Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Handelsoorlog laait op, Chinese yuan onderuit

maandag 5 augustus 2019

Simon is terug van vakantie en hij valt meteen met zijn neus in de boter. De escalatie van de handelsoorlog zorgt voor flink wat beweging op de financiële markten. Voldoende stof om een Dagbericht te schrijven dus.

Dagbericht beleggen ook op vakantie

Zo, het zit er weer op. De zomervakantie is voorbij gevlogen, zoals ieder jaar. Na een paar weken de hitte in Nederland te hebben ontvlucht is 'de accu' weer opgeladen. Voordat ik verder ga wil ik allereerst Bob, Nathan, Henry en Friso bedanken die in mijn afwezigheid het Dagbericht beleggen hebben verzorgd. Top gedaan! Ook op vakantie iedere ochtend in een paar minuten weer helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen op de beurzen. Handig hoor.

Juli was een rustige beursmaand…

In de eerste paar weken van onze 'Tour de France' miste ik niet veel en was er weinig spektakel. Vooral dankzij meevallende bedrijfsresultaten kabbelden de aandelenbeurzen rustig verder omhoog, tot een nieuwe recordhoogte voor wereldwijde aandelen (MSCI World AC, total return netto in euro's) op 26 juli. De ‘pas op de plaats’ van de Europese Centrale Bank (ECB) werd door beleggers redelijk goed ontvangen en de meeste bewegingen waren een reactie op mee- of tegenvallende bedrijfsresultaten. Er was voor beleggers weinig reden om zich heel druk te maken en ik lag dan ook rustig op het strand of aan de rand van het zwembad. Pas in de laatste twee dagen, vorige week donderdag en vrijdag, was er echt actie.

… maar augustus is onstuimig begonnen

De renteverlaging van de Fed was al ‘ingeprijsd’, maar beleggers reageerden enigszins teleurgesteld op wat men noemt de 'forward guidance' van voorzitter Powell. De eerste renteverlaging door de Fed in tien jaar moet volgens hem namelijk niet worden gezien als het begin van een reeks van meerdere renteverlagingen. En dat was ook nog eens tegen het zere been van president Trump, die al langer roept om een veel stimulerender beleid van de Amerikaanse centrale bank. Misschien was het wel uit frustratie dat hij de handelsoorlog tegen China gebruikt om zijn zin door te drukken. Of was het toch toeval dat Trump de volgende dag redelijk onverwacht nieuwe importheffingen op Chinese goederen bekendmaakte?

Vlucht naar veilige havens zet verder door

Feit is dat beleggers al flink op de muziek (meer stimulering) van de centrale banken vooruitlopen en rentes naar nieuwe dieptepunten hebben gedrukt. Voor de eerste keer in de geschiedenis zijn de rentes op alle Duitse staatsobligaties, tot en met looptijden van 30 jaar, onder de 0% gedoken! Wie had dat een jaar geleden verwacht? Niemand toch? Dat de nieuwe escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China niet door beleggers wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de flinke daling die we vrijdag wereldwijd op de beurzen zagen. Per saldo zijn obligatierentes door de 'vlucht naar veilige havens' en voorsorterend op meer stimulering door centrale banken verder gedaald en staan de aandelenkoersen nu zo´n 2% lager dan voor mijn vakantie (drie weken geleden). Hoe nu verder? Laten we eens kijken naar de feiten.

Nog weinig impact handelsoorlog op economie VS

Van de bedrijven uit de S&P 500-index heeft inmiddels zo'n 80% de kwartaalresultaten gepubliceerd. Ruim 76% daarvan heeft een hoger dan verwachte winst laten zien, die gemiddeld zo'n 1,2% is gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Vooraf werd door analisten rekening gehouden met een winstdaling. Dat lijkt tot nu toe dus wel mee te vallen. En dat ondanks de al ingestelde handelsbeperkende maatregelen. De impact van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie lijkt tot nu toe dus binnen de perken te blijven. Vandaar ook dat president Trump zich, tegen deze achtergrond, sterk voelt om de druk op China op te voeren. Wat dat betreft is hij zo voorspelbaar als een pokeraar met een reflecterende zonnebril.

Europa voelt meer druk

Voor Europa ligt het iets anders. Van de ruim 300 bedrijven uit de Stoxx Europe 600-index heeft tot nu toe bijna 60% beter dan verwachte cijfers laten zien, maar de gemiddelde winst ligt wel bijna 2% lager dan vorig jaar. Vooral de winstdaling van aandelen uit de sectoren basismaterialen en energie (waaronder Shell) drukken het gemiddelde. De impact van geopolitieke spanningen is in Europa dan ook veel meer voelbaar. Dit zien we ook terug in het flinke aantal tegenvallende macro-economische cijfers in de afgelopen twee weken. Wat dat betreft heeft de ECB een sterker motief om te stimuleren dan de Fed.

Trump verpest de stemming weer eens

Ondertussen vallen Chinese macrocijfers de laatste weken juist steeds vaker mee ten opzichte van de verwachtingen, maar zal de escalatie van de handelsoorlog de economische groei in China blijven drukken. In mijn laatste Dagbericht voor de vakantie schreef ik: "Zolang de handelsoorlog tussen de VS en China niet escaleert, de centrale banken meer gaan stimuleren en de bedrijfswinsten voldoen aan de verwachtingen, kunnen aandelenkoersen nog wat verder oplopen. Dit betekent niet dat er geen risico's zijn. Een verder oplopende kapitaalmarktrente, of een tweetje van Trump kan een rem op de koersen zetten of de stemming doen omslaan." Het is dus toch weer Trump die de stemming voor nu heeft verpest. En ik vrees dat we daar voorlopig aan moeten wennen.

