Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse Amazon.com - Amazon toont kostenbeheersing en verrast vriend en vijand met sterke winst en omzet

maandag 3 februari 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US0231351067 USD 72.5 0 Ja Duurzame consumentengoederen

Amazon toont kostenbeheersing en verrast vriend en vijand met sterke winst en omzet

Amazon.com, ooit gestart als online boekhandel en prijsvechter, is inmiddels een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een groot marktaandeel van de wereldwijde webwinkelmarkt en is een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers (tablets). En nog veel meer activiteiten, teveel op op te noemen.

Megaretailer

Amazon.com is een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een marktaandeel van 8% van de wereldwijde online retailmarkt. Ook is het een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers/tabletcomputers. Het concern behaalde over 2018 een omzet van $280,8 mld.

Amazon toont kostenbeheersing en verrast vriend en vijand met sterke winst en omzet.

Amazon heeft in het vierde kwartaal van 2019 boven verwachting gepresteerd, dankzij een sterke periode rond de feestdagen, meldde de onlineretailer 30 januari nabeurs. Ook heeft het concern inmiddels 150 miljoen Amazon Prime-abonnees: 50% stijging in slechts 2 jaar. In december rapporteerde Amazon al rond de feestdagen een recordomzet te hebben gedraaid. Dit vertaalde zich in het vierde kwartaal in een 21% hogere omzet van $87,4 mld tegenover een gemiddelde analistenverwachting van $86,2 mld. Het onderdeel Amazon Web Services (AWS) was goed voor $9,95 mld omzet, een stijging van 35% en in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. Vorig jaar was de groei van dit onderdeel nog 45% (jaar op jaar). Amazon zelf voorspelde vorig kwartaal een winst van tussen de $1,2 mld en $2,9 mld, maar wist dit ruim te overtreffen: $3,3 mld. De winst per aandeel kwam uit op $6,47 bij een gemiddelde analistenverwachting van slechts 4,11 .De analisten hadden daarmee een winstdaling ingeschat vanwege de hoge kosten die Amazon de laatste kwartalen maakt voor de eendaagse bezorgservice die het concern biedt aan Amazon Prime-abonnees. Voor het huidige eerste kwartaal rekent Amazon op een omzet van tussen de $69 en $73 mld, wat een groei van 16 tot 22% op jaarbasis zou zijn. De gemiddelde analistenverwachting hiervoor is $71,5 mld. Amazon raamt de operationele winst in het lopende (eerste) kwartaal op tussen de $3 en $4,2 mld. In het vierde kwartaal was die $3,9 mld tegenover een gemiddelde analistenverwachting van $2,75 mld.

Waardering hoog maar laagste in de geschiedenis van de internetgigant

Amazon is een echt groeiaandeel. Het heeft een van de hoogste waarderingen van alle bedrijven op onze Masterlist Aandelen, nog altijd ruim boven de 71 keer de winst voor het lopende jaar. Voor Amazon is dit overigens een van de laagste koers-winstverhoudingen die het concern ooit heeft gehad.

Kansen

  • De wereldwijde e-commercetrend wordt steeds sterker en de groei ervan zou de komende tien jaar procenten hoger moeten liggen dan die in de VS.
  • Amazon domineert de online detailhandel: de omzet was de laatste jaren ongeveer even groot als die van de zes grootste concurrenten bij elkaar.

Risico's

  • Omdat steeds meer informatie en amusement digitaal wordt verkocht, bieden Amazons fysieke opslag- en distributiefaciliteiten in de toekomst misschien niet meer dezelfde voordelen als nu. Buitenlandse autoriteiten passen de wetgeving voor e-commerce voortdurend aan.
  • Amazon krijgt in veel buitenlandse markten waarschijnlijk meer last van (lokaal al bestaande) concurrenten.
  • Wetgeving waardoor detailhandel van buiten een bepaalde Amerikaanse staat wordt gedwongen om de lokale verkoopbelasting te innen. Dit kan kan een negatieve invloed hebben op de omzet en marge.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 695,0 op Amazon.com 1,3 207,55 0,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 695,0 op Amazon.com 1,3 207,55 0,00 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen