Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Beursstemming verbetert, ondanks ‘zwak’ arbeidsmarktrapport VS

dinsdag 11 juni 2019

Terwijl ik zit te typen, valt de regen weer losjes uit de lucht. Volgens mij is er voor de verandering eens geen code geel of rood afgegeven… Het is nu maandagavond en ik werk alvast een beetje aan het Dagbericht van dinsdagmorgen. Dan hebben we namelijk weer ons maandelijkse overleg van het ING Investment Comittee en moet ik dus vroeg vertrekken naar Amsterdam. 

Strafheffing VS op Mexicaanse importen afgeblazen

We hebben veel te bespreken over de economische ontwikkelingen en de impact van de opgelaaide handelsoorlog. Sinds vrijdagavond lijkt de ergste spanning weer even geweken, nadat president Trump de voorgenomen Mexicaanse importheffingen heeft afgeblazen – in ieder geval voor nu. De door de Mexicaanse regering toegezegde extra grensbewaking, om de stroom immigranten naar de VS af te zwakken, is voor nu even voldoende om de gemoederen te bedaren. 

Is Trumps tactiek: de dreiging opvoeren?

Zelf heb ik het vermoeden dat adviseurs van Trump hem hebben ingefluisterd dat de importheffingen waar hij mee dreigde vooral de Amerikanen zelf zouden treffen. En zowaar lijkt Trump, in iets meer dan een week, tot inkeer te zijn gekomen. Niet zonder zelf de overwinning te claimen natuurlijk. Zijn tactiek richting China en andere handelspartners zal op hetzelfde neerkomen. De dreiging extra opvoeren en dan hopelijk tot een succesvol compromis komen. Althans dat is het scenario waar beleggers op dit moment iets meer op in lijken te zetten. 

President VS hoopt op ontmoeting met Xi

Het volgende moment waar beleggers nu naar uitkijken, is dan ook de G 20-bijeenkomst eind deze maand in Japan. Volgens eigen zeggen hoopt Donald Trump daar op een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Tegelijkertijd dreigt hij met extra maatregelen als Xi niet komt opdagen. Ondertussen wordt op de achtergrond gelukkig verder diplomatiek overleg gevoerd, zo leerden we deze week. De Amerikaansen minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft volgens berichten contact gehad met de bestuursvoorzitter van de Chinese centrale bank, de Peoples Bank of China. 

Hoofd koel houden

Zolang er nog geen handelsakkoord is tussen de VS en China, of beter gezegd: tussen de VS en de rest van de wereld, zullen we moeten accepteren dat Trumps tweets de financiële markten af en toe nerveus zullen maken. Het is niet anders. We willen wel adviseren om het hoofd koel te houden en geen overhaaste beleggingsbeslissingen te nemen. Je zal maar je Mexicaanse aandelen hebben verkocht op het moment van de dreigtweet van Trump over de strafheffingen... Vaak wordt de soep niet zo heet gegeten, enzovoorts. 

Veel minder nieuwe banen VS dan verwacht: druk op Fed om rente te verlagen 

Voordat we overgaan naar de beursdag van gisteren – ja er werd op veel beurzen gewoon gehandeld op Tweede Pinksterdag – nog even terug naar vorige week vrijdag, toen het Amerikaanse arbeidsmarktrapport werd gepubliceerd. Er zijn vorige maand slechts 75.000 nieuwe banen gecreëerd in de VS, veel minder dan de verwachte 175.000. Bovendien werd het aantal van de vorige twee maanden met 75.000 neerwaarts gecorrigeerd. Wel bleef het werkloosheidspercentage staan op 3,6%, het laagste niveau sinds 1969. Verder zijn de uurlonen met 0,2% gestegen in vergelijking met de maand ervoor en met 3,1% op jaarbasis. Beide lagen 0,1% onder de verwachting van analisten. Beleggers reageerden in eerste instantie teleurgesteld. Maar het duurde niet lang voordat het besef doordrong dat de druk op de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, om de beleidsrente te verlagen is toegenomen door deze tegenvallende cijfers. Slecht nieuws is goed nieuws! Want een lagere beleidsrente is een economische impuls. 

Maar is de arbeidsmarkt wel echt zo slecht?

De vraag is alleen of die arbeidsmarktcijfers wel zo slecht zijn. Zo kan de oorzaak van het tegenvallende aantal nieuwe banen ook worden gevonden in de steeds krappere arbeidsmarkt. Hierdoor is het voor veel bedrijven steeds lastiger om hun vacatures te vervullen. Verder is het zogenoemde U6-werkloosheidspercentage (dat is het percentage inclusief onder andere de mensen die nu parttime werken maar wel een fulltime baan willen) gedaald van 7,3% naar 7,1%. Dat is het laagste niveau sinds december 2000. Zo bekeken zijn de cijfers dus zo slecht nog niet. 