Europese beurzen duiken omlaag   Door naar de 'waan van de dag'. Zoals gezegd was vrijdag geen beste beursdag. Zorgen over escalatie van de handelsdag drukten 's ochtends al de stemming op de Aziatische beurzen en de Europese beurzen openden dan ook flink lager. Beter dan verwachte cijfers over de winkelverkopen in de eurozone in juni konden de negatieve stemming niet keren. Met een verlies van 2,5% kende de Stoxx Europe 600-index de grootste daling sinds 6 december vorig jaar. Vooral aandelen uit cyclische sectoren zoals IT (-3,7%), duurzame consumentengoederen (-3,6%) en basismaterialen (-3,6%) gingen in de uitverkoop, uit angst voor een afname van de economische groei. Defensieve sectoren zoals nutsbedrijven (-0,13%) en vastgoed (+0,22%) deden het een stuk beter, geholpen door een verder dalende rente. De Duitse 10-jaarsrente zakte nog eens bijna 5 basispunten naar -0,495%, een nieuw dieptepunt. Ik durf bijna geen voorspellingen meer over de rente te doen, maar het is wel duidelijk dat de trend omlaag is.    Wall Street houdt schade enigszins beperkt

Op Wall Street bleef de schade vrijdag nog enigszins beperkt. In navolging van de Europese beurzen openden ook in New York de aandelenbeurzen flink lager, maar herstelden ze richting het luiden van de slotbel. De S&P 500-index verloor 0,7%, maar staat nog steeds 17% hoger dan eind vorig jaar. De Nasdaq-index sloot 1,3% lager. Op macro-economisch gebied was er geen reden voor zorgen. Volgens het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van juli zijn er in de VS 164.000 nieuwe banen bijgekomen, conform de verwachting van analisten. Het werkloosheidspercentage bleef staan op 3,7% (3,6% verwacht) maar de 'underemployment rate' daalde van 7,2% naar 7%. Dit betekent dat de bredere werkloosheidsgraadmeter wel verder is gedaald. Een sterk teken van de Amerikaanse arbeidsmarkt, wat verder werd gestaafd door de stijging van de uurlonen (+0,3% tegenover +0,2% verwacht). Ondanks deze prima cijfers overheerste de ‘vlucht naar veilige havens’, waardoor de Amerikaanse 10-jaarsrente met 4 basispunten daalde naar 1,85%, het laagste niveau sinds 8 november 2016. Bij een steeds verder dalende rente worden aandelen relatief gezien wel steeds aantrekkelijker, mits de winstgroei van bedrijven niet instort. Vooralsnog gaan we hier niet vanuit.  

China reageert op nieuwe invoertarieven   Ondertussen nemen de handelsspanningen vandaag verder toe. Een flinke daling van de wisselkoers van de Chinese yuan zorgt vanmorgen voor onrust op de Aziatische markten. De yuan noteert op dit moment 7,08 (USD/CNH) tegenover de dollar. Dat is een daling van 1,5%, de grootste daling sinds augustus 2015 toen de Chinese centrale bank de munt onverwacht devalueerde. Met de devaluatie van vandaag geeft China een duidelijke tegenreactie op de vorige week door president Trump aangekondigde nieuwe importheffingen. Verder heeft de Chinese overheid staatsbedrijven opgeroepen geen Amerikaanse agrarische producten meer te kopen. Een verdere escalatie van de handelsoorlog dus, waarbij het wachten is op een reactie van Trump, die China al vaker heeft beticht van valutamanipulatie.

Aziatische beurzen omlaag, verlies China valt mee

Voor beleggers is het een reden om veilige havens op te zoeken. De Japanse yen noteert hoger tegenover de dollar en andere Aziatische valuta worden met de yuan mee omlaag getrokken. De Amerikaanse 10-jaarsrente noteert 6 basispunten lager op 1,78%. De Aziatische aandelenbeurzen staan diep in het rood. De Nikkei-index verliest in Tokio ruim 2% en de Hang Seng-index koerst 2,8% lager in Hongkong. De verliezen op het vasteland van China vallen nog wel mee, misschien geholpen door redelijke macrocijfers. De gecombineerde inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is in juli gestegen van 50,6 naar 50,9 punten, ondanks een daling van de deelindex van de dienstensector (van 52 naar 51,6 punten). De beurs van Shanghai staat 0,9% lager en de beurs van Shenzhen verliest 0,6%. De termijncontracten op de Amerikaanse aandelenindices staan rond 1% lager, dus verwachten we ook een lagere opening van de Europese beurzen aan het begin van een nieuwe week.

Agenda van vandaag

Ik ben al weer veel te lang aan het tikken, dus snel door naar de agenda voor vandaag. Er staan onder andere een aantal inkoopmanagersindices van eurolanden en de eurozone op het programma. En ook uit de VS krijgen we vanmiddag inkoopmanagersindices die ons een indicatie geven over het economisch momentum. Verder krijgen we vandaag kwartaalcijfers van onder andere Loews, Marriot International en KLA Corp.

Fijne week!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 26419,05 op Dow Jones 9,8 26,89 26,91 -0,07 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 23562,53 op Dow Jones 5,0 52,65 52,67 -0,02 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 30330,84 op Dow Jones 27,7 9,52 9,54 +0,11 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 30330,84 op Dow Jones 27,7 9,52 9,54 +0,11 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op maandag 5 augustus 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.