Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Obligatierentes blijven maar dalen, nieuwe records op Wall Street

donderdag 4 juli 2019

Goedemorgen. Wie had dat gedacht? De Oranje Leeuwinnen staan in de finale van het WK voetbal in Frankrijk! Zondag wacht de Verenigde Staten. Een hele lastige tegenstander, maar niets is onmogelijk.

Iedere twee weken praten we je bij

Voordat ik begin met het dagelijkse beurscommentaar, eerst even iets anders. Het ING Investment Office heeft sinds deze week een heuse podcast: Blik op de Beurs. Iedere twee weken praten we de luisteraars bij over de laatste ontwikkelingen op de beurs. Deze week heb ik samen met collega Bob de eerste aflevering opgenomen, die hier is te beluisteren.

Wat valt er voor centrale banken nog op te kopen?

Minstens zo verrassend als de finaleplaats van de Leeuwinnen, is de scherpe daling van de kapitaalmarktrentes in de afgelopen weken. Het vooruitzicht op nieuwe stimuleringsprogramma's van centrale banken heeft geleid tot een run op alles waar direct rendement (zoals rente en dividend) op te behalen is. Centrale banken moeten opschieten met het starten van hun opkoopprogramma's als ze nog iets met een positief effectief rendement willen kopen… Als ze dat tenminste nog gaan doen, want de markt heeft er inmiddels zelf al voor gezorgd dat rentes flink omlaag zijn gegaan. De noodzaak voor de centrale bank om dan alsnog in de markt te stappen, lijkt op dit moment overbodig en totaal zinloos. 

Italiaanse rente zakt als een baksteen

De beweging bij Italiaanse staatsobligaties springt vooral in het oog. De rente op Italiaans papier zakt als een baksteen, nu een conflict met de Europese Unie over het Italiaanse begrotingstekort is afgewend na een aanpassing van de begrotingsplannen van de Italianen. De 10-jaarsrente daalde gisteren met maar liefst 25 basispunten naar 1,58%, het laagste niveau sinds 2016. In oktober vorig jaar werd nog 3,70% aangetikt. Het kan hard gaan… De 2-jaarsrente daalde met 8 basispunten naar -0,05%. Op de obligatiemarkt is 'de race naar de bodem' gewijzigd in 'de race door de bodem', nu steeds meer obligaties wereldwijd een negatieve effectieve rente hebben.

Dividendaandelen zijn gewild

De beurs in Milaan had gisteren weer de wind in de rug. Dalende rentes op Italiaanse staatsobligaties werken als een ‘drug’ voor de koersen van bankaandelen. De FTSE MIB-index sloot 2,4% hoger en was daarmee de best presterende Europese beurs. Ook alle andere beurzen sloten met winst. Onze eigen AEX-index sloot op de hoogste stand van dit jaar. Het vooruitzicht op een (nog) stimulerender beleid van centrale banken leidt tot optimisme onder beleggers en overheerst op dit moment de angst voor een sterk afkoelende wereldeconomie. Toch was er gisteren geen sprake van een totale risk-on stemming. Vooral aandelen die een relatief hoog dividend uitkeren, zoals uit de sectoren nutsbedrijven (+1,44%) en vastgoedaandelen (+1,3%), waren gevraagd. Aandelen uit de meer cyclische sectoren als basismaterialen (+0,3%) en energie (-0,8%) bleven achter. Olie-gerelateerde aandelen hadden last van de prijsdaling van een vat olie op dinsdag. Gisteren herstelde de olieprijs overigens weer wat.

Economie eurozone lijkt wat aan te trekken

Niet alleen de hoop op meer stimulering door centrale banken leidt tot optimisme, ook de macro-economische cijfers uit de eurozone bieden perspectief. De daling van de inkoopmanagersindices lijkt te vertragen, de cijfers veren zelfs weer iets op. De inkoopmanagersindex van de dienstensector is in juni gestegen van 52,9 naar 53,6 punten, het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. De samengestelde index van de productie- en dienstensector is gestegen van 51,8 naar 52,2 punten, het hoogste niveau sinds november. Ondanks alle onzekerheden, lijkt de groei in de eurozone iets aan te trekken. En ik kan het me verbeelden, maar ik heb de indruk dat het ook weer drukker wordt op de weg. Ondanks het mooie weer, sta ik de afgelopen weken steeds vaker en langer in de file. Een indicatie dat het met de economie zo slecht nog niet gaat.

