Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Virus beheerst beursstemming, sterke cijfers Amazon

vrijdag 31 januari 2020

Het coronavirus, nu officieel een wereldwijde noodsituatie, beheerst de stemming op de financiële markten. Toch kleurden de koersenborden niet overal rood. Wall Street sloot in de plus en de sterke cijfers van Amazon nabeurs dragen bij aan een voorzichtig positieve stemming.

Laatste dag in de EU voor de Britten

Nou, dat was het dan. Na vandaag hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie. Er is bijna vier jaar worstelen aan vooraf gegaan en het heeft een paar politieke koppen gekost, maar vanaf vandaag wordt alles beter! Althans, naar de mening van een kleine meerderheid van de Britten die in juni 2016 voor de brexit hebben gestemd. De kansrijke poging van de ‘remainers’ om onze Andre Rieu deze week als protest op nummer 1 van de Britse hitlijst te krijgen, zal het feest van de brexiteers er waarschijnlijk niet minder om maken. De brexit zal vandaag ongetwijfeld nog wel wat nieuwsaandacht krijgen, maar voor beleggers is het allemaal niet meer zo spannend als een paar maanden geleden. Toch denken we dat de brexit dit jaar en de komende jaren wel weer nieuws gaat worden voor de financiële markten, maar nu even niet.

Coronavirus beheerst de media…

 
Alle (media)aandacht gaat sinds ruim een week uit naar het coronavirus. Op bijeenkomsten met klanten in het land, krijg ik soms de indruk dat veel beleggers inmiddels meer weten van het coronavirus dan van de bedrijven waarin ze beleggen. Tja, zo werkt het nu eenmaal. Je moet dan ook sterk in je schoenen staan om je niet mee te laten slepen. Het coronavirus is niet te vermijden als je een willekeurige krant openslaat, de tv aanzet of andere nieuwsdienst bekijkt. Het ene bericht is nog dramatischer dan het andere. Zo las ik gisteren dat er voor de kust van Italië een cruiseschip ligt met daarop 6000 passagiers die er niet af mogen, omdat er iemand aan boord is die het virus zou kunnen hebben. Nu zou ik persoonlijk niet eens – spreekwoordelijk – dood gevonden willen worden op zo’n cruiseschip, maar dat is natuurlijk totaal niet relevant.

… en drukt de stemming op de Europese beurzen

Ook gisteren was het virus weer het gesprek van de dag en beheerste het de stemming op de financiële markten. Ondanks een verder dalende werkloosheid (van 7,5% naar 7,4%), beter dan verwachte economische vertrouwenscijfers uit de eurozone (102,8 punten tegenover 101,8 verwacht) en de derde stijging op rij, eindigden alle Europese beurzen in de min. De Stoxx Europe 600-index verloor 1,01% onder aanvoering van aandelen uit de energiesector, die gemiddeld 2,7% onderuit gingen. Tegenvallende kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell (-4,1%) drukten de sfeer op het Damrak en trokken andere aandelen uit de sector mee omlaag. Goede cijfers van Unilever (+1,9%) konden de stemming niet keren. De AEX-index sloot met een verlies van ruim 1%. De rente op de 10-jarige Duitse staatsobligatie daalde met 3 basispunten naar -0,41% en risicopremies op bedrijfsobligaties liepen op. Een typische ‘risk-off’-dag dus.

Wall Street start in het rood, maar sluit in de plus

En zo zag gisteren ook het begin op Wall Street eruit. De aandelenindices openden lager, ondanks de goed ontvangen kwartaalcijfers van onder andere Microsoft (+2,8%), Coca-Cola (+3,25%) en Tesla (+10,3%). Een hoger dan verwacht groeicijfer van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal (+2,1% tegenover +2% verwacht) was niet genoeg om de zorgen over het coronavirus te verdringen. Maar in het laatste uur van de handel klommen de indices uit het rood, om positief te eindigen. De S&P 500-index eindigde met een winst van 0,31%, de Nasdaq won 0,26% en de Dow Jones Industrial-index eindigde 0,43% hoger. De Amerikaanse 10-jaarsrente eindigde onveranderd op 1,59%.

Virusuitbraak nu wereldwijde noodsituatie

De stemming verbeterde namelijk nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) later op de avond de uitbraak van het coronavirus bestempelde als een wereldwijde noodsituatie. Geen goed nieuws, zou je zeggen. Toch wel, want beleggers houden niet van onzekerheid, en die is nu een beetje weggenomen. Met het uitroepen van de noodsituatie zal er meer worden gedaan om de verspreiding van het virus te voorkomen. Verder prees de baas van de WHO het optreden van de Chinese autoriteiten. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de Chinezen de uitbraak onder controle krijgen. Verder beklemtoonde hij, dat er ook geen reden is om maatregelen te nemen die het internationale reisverkeer en de handel onnodig verstoren. 

Bedrijven sluiten Chinese vestigingen

Het positieve slot van Wall Street leidde vanmorgen, samen met een hogere Chinese inkoopmanagersindex van de productiesector (van 53,5 naar 54,1 punten tegenover 53 verwacht), tot hogere openingen op de Aziatische beurzen. Maar na berichten dat steeds meer landen, waaronder de VS en Japan, reizen naar China afraden, lopen de winsten terug. Beleggers vrezen de economische gevolgen van de virusuitbraak, nu onder andere Tesla, McDonald's en Starbucks melden dat vanwege het coronavirus de productie in China tijdelijk plat ligt en vestigingen gesloten zijn. 

Gemengd beeld in Azië, sterke cijfers Amazon

De veel beter dan verwachte winstcijfers van internetgigant Amazon, die gisteravond nabeurs bekend werden gemaakt, leiden niettemin tot een voorzichtig lachje op de gezichten van beleggers. De Nikkei-index is zojuist 1% hoger gesloten en de beurs van Australië boekte een plusje van 0,13%. De Hang Seng-index staat in Hongkong op een verlies van 0,2%, na eerder op winst te hebben gestaan. De Kospi-index is in Seoel 1,35% lager gesloten. De termijncontracten (‘futures’) op de Nasdaq staan, mede door de verrassend sterke cijfers van Amazon (+12% nabeurs) iets hoger, de futures op de andere Amerikaanse aandelenindices schommelen rond het slot van gisteren. Zolang het coronavirus niet onder controle is, zullen de markten volatiel blijven.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere de groeicijfers over het vierde kwartaal van Frankrijk, Spanje, Italië en de eurozone als geheel. Voor de eurozone wordt door analisten een groei van 0,2% (ten opzichte van het derde kwartaal) respectievelijk 1,1% (ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018) verwacht. Ook krijgen we inflatiecijfers uit Frankrijk, Spanje en de eurozone over de maand januari. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere cijfers over de inkomsten en uitgaven van Amerikaanse huishoudens en inflatiecijfers van december. Verder staat de inkoopmanagersindex van Chicago op de agenda en de (definitieve) sentimentindices van de universiteit van Michigan. Kwartaalcijfers verwachten we vandaag van onder andere Electrolux, Signify, BBVA, CaixaBank, Colgate-Palmolive, Chevron, Johnson Controls, Caterpillar en Exxon Mobil. 

Alvast een heel goed weekend en tot maandag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 525,96 op AEX 10,0 5,50 5,52 -4,01 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 469,27 op AEX 5,0 11,16 11,18 -2,10 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 630,44 op AEX 10,0 5,97 5,99 +4,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 678,0 op AEX 5,0 11,65 11,67 +2,01 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 31 januari 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.