Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Zit al het slechte nieuws al in de koersen? Wij hebben onze twijfels

dinsdag 31 maart 2020

Goedemorgen. Als we veel beleggers moeten geloven, is al het slechte nieuws al in de aandelenkoersen verwerkt. Wij hebben onze sterke twijfels. Winstgroeiverwachtingen zijn nog veel te rooskleurig en de trend in het aantal nieuwe coronabesmettingen is helaas nog altijd opwaarts.

Laatste dag van heftig kwartaal

Vandaag is alweer de laatste dag van een heftig beurskwartaal. Na de records die we halverwege februari op de koersborden zagen, gooide de coronacrisis roet in het eten. Laten we hopen dat we het komende kwartaal wat herstel gaan zien op de financiële markten en, bovenal, dat het coronavirus een halt kan worden toegeroepen en alles weer een beetje 'normaal' wordt.

Europese aandelen herstellen

De dag van gisteren was het beste te vergelijken met vorige week donderdag. Ondanks een olieprijs die daalde naar het laagste niveau in zeventien jaar, een sterkere dollar, oplopende risicopremies op bedrijfsobligaties en een oplopend verschil (’spread’) tussen de rentes op Duitse en Italiaanse staatsobligaties, wisten de Europese aandelenbeurzen na een zwakke opening steeds verder te herstellen. De omzetten lagen echter wel zo'n 30% tot 40% onder het gemiddelde van de afgelopen dagen en er waren grote verschillen tussen de sectoren. 

Veel banken schrappen dividend

De lage olieprijs weerhield beleggers er niet van om de Europese energiesector (+3,8%), met daarin vooral olie-gerelateerde aandelen, hoger te zetten. Blijkbaar zien beleggers het glas voor de sector halfvol en hopen zij dat de relatief hoge dividenduitkeringen gehandhaafd kunnen blijven. Voor de financiële sector is dit niet het geval. Nadat de ECB vrijdag een oproep deed aan de banken in de eurozone om het dividend tot het najaar te schrappen, werd dit door een aantal banken bevestigd. Dat werd door beleggers niet gewaardeerd en financiële aandelen verloren gemiddeld zo'n 1,7%. 

AEX koploper in Europa

De AEX-index (+2,8%) was, ondanks de flink lagere koersen van bankaandelen, de best presterende aandelenindex in Europa. Een omzetwaarschuwing van zwaargewicht ASML (+6,6%) werd voor kennisgeving aangenomen. Het lijkt erop dat beleggers immuun zijn geworden voor slecht nieuws en van mening zijn dat de bodem al achter ons ligt. Wij hebben daar onze twijfels over, maar bewonderen het optimisme. De Stoxx Europe 600-index sloot uiteindelijk met een plus van 1,3%. Op de obligatiemarkt daalde de Duitse 10-jaarsrente met 2 basispunten naar -0,49%. De euro daalde naar 1,102 tegenover de dollar. 

Winstgroeiverwachtingen nog veel te hoog

Het lijkt erop dat beleggers het idee hebben dat het niet meer slechter kan en dat veel slecht nieuws al in de koersen is verwerkt. Dat zou je na de forse koersdaling wel denken, maar de praktijk leert anders. Analisten verwachten voor dit jaar nog steeds een gemiddelde winstdaling van 1% voor de bedrijven uit de S&P 500-index, en een winstgroei van 15% volgend jaar. Wij schatten de winstdaling voor dit jaar echter tussen de 30% en 40%, maar verwachten ook een fors herstel volgend jaar van rond de 40%. Vanzelfsprekend zijn deze verwachtingen sterk afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Wat dat laatste betreft, kunnen we helaas nog niet spreken van een trendomkeer. Gisteren werden wereldwijd ruim 62.000 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan zondag. Alleen al in de VS werden bijna 21.000 nieuwe gevallen gemeld, een nieuw record. 

Wall Street opnieuw hoger

Niettemin zien ook beleggers op Wall Street al licht aan het einde van de tunnel. De S&P 500-index knalde voor de vierde keer in vijf dagen omhoog en sloot, onder aanvoering van aandelen uit de sector gezondheidszorg (+4,7%), met een winst van 3,35%. De hoop dat er snel een vaccin of medicijn komt tegen het coronavirus gaf aandelen van farmaciebedrijven vleugels. IT-aandelen volgden met een winst van 4,2% op de voet. De S&P 500-index is in vijf handelsdagen ruim 17% gestegen en alweer dichtbij een bullmarkt. De Nasdaq-index boekte een winst van 3,6% en de Dow Jones-index pakte er 3,2% bij. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 5 basispunten naar 0,73%. 

