Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse Anheuser-Busch InBev - Kwartaalresultaten vallen tegen, vooral in Azi?

woensdag 30 oktober 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
BE0974293251 EUR 14.1 3.41 Nee Dagelijkse consumentengoederen

Kwartaalresultaten vallen tegen, vooral in Azi?

De grote schuldpositie en de halvering van het dividend hebben de beleggers in 2018 weinig positiefs gebracht. In 2019 begon het concern goed maar de sterke cijfers van het tweede kwartaal werden niet gevolgd door nog sterkere in het derde kwartaal.

Koning van het bier

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is veruit het grootste bierconcern ter wereld met maar liefst 600 mln hectoliter per jaar en behoort al jaren tot de top 5 van producenten van consumentenproducten. Het bedrijf heeft een productportfolio van bijna 400 wereldwijd en lokaal verkochte dranken. AB Inbev heeft meer dan 30 biermerken die elk meer dan $1 mld aan jaaromzet halen. Behalve bier verkoopt het concern ook frisdrank. De omzet bedroeg in 2018 meer dan $54,6 mld.

Kwartaalresultaten vallen tegen, vooral Azie; verwachting voor het heel 2019 getemperd

AB InBev heeft in het derde kwartaal minder bier aan de man gebracht. De grootste bierbrouwer ter wereld zag vooral in de Aziatische regio, met name in China, zijn bierverkopen slinken ten opzichte van een jaar geleden. Hier was een omzet verwacht van $2,22 mld, maar er werd maar $1,82 mld gerealiseerd. In de VS kampt de brouwer met de concurrentie van alcoholdrankjes met fruitsmaak. Veel consumenten verkiezen deze zogeheten ‘hard seltzer’ boven bier, wat er mede aan bijdroeg dat AB InBev marktaandeel in de VS inleverde. Ook in China verkocht het minder bier, voornamelijk door vervroegde leveringen in het tweede kwartaal voorafgaand aan de viering van het 70-jarige jubileum van de Volksrepubliek in oktober. Ook de zwakke wereldeconomie drukte de bierverkopen in China. In een aantal opkomende markten wist de brouwer wel meer bier aan de man te brengen. In Mexico deden biermerken Corona en Victoria het goed. Ook profiteerde AB InBev van de overeenkomst met winkelketen Oxxo, die eerder uitsluitend zaken deed met concurrent Heineken. De totale omzet steeg naar $13,17 mld bij een gemiddelde analistenverwachting van $13,61 mld. De identieke omzetgroei bedroeg 2,7% ten opzichte van een jaar eerder. Hier lag de gemiddelde analistenverwachting op 4,7%. De identieke volumes daalden met 0,5%, terwijl op een stijging van de volumes met 0,8% was gerekend. De aangepaste winst voor belasting en afschrijvingen kwam uit op $5,29 mld bij een gemiddelde analistenverwachting van $5,52 mld. Dit betekende een gelijkblijvende winst, terwijl analisten gemiddeld een groei van 3% hadden verwacht. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $1,22, bij een gemiddelde analistenverwachting van $1,27. De nettowinst kwam uit op $2,4 mld, tegen $1,5 mld in dezelfde periode vorig jaar. Het concern ziet na dit teleurstellende kwartaal voor heel 2019 slechts een gematigde groei, waar het aanvankelijk nog een sterke groei voorzag.

Waardering hoger dan gemiddeld

AB InBev (€72) noteert rond 17 keer de winst voor 2019. Dat is voor het bedrijf een lager dan gemiddelde waardering. De de hoge schuldpositie baart nog steeds wat zorgen maar daar is men hard mee aan de slag.

Kansen

  • AB InBev is niet alleen de grootste brouwer ter wereld, maar heeft ook een goede geografische mix en sterke marktposities in enkele zeer winstgevende biermarkten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.
  • Het heeft een betrokken managementteam dat de onderneming heeft omgebouwd van een puur Belgische onderneming tot de grootste bierbrouwer wereldwijd met een sterke concurrentiepositie.
  • Het bedrijf staat bekend om zijn acquisitiekracht, met als hoogtepunt natuurlijk de overname van de nummer twee: SABMiller. Een perfecte regionale aanvulling die het de marktleider in Afrika maakt.
  • Flinke kostenbesparingen dankzij de overname van SABMiller.

Risico's

  • AB InBev heeft een grote blootstelling aan de opkomende markten in Latijns-Amerika en Afrika. De biermarkten daar zijn nog steeds zeer wisselvallig en de marges zijn er lager dan in westerse landen.
  • Het bedrijf moet zich vanwege zijn forse schuldpositie van vele tientallen miljarden richten op het verlagen van die schuld.
  • Structureel dalende bierconsumptie per persoon in Europa.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 40,68 op AB InBev 7,9 5,70 5,80 -7,56 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 36,85 op AB InBev 4,7 9,53 9,63 -4,77 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 56,21 op AB InBev 4,0 11,28 11,38 +4,33 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 56,21 op AB InBev 4,0 11,28 11,38 +4,33 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft een aanzienlijke deelneming (>1%) in Anheuser-Busch InBev.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Anheuser-Busch InBev bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.