Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Stoxx Europe 600-index wint 1,6% bij hoge omzetten

woensdag 5 februari 2020

Goedemorgen. Na de slechtste beursdagen volgen vaak kort daarop de beste beursdagen. Zo was het in het verleden, zo was het ook de afgelopen dagen en zo zal het in de toekomst ook zijn. 

Virus nog niet onder controle

Na de eerste paniekreflex – dalende aandelenkoersen door zorgen om het coronavirus - lijken beleggers inmiddels van de ergste schrik bekomen. De hoop en verwachting is, dat de negatieve effecten op de economische groei slechts van tijdelijke aard zullen zijn. Toch zien we vanmorgen dat de snelheid waarmee het aantal nieuwe besmettingen toeneemt nog steeds hoog is, er officieel al ruim 24.500 gevallen zijn en dat het dodental richting de vijfhonderd gaat. Het virus lijkt dus nog niet onder controle. 

Stoxx Europe 600-index wint 1,6% bij hoge omzetten

Gisteren heerste een positieve stemming op de Europese beurzen, dankzij twee factoren. Dat waren de hoop dat de griepgolf kort gaat duren en slechts beperkt effect zal hebben op de wereldwijde economische groei en de meevallende kwartaalcijfers van bedrijven, onder andere van oliebedrijf BP (+4,2%). Daardoor sloot de Stoxx Europe 600-index bij bovengemiddeld hoge omzetten met een winst van 1,6%. Dat is de sterkste stijging sinds oktober vorig jaar. Alle Europese beurzen sloten in de plus. De AEX-index sloot gisteren zelfs 2,2% hoger, de grootste dagwinst sinds 4 januari vorig jaar. 

Energieaandelen: ‘correctie op correctie’

Mede door de beter dan verwachte cijfers van BP veerden aandelen uit de sector energie (+2,5% gemiddeld in Europa) flink op. Dat mocht ook wel na de scherpe daling in de afgelopen weken. Vooralsnog zien we deze beweging meer als een ‘correctie op een correctie’ en verwachten we dat de oliesector het de komende tijd nog wel lastig zal houden zolang de olieprijs onder druk blijft. De prijs van een vat ruwe Brentolie daalde gisteren tot onder de $54. Richtinggevende macro-economische cijfers waren er gisteren nauwelijks in Europa. 

Ook meer risicobereidheid op Europese obligatiemarkt 

De Europese obligatiemarkt deelde mee in de ‘risk-on’-stemming: risicovollere leningen waren gevraagd, waardoor de risicopremies (dus de renteopslagen ten opzichte van ‘veilige’ staatsobligaties) op bedrijfsobligaties daalden. ‘Veilige havens’ als Duitse staatsobligaties werden verlaten, waardoor de Duitse tienjaarsrente met 4 basispunten steeg naar -0,40%. De euro verzwakte naar 1,104 tegenover de dollar. 

Koers Tesla spuit omhoog

Onder aanvoering van het aandeel Tesla, waarvan de koersstijging de afgelopen dagen sneller gaat dan de acceleratie van de auto's, klommen ook de aandelenkoersen op Wall Street. De optimistische stemming kreeg ook steun van uitspraken van de economisch adviseur van president Trump, Larry Kudlow. Hij vertelde gisteren dat de economische schade door het coronavirus naar zijn verwachting slechts beperkt zal blijven en dat de Amerikaanse economie goed draait. 

Prima stemming op Wall Street: Nasdaq stijgt 2,1% 

Meevallende cijfers over Amerikaanse fabrieksorders (+1,8% tegenover +1,2% verwacht) droegen bij aan het positieve beurssentiment. De S&P 500 index steeg 1,5%, de sterkste stijging sinds augustus. De Nasdaq won zelfs 2,1% (ook de sterkste stijging sinds augustus) en eindigde daarmee op een nieuwe recordstand. Wie had dat vorige week gedacht… De Dow Jones Industrial Average ging 1,4% hoger de dag uit. En na de correctie van 3,5% staat de wereldwijde aandelenindex (MSCI World All Country World Index, total return in euro's) nog maar net iets meer dan 1% onder zijn all-time high van 20 januari. 

