -10,23 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op dinsdag 14 mei 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.