Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Beleggers reageren opgelucht op meevallend nieuws over handelsoorlog

woensdag 14 augustus 2019


Ok, het was geen mooie wedstrijd, maar Ajax is na de moeizame 3-2 overwinning op PAOK wel door naar de play-offs van de Champions League. Hopelijk krijgen we net zo'n mooi Europees seizoen als vorig jaar, al is die kans natuurlijk niet zo groot.

Uitstel heffingen op aantal Chinese goederen…

Overwinningen hoeven niet mooi te zijn, als de punten maar worden binnengehaald. Dat is misschien ook wel de gedachte van president Trump in de handelsoorlog met China. Gisteren was er weer een opvallende beweging. Na de aankondiging, bijna twee weken geleden, van extra importheffingen van 10% op $300 miljard aan Chinese goederen per 1 september, kwam gisteren het bericht uit Washington dat voor een aantal producten uitstel van heffingen wordt verleend tot 15 december. Na een blijkbaar voorspoedig telefonisch overleg tussen de onderhandelaars van beide partijen, is besloten dat onder andere laptops, kleding en mobieltjes uit China voorlopig niet extra worden belast. Verder werd bekend dat er binnenkort weer telefonisch overleg zal zijn tussen de onderhandelaars van de VS en China.

.. uit Amerikaans eigenbelang

Behalve dat deze de-escalatie een positief signaal is in de handelsoorlog, is het natuurlijk ook uit eigenbelang. In aanloop naar het verkiezingsjaar zal president Trump de kosten van de handelsoorlog voor de Amerikaanse consument zo beperkt mogelijk willen houden. Dit betekent niet dat het conflict nu voorbij is. We kunnen namelijk nog wel meer dreigementen uit Washington verwachten. Trump wil immers ook nog dat de Fed de beleidsrente verder verlaagt. Dat zal niet snel gebeuren als er op korte termijn een akkoord is met de Chinezen. Dit neemt niet weg dat beleggers de nieuwste ontwikkelingen als zeer positief kunnen bestempelen. Als het vertrouwen van consumenten en bedrijven op peil kan blijven, is de kans op een recessie, zeker in de VS, niet heel groot. Wel zijn er wereldwijd grote verschillen.

Vertrouwen Duitse beleggers zakt weg

Europa heeft op dit moment de meeste last van de geopolitieke onzekerheden. Vooral de productiesector in Duitsland heeft het, mede door de handelsoorlog, zwaar. Dit werd gisteren nog eens bevestigd door de winstwaarschuwing van Henkel en het verder gedaalde Duitse beleggersvertrouwen. De ZEW-index, die de ontwikkeling van de Duitse DAX-index volgt, en niet leidt, is vorige maand gedaald van -1,1 punt naar -13,5 punten, het laagste niveau sinds 2011. Toen waren beleggers bang voor het uiteenvallen van de eurozone. Het was dan ook niet zo vreemd dat beleggers gisterochtend negatief reageerden op de laatste cijfers. De Europese beurzen openden licht lager, om vervolgens steeds verder weg te zakken. De aanhoudende onrust in Hongkong en de politieke onzekerheid in Argentinië hielpen ook niet om de stemming te draaien.

Stemming slaat om na bericht over handelstarieven…

Die draai kwam pas even na half vier, toen het bericht over het uitstel van de importheffingen naar buiten kwam. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws uit Washington. Aandelenkoersen schoten omhoog, de olieprijs veerde op en de goudprijs ging omlaag. Toch werden niet alle ‘veilige havens’ verlaten. De rente op de Duitse Bund daalde, ondanks de positieve beursstemming, met 2 basispunten naar -0,61%. Beleggers gaan er nog steeds van uit dat centrale banken, waaronder de Europese, met nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen komen. Het loont daarom nog steeds om hierop te anticiperen, is de gedachte. Rentes zullen naar verwachting dan ook niet snel oplopen, tenzij er hele sterke macro-economische cijfers naar buiten komen.

