Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Nog even volhouden, de bodem komt in zicht

vrijdag 28 februari 2020

Goedemorgen. Een bekend beursgezegde luidt: "Aandelenmarkten gaan met de roltrap omhoog en met de lift omlaag". Oftewel: koersen dalen harder dan dat ze stijgen. 

Correcties horen bij beleggen

De belangrijkste bepalende factor voor dit 'fenomeen' is emotie. De angst van beleggers om geld te verliezen weegt namelijk veel zwaarder dan het ‘geluksgevoel’ van winst. Herkenbaar? Nu we middenin de 'coronacorrectie' zitten, zul je je misschien afvragen wat je met deze wijsheid moet. Ten eerste moet je als belegger beseffen dat aandelenkoersen niet in een rechte lijn omhoog gaan en correcties erbij horen. Na de rally sinds de zomer van vorig jaar, hebben we eigenlijk geen echte correctie gezien. En zo biedt het coronavirus een goed argument om hier en daar wat winst te nemen. Dat hebben wij immers eerder deze maand ook gedaan. Lees in ons Maandbericht beleggen van februari waarom we dat deden.

10% lager, wat nu?

Na de daling van ruim 10% vanaf de top van 12 februari, staat de wereldwijde aandelenindex (MSCI World All Countries) nu op hetzelfde niveau als oktober vorig jaar. En nu? Ik zal de situatie evalueren aan de hand van onze 'drie pijlers' onder de financiële markten.

Groeiverwachtingen omlaag

Ten eerste zal de economische impact negatief zijn, alleen weet niemand hoe groot deze zal zijn. Een open deur, hoor ik je zeggen, maar wel goed om te beseffen. Er zijn nog genoeg partijen die vasthouden aan hun eerder gemaakte economische groeiverwachtingen. Die moeten omlaag. Net als de winstgroeiverwachtingen voor bedrijven. Van berichten over neerwaartse bijstellingen zal je dus niet meer moeten schrikken. Houd daar rekening mee, als economen van onder andere het IMF, de Wereldbank, enzovoort binnenkort de nieuwskoppen bepalen. 

Centrale banken zullen stimuleren

Dan de tweede pijler, centrale banken. Deze zullen de geldkraan verder opendraaien, daarover bestaat geen enkele twijfel. Markten prijzen deze renteverlagingen al in. We kunnen heel lang discussiëren of dit de reële economische groei echt zal helpen, maar daar ga ik het nu niet over hebben. Wat minstens zo belangrijk is voor beleggers, is dat lage(re) rentes risicovolle beleggingscategorieën (zoals aandelen) relatief aantrekkelijker maakt! In een omgeving van lage rentes zijn beleggers over het algemeen namelijk eerder bereid, dan wel gedwongen, om een hogere prijs (lees: koers-winstverhouding, k/w) te betalen. 

Aandelen minder duur, maar…

En dat brengt me bij de laatste pijler; waardering. Na de koerscorrectie van de afgelopen week is de waardering (k/w) van aandelen flink gedaald. Aandelen zijn dus minder duur geworden. Ik moet echter wel een kanttekening plaatsen. De winstverwachtingen zullen door analisten nog verder moeten worden verlaagd. Ik heb al analistenrapporten gezien die voor bedrijven uit de S&P 500-index de gemiddelde winstgroei voor dit jaar naar 0% hebben verlaagd… Of aandelen echt goedkoper zijn geworden, hangt dus ook af van de winstgroeiverwachtingen. Voor dit jaar rekenen we nog steeds op een plus van 2% voor wereldwijde aandelen, voor volgend jaar op +4%. De komende weken en maanden zullen we de gevolgen van het coronavirus hopelijk beter kunnen inschatten en onze verwachtingen daarop aanpassen, als we dat nodig vinden. Het zou kunnen dat we de winstgroei voor dit jaar verlagen, maar voor volgend jaar verhogen. We houden je op de hoogte. 

Doorgeslagen pessimisme

Naast deze drie bepalende pijlers, kijken we voor onze positionering ook altijd naar het sentiment. Dat bepaalt de bewegingen op de korte termijn en kunnen we soms goed gebruiken als contra-indicator. Ik hoef je niet te vertellen dat het beurssentiment op dit moment beroerd is. Het goede nieuws is dat sommige signalen wijzen op te ver doorgeslagen pessimisme. Dit betekent dat we binnenkort wel iets van bodemvorming mogen verwachten. Houd nog wel rekening met zeer volatiele markten en vergeet je niet te houden aan je beleggingsplan! Vergeet ook niet dat de beste beursdagen vaak snel volgen op de slechtste.

Beurzen in Europa hard omlaag…

Beleggers hadden gisteren weinig oog voor kansen. De focus lag nog steeds op de mogelijke gevaren van het coronavirus. De Europese beurzen gingen, bij hoge volumes, hard omlaag. De Stoxx Europe 600-index verloor 3,8% en staat nu 10% lager dan vorige week. Alle sectoren eindigden in het rood. Zoals je kunt verwachten op een ‘risk-off’-dag, eindigde de rente op de Duitse 10-jarige staatsobligatie 4 basispunten lager op -0,54%. De euro werd sterker tegenover de dollar op 1,098 doordat ‘carry trades’ (beleggen met geleende euro's) terug werden gedraaid en de kans op een renteverlaging door de Fed steeds groter wordt. 

… net als op Wall Street

Wall Street kende de slechtste dag sinds augustus 2011 en is op weg naar de slechtste week sinds de financiële crisis. Het bericht dat in Californië 8400 mensen in de gaten worden gehouden vanwege mogelijke besmetting met het coronavirus en dat bij 33 personen de ziekte is geconstateerd, leidde tot paniekverkopen. De S&P 500-index verloor 4,4%, de Nasdaq eindigde 4,6% lager. Door de massale ‘vlucht naar veilige havens’, eindigde de 10-jaarsrente 8 basispunten lager op een nieuw laagterecord van 1,26%. 

Signaal van bodemvorming 

De VIX-index, die de volatiliteit meet en ook wel de ‘angstgraadmeter’ wordt genoemd, schoot bijna 12 punten omhoog naar 39,16 punten. Dat is het hoogste niveaus sinds augustus 2011. En dat vind ik een interessant gegeven. Het is voor mij het eerste belletje dat wijst op mogelijke bodemvorming. Graag zie ik de rentes nog iets verder dalen en de dollar nog wat verzwakken. Ik zou vandaag nog geen haast maken om bij te kopen. De kans is groot dat veel beleggers voor het weekeinde nog wat (gedwongen moeten) verkopen.

Ook vandaag lagere koersen

Dat laatste is ook het beeld dat ik op de Aziatische markten zie. Bij hoge omzetten staan alle beurzen diep in het rood. Ondanks beter dan verwachte Japanse macro-economische cijfers van januari, is de Nikkei-index 3,7% lager gesloten. In Seoel eindigde de Kospi-index 3,3% lager. De Hang Seng-index noteert in Hongkong 2,4% lager en de beurs van Shanghai verliest 3,7%. De termijncontracten (‘futures’) op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 2% lager. De Europese beurzen zullen rond de 4% lager openen. Denk goed na voordat je een beleggingsbeslissing neemt en besef wat je doel is. Angst en hebzucht zijn de slechtste raadgevers die je op dagen als deze kunt hebben!

Agenda van vandaag 

Op de agenda voor vandaag staan onder andere Franse groei- en inflatiecijfers, maar ik heb niet de indruk dat beleggers daar oog voor zullen hebben. Verder krijgen we ook inflatiecijfers uit Duitsland en Italië. Ook in de VS worden, onder andere, inflatiecijfers van januari bekendgemaakt en wordt de inkoopmanagersindex van Chicago gepubliceerd. Er wordt een stijging van 42,9 naar 46 punten verwacht. Ten slotte krijgen we ook nog de vertrouwensindices van de universiteit van Michigan. Het kwartaalcijferseizoen wordt vervolgd met cijfers van onder andere Muenchener Rueckversicherungen, BASF, CRH, Veolia Environnement en Eni.
  
Alvast een goed weekend en tot maandag! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 2744,12 op EURO STOXX 50 8,7 3,48 3,50 +23,32 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 2509,79 op EURO STOXX 50 5,2 5,82 5,84 +12,77 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 3260,0 op EURO STOXX 50 10,2 2,98 0,00 -18,36 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 3676,32 op EURO STOXX 50 4,8 6,40 6,42 -9,46 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 28 februari 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.