Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Beleggers kijken over het ravijn heen

vrijdag 24 april 2020

Goedemorgen. Beleggers gaan nog altijd van het optimistische scenario uit wat betreft het herstel uit deze coronacrisis. De hoop is daarbij gevestigd op de steun van overheden en centrale banken. Wij hebben onze twijfels.

Aandelenbeurzen tonen veerkracht… 

In het verleden is ons wel eens verweten dat we economische problemen bagatelliseerden. Wij zouden problemen soms minder ernstig vinden dan de markten deden geloven. Vorig jaar augustus was zo'n moment. Toen de aandelenbeurzen omlaag doken vanwege de oplopende spanningen in de handelsoorlog tussen de VS en China (weet u nog?), verhoogden wij de weging van aandelen omdat de markten naar onze mening te negatief waren. Nu lijkt er eerder sprake van het omgekeerde. Terwijl we midden in de diepste recessie zitten die wij in ons leven ooit hebben meegemaakt als gevolg van het coronavirus, lijkt er aan de veerkracht van de aandelenbeurzen geen grens te zitten. 

… doordat beleggers over het ravijn heen kijken

Beleggers zijn blijkbaar goed in staat om over het ‘winstravijn’ heen te kijken. Het is een beetje als slootje springen. Als kind dacht je vroeger dat je de overkant wel kon halen, maar de sloot was toch breder dan je dacht en je belandde half in de sloot. Moest je weer aan je moeder uitleggen waarom je kleren nat en onder de prut zaten. Of als Wile E. Coyote, die in de tekenfilmserie achter Roadrunner aanrent en er pas boven het ravijn achter komt dat hij niet kan vliegen. In het daaropvolgende fragment ligt Wile E. in een gat in de grond. Natuurlijk staat hij daarna gewoon weer vrolijk op, maar zijn ego heeft wel een flinke deuk opgelopen. 

Optimistisch scenario ingeprijsd

Met het risico dat we worden bestempeld als pessimisten, vinden we het, na een herstelrally van bijna 25% sinds het dieptepunt op 23 maart, wel op zijn plaats om het optimisme van beleggers iets te temperen. Op basis van de huidige stand van de wereldwijde aandelenindex, hebben beleggers al een groot deel van ons meest optimistische scenario ingeprijsd. In dat scenario wordt het coronavirus snel bestreden en komt de economie weer snel op gang. Wij denken dat dit niet terecht is. De scenarioanalyse die we vorige week publiceerden, lees je hier.

Lagarde: dit jaar krimp van 15% mogelijk

 
De gisteren gepresenteerde inkoopmanagersindices van de eurozone waren niet alleen dramatisch laag - laagste niveau ooit - maar ook lager dan verwacht (van 29,7 naar 13,5 punten, 25 verwacht). Logisch, want in april waren voor veel bedrijven de gevolgen van de lockdown pas echt voelbaar. Vooral de dienstensector (index van 26,4 naar 11,7 punten, 22,8 verwacht) heeft het deze maand zwaar gehad. Nu zegt deze index niet veel over het absolute niveau van de economische krimp, maar de waarschuwing van ECB-voorzitter Lagarde dat, als er niet snel meer financiële hulp komt, de krimp van de eurozone dit jaar kan oplopen tot mogelijk 15% (!) kunnen we niet bagatelliseren. De inkoopmanagersindex zal volgende maand ongetwijfeld iets herstellen, omdat het een zogenaamde 'diffuser index' is, die alleen een vergelijking maakt met de vorige maand. 

Nog geen concrete plannen op Eurotop

Je mag toch hopen dat de maand mei iets van verbetering zal laten zien, nadat in sommige eurolanden de beperkende maatregelen iets zijn versoepeld. Maar dit betekent nog niet dat de economische activiteit snel zal aantrekken. In het tweede kwartaal zal de economische krimp naar verwachting het sterkst zijn. Ja, er is een akkoord over een Europees noodfonds van €540 miljard, maar op de Eurotop van gisteren werden nog weinig concrete stimuleringsmaatregelen gepresenteerd. Volgens premier Rutte gingen er voorstellen van duizenden miljarden euro’s over tafel, maar concrete plannen hoeven we op korte termijn niet te verwachten. Al met al weinig redenen om erg enthousiast te worden, eerder wat voorzichtig.