… en leidt tot hoger slot in Europa
 
Na eerder op de dag nog op een verlies van 1% te hebben gestaan, sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,54%. Vooral cyclische sectoren zoals energie (+1,6%) en basismaterialen (+1,13%), die de afgelopen dagen juist onder druk lagen, herstelden sterk. Defensieve sectoren zoals vastgoed (-0,7%) en dagelijkse consumentengoederen (-0,4%) leverden in.  

Ook op Wall Street sterk koersherstel
 
Ook op Wall Street reageerden beleggers opgelucht op het gedeeltelijke uitstel van de importheffingen en de geplande handelsbesprekingen tussen de VS en China. De S&P 500-index steeg 1,5%, de Nasdaq-index won bijna 2%. Vooral elektronicaproducenten, waaronder Apple (+4%), trokken de kar. Alle Amerikaanse aandelensectoren sloten met winst. De prijs van een vat ruwe olie steeg met bijna 5% naar ruim $61, omdat de angst voor een sterke groeivertraging is afgenomen. Zo snel kan het sentiment omslaan. De beweeglijkheid van de koersen, oftewel volatiliteit, waarover we het al vaker hebben gehad, betekent dus ook dat koersen soms snel kunnen herstellen. Beleggers lijken op dit moment wel manisch depressief. Laat je hierdoor niet misleiden. 

Inflatie VS iets hoger dan verwacht

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen gisteren wel op. De 10-jaasrente steeg met 6 basispunten naar 1,70%. De kans dat de Fed meer stimuleringsmaatregelen zal aankondigen, neemt bij een de-escalatie van de handelsoorlog af. Die maatregelen zijn al helemaal niet nodig als de inflatie in de VS niet sterk afneemt. En daar is op dit moment, ondanks (of dankzij?) de handelsoorlog, weinig van te merken. De consumentenprijzen zijn vorige maand namelijk met 0,3% gestegen in vergelijking met de maand ervoor. De kerninflatie (de volatiele voedsel- en energieprijzen niet meegerekend) steeg ook met 0,3%, 0,1% meer dan verwacht. Op jaarbasis bedroeg de stijging respectievelijk 1,8% en 2,2%. Beide waren 0,1% hoger dan verwacht, wat de Fed reden geeft om een pas op de plaats te maken. Een renteverlaging in september lijkt dan ook niet nodig, al rekent de markt er wel op. Andere cijfers over de Amerikaanse economie zijn ook niet zwak. Zo is de index van het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf vorige maand gestegen van 103,3 naar 104,7 punten (104 verwacht). De handelsoorlog heeft vooralsnog dus weinig impact op de VS. Het is vooral Europa (lees: Duitsland) dat het ‘slachtoffer' is.
 
Positieve stemming op Aziatische beurzen

Ondanks tegenvallende cijfers over de Chinese winkelverkopen (+7,6% tegenover +8,6% verwacht) en industriële productie (+4,8% tegenover +6% verwacht), staan alle beurzen in Azië vanmorgen op winst. De positieve stemming op de Europese en Amerikaanse beurzen als gevolg van de de-escalatie van de handelsoorlog krijgt hiermee een vervolg. De Nikkei-index koerst in Tokio 1% hoger en in Hongkong wint de Hang Seng-index 0,6%. De beurs van Shanghai noteert op het moment van schrijven 0,7% hoger.

Agenda van vandaag
 
Op de agenda voor vandaag staan onder andere Duitse groeicijfers over het tweede kwartaal. Ik zie net dat de Duitse economie het afgelopen kwartaal met 0,1% is gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat komt overeen met de verwachting van analisten. Later krijgen we onder andere inflatiecijfers uit Frankrijk en het VK. Verder verwachten we de groeicijfers over het tweede kwartaal van de eurozone. Er wordt een groei van 0,2% verwacht. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere Macy's en Cisco.
 
Fijne dag! 

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 26419,05 op Dow Jones 9,8 26,89 26,91 -0,07 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 23562,53 op Dow Jones 5,0 52,65 52,67 -0,02 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 30330,84 op Dow Jones 27,7 9,52 9,54 +0,11 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 30330,84 op Dow Jones 27,7 9,52 9,54 +0,11 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 14 augustus 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.