Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse LVMH - Zeer sterke omzetcijfers ondanks protesten Hongkong

woensdag 13 november 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
FR0000121014 EUR 25.8 1.82 Nee Duurzame consumentengoederen

Zeer sterke omzetcijfers ondanks protesten Hongkong

Een groot deel van het niet in Hongkong aan LVMH-producten bestede geld wordt nu elders uitgegeven. Het concern gaf ook aan dat het resultaat ziet van de extra marketinguitgaven voor de onlineactiviteiten en mannenmode van het belangrijkste merk, Louis Vuitton. Al met al zeer sterke prestaties, die de jarenlange outperformance van het aandeel LVMH verder vergroten.

Franse luxe

Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is het grootste conglomeraat van luxeproductenmerken ter wereld. Het bedrijf is voor het overgrote deel in handen van de Groupe Christian Dior. Deze groep heeft wereldwijd meer dan 80.000 mensen in dienst en drijft 3000 winkels. Enkele van de merken zijn Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Tag Heuer, Hennesy en Moët & Chandon. Het concern behaalde over 2018 een omzet van €46,8 mld. Het bedrijf is momenteel georganiseerd in vijf divisies: Wijnen & Sterke Dranken, Mode & Lederwaren, Parfum & Cosmetica, Horloges & Juwelen en Distributie.

Zeer sterke omzetcijfers ondanks protesten Hongkong

Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft in het derde kwartaal een hogere omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dit maakte de luxegoederenproducent 9 oktober nabeurs bekend. De aanhoudende protesten in Hongkong, een belangrijke markt voor LVMH, lijken het bedrijf weinig te deren. De omzet steeg op jaarbasis met 17% tot €13,32 mld bij een gemiddelde analistenverwachting van €12,88 mld. De identieke omzet groeide met 11% bij een gemiddelde analistenverwachting van 9,2%. Voornamelijk bij mode en lederwaren was een flinke plus te zien: deze divisie kende een identieke omzetgroei van 19%. Hier lag de gemiddelde analistenverwachting op 15%. Onder die divisie vallen bijvoorbeeld het merk Louis Vuitton, bekend van de exclusieve handtassen en koffers, en modehuis Christian Dior. In de Verenigde Staten en Europa zien we goede vooruitgang, net als in Azië ondanks de aanhoudend moeilijke situatie in Hongkong. Deze populaire winkelbestemming voor veel Chinezen van het vasteland beleeft zware tijden vanwege de gewelddadige protesten.

Waardering

De waardering voor LVMH is met de ongeveer 27 keer de winst voor 2019 (op een koers van rond de €403) zeker niet extreem hoog. Zeker niet afgezet tegen de gemiddelde waardering van de concurrentie en de dubbelcijferige groei van de omzet.

Kansen

  • LVMH beschikt over een aantal van de bekendste luxemerken ter wereld en kan een hogere prijs rekenen voor zijn producten van topkwaliteit, zelfs onder ongunstige economische omstandigheden. Door als conglomeraat te opereren met een gediversifieerde merkenportefeuille beperkt het bedrijf het risico van een winstval als een van zijn merken zijn aantrekkingskracht verliest.
  • De opkomende markten kunnen in de nabije toekomst voor een aantal merken groei mogelijk maken, ondanks de minder sterk groeiende vraag op de volwassen markten.

Risico's

  • De groei in Azië wordt gedreven door een vastgoedzeepbel in China. Die kan uiteenspatten, net als in Japan gebeurde in de jaren ‘80. Zelfs de toename van de verkopen in Parijs, Londen en New York is gedeeltelijk te danken aan rijke toeristen uit onder meer opkomende markten.
  • De activiteiten in de wijn- en sterkedranksector zijn kapitaalintensiever. Dit weegt door in het rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 336,0 op LVMH 4,5 8,88 8,91 -17,90 % Koop Sprinter
Sprinter Long 336,0 op LVMH 4,5 8,88 8,91 -17,90 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van LVMH bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.