Het glas is op Wall Street blijkbaar weer halfvol

Zoals ik hier vorige week al schreef is het niet erg om in paniek te raken. Als je maar zorgt dat je de eerste bent en niet vergeet om precies op tijd weer in te stappen. Alleen ben ik de afgelopen twintig jaar in dit vak nog niemand tegengekomen die dat kan. Maar schroom niet om je bij ons te melden als je denkt dat jij dat wel kunt, of iemand kent die dat kan. We houden ons aanbevolen. Na de scherpe rentdaling in de voorgaande handelsdagen (door de ‘vlucht naar veilige havens’, die veel vraag naar ‘veilige’ leningen en dus rentedalingen veroorzaakte) veerden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren weer op. De 10-jaarsrente steeg met 7 basispunten naar 1,60%. Het glas is blijkbaar weer halfvol.
 
Chinese inkoopmanagersindex lager dan verwacht

Het positieve sentiment op de Europese beurzen en het sterke herstel op Wall Street krijgen vanmorgen een vervolg op de Aziatische beurzen. Ik zie vrijwel allen maar groene, dus hogere koersen op mijn koersenscherm. Al moet ik er wel meteen bij melden, dat de winsten in de laatste handelsuren wel wat teruglopen. Zoals gezegd, is het tempo waarmee het aantal nieuwe virusbesmettingen toeneemt, nog steeds hoog. Verder zijn de Chinese inkoopmanagersindices, zoals gerapporteerd door nieuwsdienst Caixin over de maand januari, lager uitgekomen dan verwacht. De deelindex van de dienstensector is gedaald van 52,5 naar 51,8 punten (52 verwacht) en de samengestelde index is gedaald van 52,6 naar 51,9 punten. Hierin is het effect van het coronavirus dus al zichtbaar. Dat zal deze maand nog sterker zijn en betekent dat het groeitempo van de Chinese economie verder afneemt (al blijft die wel groeien). 

Belangrijk dat de winstgroei van bedrijven op peil blijft

Het goede nieuws is dat we meer stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid en de Chinese centrale bank kunnen verwachten, die wereldwijd de rentes onder druk zullen houden. En dat is dan weer goed nieuws voor beleggers. Lage rentes zijn een belangrijke steun voor de aandelenmarkten, die dan ook nog wat verder op kunnen lopen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de winstgroei van bedrijven op peil blijft.

Ook herstel in Azië

De Nikkei-index in Tokio is zojuist 1% hoger gesloten en de Kospi-index in Seoel eindigde op een plus van 0,4%. De Hongkongse Hang Seng-index staat 0,2% hoger en de beurs van Shanghai herstelt 1,1%. Die andere belangrijke Chinese beurs, die van Shenzhen, wint 2,3% en de index van de beurs van Sydney (Australië) is 0,4% hoger gesloten. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan licht lager. We verwachten dan ook een vlakke tot licht lagere opening van de Europese beurzen om 9 uur.   

Vraag en antwoordpublicatie 

Voordat ik het vergeet: nog even een herinnering aan de ‘Q&A’ die we maandag publiceerden over wat het coronavirus betekent voor beleggers. 

[@SPRINTERS: GRAAG ‘Q&A’ LINKEN NAAR https://www.ing.nl/particulier... - DANK JE!]  
       
Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere (definitieve) inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel. Ook krijgen we cijfers over de winkelverkopen in de eurozone. In de VS worden vanmiddag onder andere inkoopmanagersindices bekendgemaakt en publiceert loonstrookjesverwerker ADP zijn maandelijkse arbeidsmarktrapport. Er worden 158.000 nieuwe banen in januari verwacht. Het kwartaalcijferseizoen `gaat vandaag verder met cijfers van onder andere ABB, Vinci, Infineon, Danske Bank, Novo Nordisk, Vestas, GlaxoSmithKline, Siemens, General Motors, Merck & Co, Metlife en Qualcomm. 

Fijne dag! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 497,71 op AEX 10,0 5,47 5,49 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 451,0 op AEX 5,0 11,04 11,05 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 603,91 op AEX 10,0 5,51 5,53 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 647,0 op AEX 5,0 10,99 11,00 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 5 februari 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.