Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Slechtste beurskwartaal sinds 2008

woensdag 1 april 2020

Goedemorgen. De maatregelen van de overheid om het coronavirus te bestrijden, zijn verlengd tot ten minste 28 april. Dat zal voor niemand een verrassing zijn geweest. En als ik premier Rutte goed beluisterde, is de kans groot dat die ook na de meivakantie van kracht blijven. 

De KNVB heeft de amateurcompetitie inmiddels al beëindigd. Verlengingen vind ik bij sportwedstrijden normaal gesproken wel mooi. Je krijgt dan echt 'waar voor je geld'. Maar nu het sociale leven stilligt en winkels en horeca de deuren gesloten moeten houden, maken we ons wel steeds meer zorgen over de schade op de wat langere termijn. Het is mooi dat de overheid ongekend veel steun biedt maar het is nog maar de vraag of het genoeg is om de economie na de coronacrisis weer op het niveau te krijgen van voor de crisis. En dat zijn alleen nog maar de economische gevolgen. 

Pas echt herstel als we het virus er wereldwijd onder hebben

Hoe langer het duurt voordat het virus overwonnen is, hoe ernstiger de gevolgen. De onzekerheid bij consumenten en bedrijven wordt steeds groter met alle nadelen van dien. En dan bedoel ik niet dat het pas beter gaat worden als we er in Nederland vanaf zijn, maar pas als het coronavirus wereldwijd is bedwongen. Het is mooi dat het weer wat beter gaat in China maar ook daar zal de economie niet heel sterk kunnen herstellen zolang de coronapiek in de VS nog niet is bereikt en de Amerikaanse economie nog door het dal moet. 

Slechtste beurskwartaal in jaren…

Volgens president Trump moeten de Amerikanen zich schrap zetten voor ‘twee zware weken’. Het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers loopt sterk op, aan de andere kant van de Oceaan. Of we na he slechtste beurskwartaal in jaren het dal in de koersen al hebben gehad, zal de komende maanden blijken. De Dow Jones Industrial-index had het slechtste kwartaal sinds 1987, de S&P 500-index het slechtste kwartaal sinds 2008 en de Stoxx Europe 600-index het slechtste kwartaal sinds de start van deze index in 2002. 

… maar beleggers tonen veerkracht

De afgelopen week hebben we gezien dat de veerkracht van beleggers in ieder geval heel groot is. En het lijkt erop, dat er geen gedwongen verkopen meer plaatsvinden. Dat was aanvankelijk wel zo, toen sommige beleggers door de koersval werden gedwongen om hun speculatieve posities te sluiten. Wel is de volatiliteit (koersbeweeglijkheid) op de financiële markten nog steeds erg hoog en zijn we nog niet af van de bovengemiddeld grote koersuitslagen. 

1e kwartaal 2020 begon nog mooi, maar sloot op -23%

Gisteren kwam er eindelijk een einde aan een kwartaal dat zo mooi begon maar dramatisch eindigde. Toch wisten de Europese beurzen op de laatste dag nog aardige plussen neer te zetten. De Stoxx Europe 600-index boekte gisteren een winst van 1,7% en sloot het kwartaal af met een verlies van 23%. Een goede reden voor het optimisme van gisteren is lastig te vinden maar “Soms moet je misschien niet alles willen verklaren”, aldus een bekende collega. De enige reden die ik kan bedenken, is dat sommige beleggers aan het einde van het kwartaal min of meer gedwongen zijn om hun portefeuilles weer op orde te brengen. Dit betekent dat ze op de laatste dag van het kwartaal aandelen hebben bijgekocht omdat de weging van deze beleggingscategorie in hun portefeuilles door de koersdalingen te laag was geworden. Om de aankopen te financieren, hebben ze obligaties verkocht. 

Afgestrafte aandelen stegen gisteren het sterkst

Het waren dan ook vooral aandelen uit sectoren die het hardste waren gedaald, die gisteren het sterkste stegen. Zo stegen aandelen uit de sector energie gisteren met gemiddeld 6,5% terwijl de olieprijs rond het laagste niveau in zeventien jaar schommelde. Op de obligatiemarkt steeg de Duitse tienjaarsrente met 2 basispunten naar -0,47%. De ‘spreads’ (risico-opslagen in de rentes) op staatsleningen van de zuidelijke eurolanden liepen verder op. De Italiaanse tienjaarsrente steeg met 4,5 basispunten naar 1,52%. Nu Nederland en Duitsland (net als Oostenrijk en Finland overigens) blijven dwarsliggen bij het beschikbaar stellen van Europese noodfondsen, is de kans op een spoedige introductie van zogenoemde eurobonds (of coronabonds) niet zo groot. De genoemde landen hebben geen zin in gedeelde verantwoordelijkheid voor de rente en aflossing van leningen aan Italië, Spanje en andere zuidelijke eurolanden. 

