Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Positieve stemming op wereldwijde beurzen; opnieuw nederlaag voor Johnson

donderdag 5 september 2019

Goedemorgen. Beleggers zijn wereldwijd goedgeluimd. Zowel gisteren als deze morgen gaan de aandelenkoersen flink omhoog, onder andere dankzij meevallende macro-economische cijfers en een afname van geopolitieke risico’s. 

Nieuwe podcast over o.a. handelsoorlog VS-China

Voor ik begin met mijn dagelijkse beurspraatje, graag even je aandacht voor het volgende: er staat weer een nieuwe 'Blik op de beurs'podcast live! Met deze keer als speciale gast Raoul Leering, Hoofd Internationale Handelsanalyse bij ING. En ik moet zeggen dat het een hele interessante aflevering is geworden. Raoul vertelt onder andere over de handelsoorlog tussen de VS en China. Verder laat Bob natuurlijk weer zijn licht schijnen op de huidige marktontwikkelingen en mag ondergetekende ook nog wat zeggen. Deze en eerdere 'Blik op de beurs' podcasts vind je hier en zijn ook te beluisteren op Spotify. Veel luisterplezier! 

Hongkong trekt omstreden wet in

Over plezier gesproken, het was gisteren een positieve dag op de Europese beurzen. Terwijl ik gisterochtend onderweg was naar kantoor, kwam het nieuws dat de Hongkongse leider Carrie Lam de omstreden uitleveringswet zou intrekken. In reactie schoot de Hang Seng-index ruim 4% omhoog, de grootste stijging sinds 2011, om met een winst van net iets minder dan 4% te sluiten. Beleggers hopen nu dat de protesten in Hongkong zullen verdwijnen of ten minste afnemen. Dat is nog maar de vraag, maar aandelen die de afgelopen maanden het sterkst onder druk lagen, waaronder veel vastgoedfondsen, herstelden flink. 

Nieuwe nederlaag voor Boris Johnson

Samen met beter dan verwachte macro-economische cijfers uit China was dit het startschot voor een hogere opening van de Europese aandelenbeurzen. Het sentiment werd ook gesteund door de bevestiging van een nieuwe regering in Italië en de sterk afgenomen kans op een 'no-deal brexit'. Gisteravond is er in het Britse parlement een wetsvoorstel aangenomen dat dit moet voorkomen. Vandaag wordt er in het Hogerhuis verder over gedebatteerd, het is dus nog niet helemaal zeker of de wet er komt. Het zou een grote nederlaag betekenen voor premier Boris Johnson, die gisteren al een oproep deed voor nieuwe algemene verkiezingen. De Labour-partij liet zich niet verleiden en wil eerst dat de 'no-deal brexitwet' wordt aangenomen. Wordt vervolgd…

Stijging inkoopmanagersindex eurozone

De wat afgenomen geopolitieke spanningen, althans de afgenomen kans op een ‘worst case’ scenario (dat soms wel wordt ingeprijsd maar bijna nooit werkelijkheid wordt), leidden zoals gezegd tot optimisme bij beleggers. Dit werd nog eens versterkt door beter dan verwachte macrocijfers uit de eurozone. Inkoopmanagersindices uit Spanje, Frankrijk en Duitsland kwamen hoger uit dan verwacht. Alleen de cijfers uit Italië vielen iets tegen. De inkoopmanagersindex van de eurozone als geheel is vorige maand gestegen van 51,5 naar 51,9 (51,8 verwacht). Vooral de dienstensector (53,5 tegenover 53,4 verwacht) draait nog prima en compenseert de groeivertraging in de productiesector. Dit wijst op een voorzichtige stabilisatie van de groei in de eurozone, die vooral drijft op sterke consumentenbestedingen. 

Europese aandelen en Duitse rente omhoog

In reactie op al het positieve nieuws steeg de Stoxx Europe 600-index met 0,89%. Alle Europese beurzen eindigden in het groen. Vooral aandelen van de geplaagde autosector werden gekocht en sloten flink hoger dankzij positieve analistenrapporten. De 'risk-on'-stemming werd bevestigd door oplopende rentes op veilig geachte staatsobligaties. De rente op de Duitse Bund stond heel even zeven basispunten hoger, maar eindigde ‘slechts’ 3 basispunten hoger op -0,67%. Italiaanse staatsobligaties blijven geliefd bij beleggers. De Italiaanse 10-jaarsrente daalde met nog eens 6 basispunten naar 0,81%. De euro werd iets sterker op 1,103 tegenover de dollar. De prijs van een vat olie schoot ruim 4% omhoog na berichten over een productiebeperking door Rusland.