Gemengde macro-economische cijfers VS

Volgens loonstrookjesverwerker ADP zijn er vorige maand in de VS 102.000 nieuwe banen bijgekomen. Dat zijn er minder dan de 140.000 waar analisten op rekenden, maar het cijfer van mei is bijgesteld van 27.000 naar 41.000. Per saldo dus best een redelijk aantal. In ieder geval duidt het niet op een structurele verslechtering van de arbeidsmarkt, wat vorige maand nog werd gevreesd. Dit wordt gesteund door een hoger dan verwachte Amerikaanse inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau Markit. De index van de dienstensector is gestegen van 50,9 naar 51,5 punten. De samengestelde index steeg van 50,9 naar 51,5 punten. Hier tegenover staat een daling van de inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management. De ISM Non-Manufacturing-index is in juni gedaald van 56,9 naar 55,1 punten (56 verwacht). Verder zijn de fabrieksorders in mei met 0,7% gedaald (-0,6% verwacht). De groeiverwachting van de Atlanta Fed voor het tweede kwartaal is inmiddels gedaald tot 1,3% (omgerekend naar een periode van een jaar). In het eerste kwartaal bedroeg de groei in de VS nog 3,1%. Vandaar dat de Fed 'stand by' is om zo nodig de beleidsrente te verlagen om daarmee de economie weer een zetje te geven.

Nieuwe records op Wall Street

Vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag (vandaag) was er gisteren een verkorte handelsdag op Wall Street. Vandaag blijven de deuren gesloten. Bij veel lager dan gemiddelde omzetten werden er opnieuw records gebroken. De S&P 500-index won 0,8% en sloot op een nieuw ‘all-time high’. De Dow Jones Industrials-index boekte een winst van 0,7% en sloot ook op een nieuw recordniveau, net onder de 27.000 punten. De Nasdaq-index steeg met 0,75% naar een nieuwe voorlopige top. Je zal maar met veel cash langs de zijlijn staan. Het wachten is nu op 'de meute' die nog enthousiast moet worden. Want op dit moment is er vooral veel ongeloof en spijt dat er niet (genoeg) is meegeprofiteerd van de rally op de beurzen. Maar pas op! Als we iets van een euforische stemming beginnen te proeven, is het verstandig om iets voorzichtiger te worden. Zover is het echter nog niet.

Aziatische beurzen overwegend in het groen

Op mijn Bloombergscherm zie ik op het moment van schrijven vooral veel groene koersen op de Aziatische beurzen. De Nikkei-index plust in Tokio 0,3% en de Hang Seng-index noteert in Hongkong een heel klein plusje. De Kospi-index wint 0,5% in Seoel en de beurs van Australië noteert 0,6% hoger. De beurzen op het vasteland van China verliezen rond de 0,3%. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan licht lager. Maar door het positieve slot van Wall Street, verwachten we een iets hogere opening van de Europese beurzen.

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere Nederlandse inflatiecijfers en winkelverkoopcijfers uit de eurozone. Omdat de handelaren op Wall Street vandaag een vrije dag hebben, verwachten we veel lager dan gemiddelde omzetten op de Europese beurzen. Het goede nieuws is dat de Europese beurzen vaak positief sluiten als Amerika dicht is. We zullen zien.
 
Fijne dag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 546,59 op AEX 10,0 6,01 6,03 +6,74 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 486,29 op AEX 5,0 12,04 12,06 +3,26 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 656,0 op AEX 9,4 6,43 6,44 -5,85 % Koop Sprinter
Sprinter Short 695,0 op AEX 5,8 10,40 10,41 -3,70 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 4 juli 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.