Russell 2000 (midcapindex VS) verliest 31% in 1e kwartaal

Op Wall Street werd het slechte kwartaal in stijl afgesloten. Na een scherpe ‘bearmarkt-rally’ in de afgelopen week met een winst van 17% in vijf handelsdagen, sloot de S&P 500-index gisteren op een dagverlies van 1,6%. De Nasdaq verloor 1% en de Dow ging 1,9% omlaag. Angst voor de economische schade door de coronacrisis beheerste het sentiment. Berichten over een door president Trump voorgesteld infrastructuurstimuleringspakket (mooi scrabblewoord), met een omvang van $2000 miljard kon de stemming niet keren. De Russell 2000-index, met daarin veel lokaal actieve bedrijven, verloor afgelopen kwartaal zelfs 31%, de sterkste daling sinds 1979. 

Microsoft sluit als enige beurskwartaal af met plusje: +0,01%

Slechts één aandeel uit de Dow Jones Industrial Average wist afgelopen kwartaal positief af te sluiten: technologiegigant Microsoft boekte een plusje van 0,01%. Daar tegenover staat een verlies van 54% voor Boeing en een verlies van minstens 39% voor Chevron en Exxon, die veel last hadden van de sterkste olieprijsdaling in een kwartaal ooit. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 0,67% en staat nu bijna 1,3 procentpunt lager dan eind vorig jaar. De dollar sloot gisteren vrijwel onveranderd op 1,097 tegenover de euro. De door nieuwsdienst Bloomberg bijgehouden dollarindex is in drie maanden tijd met 5% gestegen, de sterkste stijging sinds 2016. Dit, ondanks een verlies van 3% in de maand maart.

Aziatische markten lager; Australië plust 3,6%

Ondanks een beter dan verwachte Chinese inkoopmanagersindex is het nieuwe kwartaal op de Aziatische markten slecht begonnen. De inkoopmanagersindex van de Chinese productiesector zoals bijgehouden door nieuwsdienst Caixin is vorige maand gestegen van 40,3 naar 50,1 punten, terwijl analisten hadden gerekend op een stijging naar 45 punten. Een getal boven de 50 is gunstig: dat duidt op groei ten opzichte van de voorgaande maand. Maar het zegt weinig over het absolute niveau van de groei. Dat ook de Chinese economie het nog heel zwaar heeft, is wel duidelijk. Die is nog lang niet terug op het niveau van voor het begin de coronacrisis. De Hang Seng-index in Hongkong staat op het moment van schrijven 1,9% lager en de beurs van Shanghai verliest 0,1%. De Nikkei-index in Tokio verliest zelfs 4,4% en de Kospi index noteert 2,5% lager dan het slot van gisteren. De beurs van Australië is de witte raaf met een winst van 3,6%. De futures op de Amerikaanse aandelenindices hebben op het moment van schrijven een verlies van 3%. We verwachten dan ook een flink lagere opening van de Europese beurzen aan het begin van het nieuwe kwartaal.            

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staat onder andere een reeks van (definitieve) inkoopmanagersindices van onder andere Nederland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en de eurozone als geheel. Uit die cijfers kunnen we opmaken hoe hard de economisch tik van de coronacrisis is aangekomen afgelopen maand. Verder verwachten we uit de VS vanmiddag onder andere het arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP (verlies van 150.000 banen verwacht), de inkoopmanagersindex van de productiesector en cijfers over de bouwuitgaven in februari. 

Blijf gezond, sterkte en een fijne dag! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 2827,12 op EURO STOXX 50 10,7 2,85 2,87 -1,38 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 2510,33 op EURO STOXX 50 5,1 6,01 6,03 -0,66 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 3351,37 op EURO STOXX 50 10,3 2,97 2,99 +1,36 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 3675,06 op EURO STOXX 50 4,9 6,21 6,23 +0,65 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 1 april 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.