Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Olie herstelt, dollar zwakker en Aziatische beurzen in de plus

vrijdag 20 maart 2020

Goedemorgen. Dag vier van de thuisquarantaine en ik moet zeggen, dat het best goed gaat. Wel moest ik gisteren ineens denken aan Ellie Lust. De voormalige woordvoerder van de Amsterdamse politie. 

Graag een beetje ‘digidiscipline’ 

In het programma 'Wie is de mol’ vertelde zij medekandidaten een paar jaar geleden over ‘etherdiscipline’: hoe je moet omgaan met een portofoon. Ik zal uitleggen waarom ik aan haar moest denken. Sinds dat steeds meer mensen thuiswerken, wordt het nog maar eens benadrukt dat we sociale wezens zijn. Als het directe intermenselijke contact gedwongen minder wordt, uit zich dit blijkbaar onder andere in een grote behoefte om veel digitaal te communiceren. Ik heb nog nooit zoveel mails, appjes en Skypeberichten op één dag gehad. Misschien kunnen we nog iets van Ellie leren, een beetje 'digidiscipline' zou welkom zijn. 

Eurozone: nu eerst coronacrisis bestrijden 

Het woensdagavond aangekondigde extra hulppakket van de Europese Centrale Bank bracht gisteren wat verlichting op de Europese beurzen. In reactie op het extra opkoopprogramma van €750 miljard daalden de rentes op staatsobligaties van de zuidelijke eurolanden flink en ging de eurocrisisgeest weer terug in de fles. De Italiaanse tienjaarsrente daalde met 70 basispunten naar 1,74%. In deze hectische tijden gaan we deze extreme bewegingen nog bijna normaal vinden… De Duitse tienjaarsrente sloot 4 basispunten hoger op -0,19%. Met het nieuwe steunpakket van de ECB lijkt het verdelen van schulden over de eurolanden steeds dichterbij te komen. Daar is het laatste politieke woord nog niet over gezegd. Eerst maar even de coronacrisis bestrijden.  

Olie fors duurder…

Na weer een erg volatiele handelsdag, dus met zeer beweeglijke koersen, sloten alle Europese beurzen weer eens met winst. Ondanks een scherpe daling van het Duitse ondernemersvertrouwen (de Ifo-index daalde van 96 naar 87,7 punten, de sterkste daling in bijna dertig jaar en laagste stand sinds 2009) sloot de Duitse hoofdindex DAX in Frankfurt met een winst van 2%. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 2,9%, onder aanvoering van aandelen uit de sector communicatiediensten (+4%) gevolgd door die uit uit de sector energie (+3,8%), die profiteerden van een herstel van de olieprijs. De prijs van een vat Brentolie klom ruim 14% en de prijs van een vat WTI-olie schoot zelfs met 24% omhoog. De grootste stijging ooit op een dag, nadat deze woensdag nog op de laagste stand sinds 2003 was gesloten. 

… na uitspraken Trump

Uitspraken van president Trump, die 'iets' zou gaan doen aan de lage olieprijs, leidden tot veel fantasie en vooral een zogenoemde short squeeze. Beleggers die hadden gespeculeerd op verdere prijsdaling, zagen zich genoodzaakt hun posities terug te draaien waardoor de prijsstijging juist werd versterkt. (Had ik de afgelopen weken al eens gezegd dat de markten voorlopig zeer volatiel zouden zijn?) Verder profiteerden vooral bedrijfsobligaties van het nieuw aangekondigde extra opkoopprogramma van de ECB. De risicopremies op bedrijfsobligaties (renteverschillen met ‘veilige’ staatsobligaties) liepen sterk terug. En tenslotte verlaagde de Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), de beleidsrente onverwacht met 15 basispunten naar 0,10%. Ook verhoogt de BoE haar opkoopprogramma met GBP200 mld om de economische effecten van de coronacrisis te bestrijden.   

Relatieve rust op Wall Street maar nog geen bodem 

Na de reeks aankondigingen door de Amerikaanse overheid en de Federal Reserve van stimuleringsmaatregelen in de afgelopen dagen kwam Wall Street gisteren een beetje tot rust. Ondanks een veel sterkere stijging van het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen dan werd verwacht (die cijfers zullen de komende weken nog veel sterker oplopen) verschenen de koopjesjagers op het toneel. Na een betrekkelijk rustige handelsdag zetten die de aandelenkoersen in New York een beetje hoger. Een positief signaal, maar nog te weinig om te spreken van een bodem. De S&P 500-index pluste 0,5%, de Nasdaq won 2,3% en de Dow Jones boekte een winst van 1%. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 11 basispunten naar 1,14%. 

Zwakkere dollar (+1,5%) zou signaal zijn voor ontspanning 

Een deel van de rentestijging valt te verklaren uit een lichte ‘risk-on’-stemming (grotere risicobereidheid, waarbij ‘veilige’ beleggingen werden ingeruild voor risicovollere) maar een groter deel van de rentestijging komt vermoedelijk door het oplopende begrotingstekort en de stijgende staatsschuld. De Fed krijgt het nog lastig om de rentes te drukken, in een tijd dat het hard nodig is. Ook de rally van de dollar ging gisteren verder. Beleggers zien de 'greenback' nog steeds als één van de weinige veilige havens om in te schuilen. De dollar steeg 1,5% naar 1,068 (EUR/USD) tegenover de dollar. Een wat zwakkere dollar zou een belangrijk signaal zijn om iets van ontspanning op de financiële markten te kunnen verwachten. Maar met de aangekondigde 'lockdown ' in Californië en de weer oplopende besmettingsgevallen in Azië (en in de rest van de wereld) zal dat waarschijnlijk nog wat langer duren dan gehoopt. 

Veel Aziatische aandelen dik in de plus…

Tijdens de handel in Azië is de dollar vanmorgen wel iets verzwakt naar 1,077 en dat is goed nieuws. Beleggers reageren in ieder geval positief en ik zie dan ook vooral groene (dus hogere) koersen oplichten op mijn Bloomberg-koersenscherm. Vanwege de viering van een feestdag zijn de Japanse beurzen vandaag gesloten. De Hang Seng-index in Hongkong doet het erg goed met een winst van 4,5% op het moment van schrijven. De beurs van Taiwan is zelfs 6,4% hoger gesloten en de Kospi-index in Seoel eindigde met een winst van maar liefst 7,4%. De beurzen op het vasteland van China bewegen ongeveer 1,5% hoger. 

… maar wisselvallige beursdag verwacht (expiratiedatum opties)

De futures (termijncontracten) op de toonaangevende Amerikaanse aandelenindices staan 1,5% tot 2% hoger.  We verwachten dan ook dat de Europese beurzen hoger van start zullen gaan. Vandaag lopen de opties en futures van de maand maart af. Dit zal naar verwachting leiden tot zeer heftige koersbewegingen. 

Agenda van vandaag 

Op de agenda voor vandaag staan onder andere Nederlandse consumentenvertrouwenscijfers en producentenprijsinflatiecijfers uit Duitsland. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere de cijfers over de verkopen van bestaande woningen. 

Gezondheid en sterkte gewenst en ook alvast een goed weekend! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 1,0948 op EUR/USD 9,8 10,15 10,16 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 1,024 op EUR/USD 5,7 17,43 17,44 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 1,341 op EUR/USD 9,7 10,35 10,36 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 1,4517 op EUR/USD 5,1 19,46 19,47 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 20 maart 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.