Vrijdag: hogere aandelenkoersen in Europa en VS 

Beleggers kwamen vrijdag uiteindelijk tot een positieve conclusie: de druk op de Fed om de rente te verlagen, is toegenomen, de Amerikaanse economie draait misschien niet zo slecht als het arbeidsmarktrapport doet vermoeden en de importheffingen op Mexicaanse goederen gaan mogelijk niet door. Prima omstandigheden dus voor de beleggingscategorie aandelen. Hogere slotkoersen op Wall Street waren het gevolg. Eerder op de dag was de Stoxx Europe 600-index al 0,9% hoger gesloten. 

Beleggers minder angstig: Duitse tienjaarsrente hoger

Door naar gisteren. Zoals gezegd: terwijl veel mensen genoten van een long weekend, werd er op veel beurzen gehandeld. De Duitse en de Zwitserse beurzen bleven dicht, maar de Euronext, en dus ook de beurs in Amsterdam, was open. In reactie op de 'wapenstilstand' tussen de VS en Mexico en het positieve slot van Wall Street op vrijdag, openden de beurzen maandag hoger. De ‘veilige havens’ (zoals Duitse staatsobligaties) werden voorzichtig verlaten waardoor de rentes op staatsobligaties van de eurolanden opliepen. Koersen van staatsobligaties bewegen tegenovergesteld aan de marktrente (de ‘yield’). De Duitse tienjaarsrente steeg 4 basispunten naar -0,22%. Vooral bankaandelen (+0,8%) profiteerden van de hogere rente (naast andere invloeden) en van het bericht dat ING Groep afziet van een overname van de Commerzbank. Kan ik mijn cursus Duits ook weer afzeggen. De aandelensector nutsbedrijven (-0,6%) had juist last van de hogere rente. De Stoxx Europe 600-index boekte bij zeer lage omzetten een winstje van 0,2%. 

Ook gisteren prima stemming op Wall Street; Nasdaq 1% hoger

Op Wall Street kreeg het sentiment gisteren eveneens steun van het bericht dat de importheffingen op Mexicaanse goederen in de VS niet doorgaan. Beleggers reageerden opgelucht en hopen nu dat de kans op een akkoord met China is toegenomen. Aandelen uit opkomende markten stegen gisteren het sterkst op één dag sinds januari en de Mexicaanse peso had de beste dag in bijna een jaar. Ook fusie- en overnamenieuws verhoogd de stemming. Salesforce.com koopt namelijk Tableau Software voor $15,3 miljard en United Technologies koopt wapenproducent Raytheon via een aandelenruil, waardoor er een bedrijf ontstaat met een gezamenlijke waarde van meer dan $100 miljard. De S&P 500-index steeg met 0,5%, de Nasdaq won ruim 1%. De marktrentes liepen over een breed front op. Net als in Europa werden de veilige beleggingscategorieën verlaten in ruil voor risicovollere. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 7 basispunten naar 2,15%. We denken dat deze nog wel iets verder kan oplopen, mits de handelsspanningen afnemen.    

Chinese aandelenkoersen veren op: Shanghai +2%, Shenzen +3%

Op mijn Bloombergscherm zie ik op dit moment (dinsdagochtend 11 juni) vrijwel alleen maar groene, dus hogere koersen op de Aziatische beurzen. Hoop op een handelsdeal met China geeft beleggers weer wat moed. De Japanse Nikkei-index koerst op het moment van schrijven 0,3% hoger en de Kospi-index in Seoel wint 0,5%. Beleggers op de Chinese beurzen hebben er vandaag ook zin in en laten zich niet afschrikken door de opmerking van Trump dat hij de importtarieven op Chinese goederen dreigt te verhogen als president Xi Junping niet komt opdagen voor een afspraak bij de G 20-conferentie in Japan. De Hang Seng-index in Hongkong noteert op het moment van schrijven een plus van 0,8%, de beurs van Shanghai +2% en de beurs van Shenzhen plust zelfs 3%. Als belegger zou ik me niet al te veel laten leiden door de tweets van president Trump en me vooral richten op de macro-economische ontwikkelingen, de bedrijfscijfers en het beleid van de centrale banken. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan licht hoger. We verwachten dan ook een iets hogere opening van de Europese beurzen. 

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere de index van het beleggerssentiment in de eurozone en de vertrouwensindex van MKB-bedrijven in de VS. Voor die laatste wordt een daling van 103,5 naar 102 punten verwacht.

Fijne week! 

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 2743,89 op EURO STOXX 50 11,0 2,69 2,71 +23,29 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 2435,66 op EURO STOXX 50 5,1 5,78 5,80 +9,87 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 3251,37 op EURO STOXX 50 10,1 2,94 2,96 -15,23 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 3565,48 op EURO STOXX 50 4,9 6,08 6,10 -8,01 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op dinsdag 11 juni 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.