Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse TomTom - Routekaart voor de toekomst wordt kleiner

maandag 27 mei 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0013332471 EUR 81.2 40.68 Ja Long Duurzame consumentengoederen

Routekaart voor de toekomst wordt kleiner

Van de opbrengst van €910 mln die het bedrijf ontvangt na de verkoop van het Telematicsonderdeel gaat €750 mln naar de aandeelhouders. Het bedrijf is voor ongeveer 45% in handen van de oprichters. Het zou ons niet verbazen als die met de opbrengst en met de verdiensten van de oorspronkelijke beursgang het bedrijf van de beurs halen. TomTom is vooral interessant voor speculanten, niet voor beleggers.

Zakendoen met iedereen

TomTom is Europa’s grootste ontwikkelaar van navigatiesystemen. Behalve dat TomTom navigatiekastjes produceert, levert het ook aan bijna alle grote autofabrikanten inbouwnavigatie. De producten van TomTom worden in veel landen verkocht, zowel via een netwerk van retailers als online. Het concern behaalde in 2018 €860 mln omzet.

Cijfers beter dan verwacht, marges blijven hoog

De totale omzet van TomTom uit voortgezette activiteiten, dus zonder de resultaten van de recent verkochte divisie Telematics, steeg in het eerste kwartaal met 14% tot €169,5 mln. Analisten hadden gemiddeld op €157 mln gerekend. Van de omzet is €102,9 mln afkomstig van de divisie Location Technology. De consumentendivisie boekte 4% minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar, namelijk €66,6 mln. Voor heel 2019 rekent TomTom op een omzet van ongeveer €675 mln. Daarvan zal het leeuwendeel, zo'n €430 mln, op het conto van Location Technology komen. De vrije kasstroom van het bedrijf zal circa 10% van de omzet zijn. De operationele winst kwam uit op €18,8 mln en de nettowinst op €3,29 mln. TomTom groeit door de resultaten van de divisie die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie. TomTom zal blijven investeren in zijn kaarten en navigatietechnologie. De brutowinstmarge van de gezamenlijke activiteiten blijft op een dermate hoog niveau van 72% dat dat voorlopig goed te doen is. Het bedrijf ziet voor zichzelf duidelijk een rol weggelegd in de ontwikkeling van autonoom rijden.

Waardering

Op de huidige koers betalen beleggers voor TomTom 103 keer de winst voor het lopende jaar, de laagste waardering sinds jaren. Maar in absolute bedragen wordt het bedrag wel ieder jaar kleiner. De mogelijk af te splitsen activiteiten zijn redelijk winstgevend, wat de winstgevendheid van de achterblijvende onderdelen onder druk zet.

Kansen

  • TomTom levert aan meerdere autofabrikanten navigatiesystemen. Aangezien veel van deze fabrikanten ook bezig zijn met ‘autonomous driving’ (zelfrijdende auto’s), kan TomTom een voorrangspositie krijgen bij het leveren van software voor deze toekomstige manier van autogebruik.
  • Ondanks de krimpende markt van navigatiekastjes groeit de winstgevendheid van het bedrijf nog steeds, de brutomarge zal in 2019 weer rond de 70% liggen

Risico's

  • De groep consumenten die nog steeds kiest voor een navigatiekastje (in plaats van een pda of smartphone), kiest veelal een goedkoper product van de concurrent. Of gebruikt een gratis product via de smartphone.
  • In Europa krijgt het concern te maken met concurrentie van het samenwerkingsverband met daarin o.a. de grote Duitse automobielfabrikanten HERE, hun navigatieapp heeft dezelfde kwaliteit als de kaarten van TomTom.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 7,3 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 10,6. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een middenmoter (NFI =) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 6,475 op TomTom 7,8 0,90 0,93 +31,65 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 6,051 op TomTom 5,4 1,32 1,35 +18,67 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 9,2 op TomTom 2,4 2,98 3,01 -6,55 % Koop Sprinter
Sprinter Short 9,2 op TomTom 2,4 2,98 3,01 -6,55 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen