Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Fed grijpt opnieuw in, maar beleggers blijven onrustig

maandag 16 maart 2020

Goedemorgen. Gisteravond zag de Fed zich opnieuw genoodzaakt om tussentijds in te grijpen met een forse renteverlaging en andere maatregelen. Beleggers zijn echter niet gerustgesteld, de Aziatische beurzen kleuren vanmorgen rood.

Niet langer ‘ver van mijn bed’

Het zijn zeer bijzondere tijden. Tot 6 april gaan in Nederland de scholen dicht en is onder andere de horeca gesloten. Nu het coronavirus steeds verder oprukt in ons land, worden de maatregelen steeds rigoureuzer. Het is de enige manier om verdere verspreiding, met alle gevolgen van dien, te voorkomen. Het is echt serieus. Bijna iedereen in Nederland wordt er nu mee geconfronteerd. Van 'ver van mijn bed', is het nu heel dichtbij. Onze samenleving zal, net als in veel andere landen, de komende weken ontwricht zijn.

Fed grijpt opnieuw in…

De economie komt nu nog verder tot stilstand, wat voelbaar zal zijn in alle sectoren. Dat we afstevenen op een (milde?) recessie in grote delen van de wereld, zal voor niemand nu meer vreemd klinken. Ondertussen proberen centrale banken en overheden de gevolgen zoveel mogelijk te dempen. Gisteravond kwam de Fed voor de tweede keer in korte tijd met een tussentijdse renteverlaging. De ‘Fed funds rate’ werd met maar liefst een vol procentpunt verlaagd tot 0-0,25%. Daarnaast gaat de centrale bank voor minimaal $500 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties opkopen en voor minimaal $200 miljard aan schuldpapier met hypotheken als onderpand. Volgens voorzitter Powell zijn de maatregelen vooral bedoeld om de markten voor staatobligaties en hypotheekobligaties goed te kunnen laten functioneren. 

… maar beleggers zijn niet overtuigd

Beleggers lijken echter niet overtuigd van de ingreep van de Fed. De koersenboren in Azië kleuren rood. De Australische beurs duikelde met maar liefst 9,7% omlaag. In Japan is de Nikkei-index 2,46% lager gesloten, in Seoel verloor de Kospi-index 3,2%. In Hongkong noteert de Hang Seng-index op het moment van schrijven 4% lager, de Shanghai Composite-index levert 3,3% in. De termijncontracten (‘futures’) op de Amerikaanse aandelenindices raakten gisteravond de limiet van -5% en noteren momenteel tussen de 4% en 5% lager. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde zo’n 30 basispunten naar 0,64% en staat momenteel op 0,71%.

Volg de updates van onze visie

De vraag is hoe lang het gaat duren voordat het coronavirus onder controle is en hoe heftig de gevolgen zullen zijn. Niemand die het weet. En dat is precies de reden waarom financiële markten zo heftig bewegen. Vrijdag hebben we weer een update geplaatst, waarin we onze visie geven op de meest recente ontwikkelingen op de beurzen als gevolg van het coronavirus. De ontwikkelingen volgen elkaar echter zo snel op, dat sommige info een dag later alweer achterhaald is. Lees daarom ook vooral dit Dagbericht voor de dagelijkse ontwikkelingen op de financiële markten.  

Forse weekverliezen in Europa

Afgelopen vrijdag was de laatste dag van een heftige beursweek. Hoop op de aankondiging van stimuleringsmaatregelen door Europese overheden, leidde tot een optimistisch begin van de handelsdag. Rond 13.30 uur noteerde de Stoxx Europe 600-index zelfs even een winst van 8,8% om zo een groot deel van het verlies van 'dieprode donderdag' terug te pakken. Maar al snel kwam de twijfel terug en sloeg de angst toe. Volgens berichten zou president Trump de noodtoestand in de VS uitspreken. Van de eerdere grote winsten bleef bij het sluiten van de handel slechts een plus van 1,4% over, waardoor het weekverlies uitkwam op 18%. Dat is de slechtste week sinds het begin van de financiële crisis in 2008. De AEX-index sloot met een winst van 0,17% nog net in de plus, na eerder op de dag ook op forse winst te hebben gestaan. De Amsterdamse beursgraadmeter heeft afgelopen week ruim 18% ingeleverd. 

Obligatierentes lopen op

Op de obligatiemarkt liepen de risicopremies op bedrijfsobligaties wat terug. Tegelijkertijd liepen de rentes op veilig geachte staatsobligaties op. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 20 basispunten naar -0,54%. Beleggers houden er rekening mee dat overheden meer (fiscaal) gaan stimuleren om de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk op te vangen. Dit betekent dat overheden meer zullen uitgeven en dus meer zullen gaan lenen. Vandaar dat rentes wat oplopen. Inflatieverwachtingen zijn inmiddels gekelderd naar historische dieptepunten. De euro werd ten slotte wat zwakker op 1,108 tegenover de dollar.

Trump kondigt noodtoestand af in VS

Na de slechtste handelsdag sinds oktober 1987, begon Wall Street vrijdag ook iets hoger. Beleggers waren vooral in afwachting van de aankondiging van stimuleringsmaatregelen die president Trump al eerder had beloofd. Pas een half uur voor het sluiten van de beurzen kwam eindelijk de beloofde steun. Naast het afkondigen van de noodtoestand, zei Trump ook dat studenten geen rente hoeven te betalen op hun leningen, dat er snel en voldoende virustests beschikbaar zullen komen en dat de strategische oliereserves zullen worden aangevuld. Dit laatste om de olieprijs te steunen, en daarmee de bedrijven uit de Amerikaanse energiesector. 

Correctie van crash op Wall Street

Hoewel de maatregelen op zich niet spectaculair te noemen zijn, was de rally die op Wall Street volgde dat wel. Bijna 90% van het verlies van een dag eerder werd in de laatste dertig minuten goedgemaakt, met knotsgekke winsten op de borden. Het leek wel of Amerikaanse beleggers zo vlak voor het weekend aandelen wilden hamsteren. De S&P 500-index eindigde met een winst van 9,3% en ook de Nasdaq en de Dow Jones-index sloten 9,3% hoger. Het was de beste beursdag sinds oktober 2008. De Amerikaans 10-jaarsente steeg met 14 basispunten naar 0,96%. Een typische ‘risk-on’-dag dus, die naar onze mening vooral moet worden gezien als een correctie op de crash van de dag ervoor en de voorgaande dagen. 

Beurzen zullen volatiel blijven

Zolang de piek in het aantal nieuwe besmettingsgevallen niet is bereikt en de maatregelen om het verspreiden van het coronavirus nog drastischer worden, neemt de economische impact verder toe. Zo heeft Apple dit weekend aangekondigd alle winkels buiten China voorlopig dicht te houden. Het is dan ook moeilijk te zeggen of we vorige week donderdag het dieptepunt van de aandelenmarkten hebben gezien. Markten zullen dan ook zeer volatiel blijven.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere Chinese industriële productiecijfers en cijfers over de winkelverkopen in februari. Voor die laatste wordt een daling van 4% op jaarbasis verwacht. Verder verwachten we de inkoopmanagersindex van de regio New York. Analisten rekenen op een daling van 12,9 naar 4,9 punten.
 
Fijne dag! 

Groet en sterkte, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 23261,99 op Dow Jones 10,0 22,83 22,86 -1,81 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 20672,45 op Dow Jones 5,0 45,93 45,96 -0,95 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 28231,36 op Dow Jones 10,1 22,71 22,74 +2,02 % Koop Sprinter
Sprinter Short 30090,0 op Dow Jones 4,9 46,85 46,88 +0,97 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op maandag 16 maart 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.