Auteur

Eric de Graaf
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse KPN - Sterke marktpositie maar minimale groeimogelijkheden

vrijdag 25 oktober 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000009082 EUR 18.4 4.84 Ja Communicatiediensten

Sterke marktpositie maar minimale groeimogelijkheden

KPN heeft een sterke marktpositie in het hogere telecomsegment. De stevige concurrentie op de Nederlandse markt zet de koers van het aandeel al enkele jaren onder druk. Gezien de marktomstandigheden zien wij weinig argumenten voor een bovengemiddelde koersontwikkeling.

Marktleider op Nederlandse telecommunicatiemarkt

Het Nederlandse KPN levert vaste en mobiele telefonie, internet en televisie aan particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Daarnaast levert het bedrijf dataverkeer en connectiediensten aan internationale bedrijven en andere telecomaanbieders via de divisies iBasis en Wholesale. Bij een omzet van €5,6 mld boekte KPN in 2018 een genormaliseerde nettowinst van €348 mln. Deze omzet werd gerealiseerd door de zakelijke divisie (35%), de consumentendivisie (48%), iBasis (9%) en Wholesale (10%). KPN heeft ongeveer 40% van de Nederlandse mobiele telefonie- en internetmarkt in handen, en 30% van de televisiemarkt. KPN is nog voor minder dan 5% eigenaar van de Duitse activiteiten van Telefónica.

Stevige concurrentie

De concurrentie met VodafoneZiggo in het hogere segment, en met T-Mobile en Tele2 in het lagere segment zet de 'pricing power' van KPN aanzienlijk onder druk. Maar dankzij de sterke focus op particuliere klanten in het hogere segment en het hoogwaardige netwerk voor zowel mobiele telefonie en data als breedband, heeft KPN een sterk aanbod van internet, tv en telefoniebundels waarvan al een groot deel van het klantenbestand gebruik maakt. Klanten met zulke bundels stappen doorgaans minder snel over op andere aanbieders. Hierdoor kan KPN zich richten op kwaliteitsbehoud, combiverkoop en kostenbesparingen. De internationale en zakelijke divisies zien de omzet al een aantal jaar teruglopen en KPN hoopt door middel van nieuwe diensten als het internet der dingen en maatwerk IT-projecten een ommekeer te realiseren, maar dit zal naar verwachting nog jaren duren.

Resultaten licht beter dan verwacht. EBITDA-verwachting voor heel 2019 herhaald

Over het derde kwartaal rapporteerde KPN een omzet van €1,37 mld (-1,8% j-o-j) en een genormaliseerde EBITDA na leases (het belangrijkste operationele winstcijfer voor KPN) van €599 mln. Dit was op beide fronten net iets beter dan de consensusverwachtingen. Het B2B-segment liet een omzetdaling zien van 3,6%, dat is ‘normale’ krimp, maar wel iets minder dan verwacht. Op de consumentenmarkt viel de inkomstendaling (-2,2% j-o-j) juist net iets lager uit dan verwacht. Het aantal mobiele abonnementen daalde met 3.000 (met name bij de B-merken, met lagere marges). De mobiele inkomsten daalden verder door de integratie van Telfort (meer sim-only, en dus lagere opbrengsten per klant). Het bedrijf verwacht dit jaar nog steeds een lichte (1-2%) groei van de EBITDA omdat omzetkrimp en kostenverlagingen redelijk gelijke tred houden. De vrije kasstroom zal lager uitvallen in 2019 door hogere reorganisatiekosten; ook dat was al eerder gecommuniceerd.

Huidige waardering lijkt volledig

Gezien de uitdagingen in de mobiele markt en het beperkte herstel in de zakelijke tak, zijn de omzetgroeiverwachtingen voor de komende jaren negatief. Daarom is het goed om te zien dat het besparingsprogramma goed op schema loopt. Door de samenvoeging van Tele2 en T-Mobile Nederland zal de concurrentie in de markt normaalgesproken afnemen. De groeiende politieke aandacht voor de uitrol van 5G kan echter voor meer druk op de investeringskosten gaan zorgen. Met een waardering van 22 keer de verwachte winst voor volgend jaar is de premie ten opzichte van de sector fors. Het dividendrendement is met 4,5% laag voor een telecomoperator.

Kansen

  • Sterkere vrije kasstromen bieden kans op dividendverhoging of aandeleninkoop.
  • Kostenbesparingen door digitalisering van het netwerk en klantenbestand.
  • Overname door partij die meer groeimogelijkheden ziet.

Risico's

  • Intensivering van de concurrentie bij een minimale marktgroei.
  • Blijvende zwakte in het zakelijke segment.
  • Hernieuwde aandacht van toezichthouders.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 1,92 op KPN 8,7 0,13 0,23 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 1,9 op KPN 4,9 0,31 0,41 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 2,35 op KPN 4,2 0,37 0,47 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 2,35 op KPN 4,2 0,37 0,47 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Eric de Graaf, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.