Olieprijs en energieaandelen herstellen

Ondanks de slechte macro-economische cijfers en tegenvallende berichten van onder andere Unilever, wisten de meeste Europese beurzen gisteren hoger te sluiten. Een herstel van de olieprijs (een vat Amerikaanse WTI-olie werd 20% duurder) trok aandelen uit de sector energie (+2,9%) mee omhoog. Mede hierdoor sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,9%. De Duitse 10-jaarsrente sloot 2 basispunten lager op -0,42%. De euro eindigde vrijwel onveranderd op 1,081 tegenover de dollar.      

Al 26 miljoen nieuwe werklozen in VS

Wall Street ging ook, mede door de hogere olieprijs, positief van start, maar leverde de winsten richting de slotbel volledig in. Op de ruim 4,4 miljoen nieuwe uitkeringsaanvragen, waardoor het aantal werklozen in vijf weken is gestegen naar 26 miljoen(!), reageerden beleggers lauw. Best bijzonder, als je nagaat dat die 4,4 miljoen, iets lager dan de verwachte 4,5 miljoen, nog steeds ruim zes keer zo veel is als het hoogste aantal in de wereldwijde financiële crisis van ruim 10 jaar geleden. Beleggers zijn er blijkbaar van overtuigd dat deze mensen straks weer snel een baan zullen hebben. Ook van een daling van 40,9 punten naar 27,4 punten voor de Amerikaanse inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau Markit werden beleggers niet warm of koud. 

Wall Street versus Main Street

De onverschilligheid van beleggers neigt naar naïviteit. Alle hoop is gevestigd op de steun van overheden en met name centrale banken, die in dit geval de waarden van financiële instrumenten omhoog zullen duwen. Net zoals ze dat de afgelopen tien jaar hebben gedaan. En daar zit natuurlijk ook wel een kern van waarheid in. Dit betekent echter ook dat de verschillen tussen Wall Street en Main Street, tussen de aandeelhouder en ‘Joe Sixpack’, door deze crisisaanpak alleen maar groter worden. Dat zal later moeten worden opgelost.

Wall Street levert winst in

De positieve stemming op Wall Street sloeg gisteravond om, in reactie op een bericht dat het experimentele medicijn remdesivir van farmaceut Gilead geen positieve testresultaten tegen het coronavirus lijkt op te leveren. Ik zag het woord ‘flop’ voorbijkomen. Vorige week had het bedrijf zelf al gewaarschuwd voor teveel optimisme. De S&P 500-index sloot, net als de Nasdaq-index, met een minimaal verlies. De Dow Jones-index won nog wel 0,2%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 2 basispunten naar 0,60%.

Aziatische beurzen in het rood

Op de Aziatische beurzen is de stemming vanmorgen ook wat minder enthousiast. Alleen de Australische beurs (+0,6%) is op de laatste dag van de handelsweek hoger gesloten. Alle andere beurzen staan in het rood, ondanks een nieuwe ronde van renteverlagingen door de Chinese centrale bank. De Nikkei-index is in Tokio 0,9% lager gesloten, de Hang Seng-index verliest 0,4% en de beurs van Shanghai koerst ruim 1% lager. Een iets hogere olieprijs (+3,6%) maakt vanmorgen weinig indruk. De termijncontracten op de Amerikaanse aandelenindices staan rond 0,5% lager. De Europese beurzen zijn vanmorgen dan ook ruim lager geopend.

Agenda van vandaag 

Op de agenda van vandaag staan onder andere winkelverkoopcijfers uit het VK en de vertrouwensindex van Duitse ondernemers. Er wordt verwacht dat de Ifo-index deze maand is gedaald van 86,1 naar 79,7 punten, het laagste niveau ooit. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere cijfers over de orders voor duurzame goederen en de vertrouwensindices van de universiteit van Michigan. Voor die laatste wordt een daling verwacht van 71 naar 68 punten. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere Sanofi, Signify, Eni, American Express en Verizon Communications.
 
Maandag is het Koningsdag en verschijnt er geen Dagbericht. Alvast een heel goed weekend, blijf gezond en tot dinsdag!

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 2732,35 op EURO STOXX 50 10,9 2,70 2,71 +3,84 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 2422,08 op EURO STOXX 50 5,1 5,80 5,81 +1,75 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 3285,71 op EURO STOXX 50 8,1 3,64 3,65 -3,19 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 3492,45 op EURO STOXX 50 5,2 5,71 5,72 -2,06 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 24 april 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.