Ook ‘risk-on’-dag op Wall Street

Het optimisme op de Aziatische en Europese beurzen kreeg een vervolg op Wall Street. Volgens het 'beige book' van de Fed is de Amerikaanse economie in de maanden juli en augustus gematigd gegroeid en zijn bedrijven optimistisch ondanks de handelsperikelen. De S&P 500-index sloot 1,1% hoger onder aanvoering van IT-aandelen (+1,7%) en gaat langzaam weer richting z’n hoogste niveau ooit. De Nasdaq-index boekte een winst van 1,3%. Op de obligatiemarkt daalde de 2-jaarsrente met 2 basispunten naar 1,43%, terwijl de 10-jaarsrente 1 basispunt steeg naar 1,47% en de risicopremies op bedrijfsobligaties afnamen. Een typische ‘risk-on’-dag dus. 

Handelsoverleg VS-China in oktober

De positieve stemming krijgt vanmorgen een vervolg. Op mijn Bloombergscherm zie ik namelijk een zee van groen in Azië. Vrijwel alle beurzen staan hoger, mede in reactie op het bericht dat er begin oktober in Washington een handelsoverleg zal zijn tussen de VS en China. Het gaat dus toch gebeuren. Er was de afgelopen dagen wat onzekerheid of er wel een ontmoeting zou komen. In de tussentijd gaan hoge ambtenaren de gesprekken voorbereiden. We verwachten overigens volgende maand nog geen deal, maar zien wel dat de druk op Trump verder toeneemt. Eerst zal de Fed naar verwachting deze maand de beleidsrente verder verlagen, wat ook goed nieuws is voor beleggers. 

Stevige koerswinsten in Azië

De Nikkei-index staat, mede door een zwakkere yen, op een winst van 2,44% in Tokio. De Hang Seng-index doet het, na de sprong van gisteren, iets rustiger aan en plust 0,2%. De beurs van Shanghai staat op het moment van schrijven 1,8% hoger en de beurs van Shenzhen wint 2%. De Kospi-index staat in Seoel 1% in de plus. De termijncontracten op de Amerikaanse aandelenindices staan op het moment van schrijven rond de 1% hoger. De Europese beurzen gaan vanmorgen dan ook hoger openen. 

Comfortabel met onze overweging van aandelen

Naar onze mening zit er voor aandelen nog wat meer koerswinst in het vat. Er zijn namelijk nog erg veel beleggers die erg sceptisch dan wel pessimistisch zijn als gevolg van een 'recessie-obsessie'. Wij zien op dit moment, buiten de groeivertraging in de wereldwijde productiesector, weinig signalen die wijzen op een aanstaande recessie. De historisch lage rentes maken aandelen daarom relatief aantrekkelijk. We voelen ons dan ook comfortabel met onze overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties in de tactische assetallocatie van de beleggingsstrategieën van ING.  

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere Nederlandse inflatiecijfers en cijfers over de fabrieksorders in Duitsland. Ik zie net dat de inflatie in Nederland in augustus met 3,1% is gestegen op jaarbasis, veel meer dan de verwachte +2,6%. Op basis hiervan snap ik de 'havikachtige' houding van Klaas Knot, de voorzitter van de Nederlandse centrale bank, wel. In Nederland is er geen gebrek aan inflatie. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere het arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP (148.000 nieuwe banen verwacht) en de wekelijkse uitkeringsaanvragen. Verder staan er inkoopmanagersindices van de dienstensector in de VS op het programma. We gaan zien of de groei van de dienstensector de groeivertraging in de Amerikaanse productiesector kan compenseren. Ten slotte krijgen we ook nog cijfers over de orders voor duurzame goederen. Genoeg cijfers om de markten in beweging te zetten dus.
 
Fijne dag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 550,11 op AEX 10,0 6,07 6,09 +7,23 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 488,85 op AEX 5,0 12,20 12,22 +3,56 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 656,0 op AEX 10,1 5,98 5,99 -6,99 % Koop Sprinter
Sprinter Short 695,0 op AEX 6,1 9,96 9,97 -4,23 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 5 september 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.