High yield-markt VS in zwaar weer…

Ondanks dat de prijs van een vat ruwe Brent-olie bijna 9% daalde naar $22,76, eindigden olie-gerelateerde aandelen ruim 1% hoger. Beleggers hebben weer meer vertrouwen in oliebedrijven, zou je zeggen. Niet helemaal, want de risicopremies op bedrijfsobligaties liepen verder op. De CDX North America High Yield-index, met daarin veel oliebedrijven, steeg met 33 basispunten naar 632 punten. Beleggers houden er rekening mee dat veel Amerikaanse (schalie)oliebedrijven kopje onder zullen gaan door de lage olieprijs. 

… door sterk gedaalde olieprijs

Dat de Amerikaanse oliesector het zwaar heeft, blijkt ook uit de inkoopmanagersindex van de regio Dallas. Die is deze maand gedaald van 1,2 naar -70 (!) punten, de laagste stand ooit. De index bestaat sinds 2004 en het vorige laagterecord stamt uit februari 2009 (-59,9). De olierijke regio wordt niet alleen getroffen door de gevolgen van de coronacrisis, maar heeft ook te maken met een krach van de olieprijs. Het is maar goed dat J.R. Ewing het niet meer mee hoeft te maken… 

Kleine opleving na gesprek Trump en Poetin

Of het telefoongesprek tussen de presidenten Trump en Poetin, waarin zij onder andere spraken over de olieprijs, verandering in de situatie gaat brengen, is nog maar de vraag. Beleggers hebben vanmorgen wel weer wat meer hoop. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI)-olie noteert 5,4% hoger en maakt daarmee een deel van het verlies van gisteren goed. Maar een vat Brent-olie kost slecht 0,5% meer dan gisteren. Hier is dus nauwelijks sprake van een opleving. 

Sterke stijging Chinese inkoopmanagersindex

Na een positieve start, door de winsten op Wall Street en beter dan verwachte Chinese inkoopmanagersindices, lopen de winsten op de Aziatische beurzen vanmorgen wat terug. De officiële Chinese inkoopmanagersindex is in maart gestegen van 28,9 naar 53 punten. Dit wijst op een (verwacht) herstel van de Chinese economie, na een historisch dieptepunt. De index van de productiesector steeg van 35,7 naar 52 punten. Analisten rekenden op een herstel naar 44,8 punten. De index van de dienstensector herstelde van 29,6 naar 52,3 punten. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, onder de 50 op krimp. Deze cijfers zijn bemoedigend, maar betekenen niet dat alles nu weer normaal is. We verwachten dan ook meer stimuleringsmaatregelen door de overheid en de centrale bank. 

Gemengd beeld op Aziatische beurzen

De Hang Seng-index in Hongkong noteert op het moment van schrijven 1,1% hoger en de beurs van Shanghai wint 0,2%. De Nikkei-index is in Tokio, na een hogere opening, echter 0,9% lager gesloten. Op de laatste dag van de maand en het kwartaal wordt er door portefeuillemanagers vaak nog wat aan 'window dressing' gedaan, waardoor er vandaag flinke koersuitslagen kunnen zijn. Na de forse winst van gisteren, is de Australische beurs vanmorgen 2% lager gesloten. De Kospi-index in Seoel staat daarentegen op een winst van 2%. De termijncontracten op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager. Door het sterke slot op Wall Street verwachten we een licht hogere opening van de Europese beurzen.             

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere definitieve groeicijfers over het vierde kwartaal uit het VK en Spanje. Verder krijgen we inflatiecijfers uit Frankrijk, Italië en de eurozone. Cijfers die beleggers op dit moment weinig zullen interesseren, omdat de centrale banken toch al vol gas geven. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere huizenprijscijfers, de inkoopmanagersindex van Chicago en de index van het  consumentenvertrouwen van de Conference Board. Voor die laatste wordt een daling van 130,7 naar 110 punten verwacht.  

Fijne dag en blijf gezond! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 487,66 op AEX 10,0 5,32 5,34 +4,10 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 434,51 op AEX 5,0 10,63 10,65 +1,92 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 577,0 op AEX 10,0 5,36 0,00 -4,11 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 637,49 op AEX 5,0 10,60 10,62 -2,12 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op dinsdag 31 maart 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.