Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Beleggers lijken te geloven in onbeperkte steun centrale banken

maandag 4 mei 2020


Goedemorgen. Het is vandaag de Dag van de Arbeid en vanwege de viering ervan zullen veel beurzen vandaag gesloten blijven. Zo wordt er in Amsterdam, Parijs en Frankfurt vandaag niet gehandeld. 

ECB stelt beleggers teleur

Een goed moment om na een enerverende maand even wat rust te pakken. Voor wereldwijd spreidende aandelenbeleggers was april de beste maand sinds 2011. En met een winst van 6,2% noteert de Stoxx Europe 600-index de beste maand sinds oktober 2015. Helaas liep de winst gisteren iets terug, na een tegenvallende maar niet onverwachte dividendverlaging van Royal Dutch Shell (-10,4%) en het uitblijven van een uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma door de Europese Centrale Bank. Zoals verwacht, liet de ECB de beleidsrentes onveranderd maar kondigde zij wel nieuwe kredietprogramma’s aan voor commerciële banken, tegen zeer gunstige voorwaarden. Het was niet genoeg om beleggers enthousiast te krijgen. 

Het ergste is nog niet voorbij

Het sentiment werd verder gedrukt door de economische-groeicijfers van de eurozone over het eerste kwartaal (-3,8%). Die waren weliswaar precies volgens de verwachting van analisten maar ze werden vertekend door de minder dan verwachte krimp in Italië (-4,7% tegenover -5,4% verwacht). De onderzoekers van het Italiaanse statistiekbureau gaven zelf al aan, dat de cijfers waarschijnlijk niet kloppen. Door de coronacrisis was het verzamelen van data erg moeilijk. Economen van nieuwsdienst Bloomberg schatten de Italiaanse krimp, op basis van onder ander het elektriciteitsverbruik in het eerste kwartaal op 8,9%. En daarmee is het ergste nog niet voorbij. 

Centrale banken kunnen het niet alleen

Voor het tweede kwartaal wordt door de ECB voor de eurozone een krimp verwacht van 15% op kwartaalbasis. ECB-voorzitter Christine Lagarde hamerde er gisteren in haar persconferentie dan ook maar weer eens op, dat overheden snel met extra steunmaatregelen over de brug moeten komen. De ECB kan wel liquiditeit (kapitaal) verschaffen maar het solvabel houden van bedrijven en huishoudens is een taak van de overheid. En helaas zullen niet alle bedrijven deze crisis overleven. Beleggers leken gisteren, na de rally van de afgelopen weken, te beseffen dat beleggen méér is dan je blind staren op de opkoopprogramma's van centrale banken. Die gaan de dividenden van bedrijven niet betalen en ook de werknemers niet in dienst houden. 

Waardering: geen ruimte voor tegenvallers

In reactie op de dramatische groeicijfers en vooruitzichten van de eurozone en de tegenvallende nieuwe acties van de ECB werd er gisteren op de Europese beurzen wat winst genomen. En dat is naar onze mening niet geheel onterecht. Op basis van onze gemiddelde winstverwachtingen voor dit jaar en volgend jaar, betalen beleggers nu bijna 21 keer de verwachte winst voor de komende 12 maanden. Ik heb het dan over de MSCI-wereldindex inclusief opkomende markten. Dit is de hoogste waardering van aandelen sinds begin deze eeuw. Met deze waardering moet je geloof in de onbeperkte steun van de centrale banken wel heel erg sterk zijn. Ruimte voor tegenvallers is er niet. We voelen ons dan ook nog steeds comfortabel met een onderweging van aandelen in de tactische assetallocatie van ons vermogensbeheer.

Olieprijsstijging weegt niet op tegen dividendverlaging Shell

De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren met een verlies van 2%. Van alle sectoren presteerden aandelen uit de sectoren energie (-4,4%) en financiële waarden (-4%) het slechtste, na de winsten van woensdag. Het verdere herstel van de olieprijs (+25% voor Amerikaanse WTI-olie) woog minder zwaar dan de teleurstelling bij Royal Dutch Shell. Het onverwachte kwartaalverlies van het Franse Société Génerale drukte de stemming bij Europese bankaandelen. Op de obligatiemarkt heerste er ondanks het uitblijven van een uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma toch nog optimisme. De koersen van de meeste eurostaatsobligaties stegen, waardoor de effectieve rentes daalden. De nieuwe, zeer gunstige, kredietprogramma's voor banken maken het voor sommige banken die niet bang zijn om gestigmatiseerd te raken (lees: banken uit Zuid-Europa) aantrekkelijk om staatsobligaties te kopen en die als onderpand te geven aan de ECB. Op die manier kunnen ze gemakkelijk geld verdienen. De Duitse tienjaarsrente daalde, mede door de ‘vlucht naar veilige havens’, met 9 basispunten naar -0,59%. De Italiaanse 10-jaarsrente steeg 1 basispuntje naar 1,76%. De euro werd 0,8% meer waard op $1,094.

Met +13% beleeft S&P 500-index beste maand sinds 1987… 

De S&P 500-index had, ondanks het verlies van 0,9% gisteren, met een winst van 13% in april de beste maand sinds 1987. Daarmee is een groot deel van het verlies van maart (-12,1%) alweer goed gemaakt. Maar ondanks de meevallende resultaten van onder andere zwaargewichten Microsoft (+1%) en Facebook (+5,4%) wist ook de Nasdaq (-0,3%) niet in de plus te sluiten. De meeste technologiebedrijven lijken vooralsnog maar weinig hinder te hebben van de coronacrisis. De Dow Jones Industrial sloot 1,2% lager. De stemming op Wall Street werd gedrukt door tegenvallende macrocijfers. Zo steeg het op weekbasis bijgehouden aantal nieuwe uitkeringsaanvragen in de afgelopen week met 3,8 miljoen (3,5 miljoen verwacht) en daalde de inkoopmanagersindex van Chicago in april van 47,8 naar 35,4 punten (36,9 verwacht). 

… maar steeds meer werknemers in VS zonder werk

Ongeveer 20% van de Amerikanen zit nu werkloos thuis en hoopt dat ze genoeg steun zullen krijgen van de overheid. Het totaal aantal uitkeringsaanvragers is gestegen tot boven de dertig miljoen. Volgens adviesbureau McKinsey zou het cijfer eerder richting de vijftig miljoen gaan als je corrigeert voor mensen die nog wel een baan hebben maar veel minder uren maken. Het goede nieuws is dat snelheid van de stijging van het aantal nieuwe werklozen afneemt, waarbij echter tegelijkertijd de berichten over voedselschaarste in de VS me niet erg geruststellen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 1 basispunt naar 0,64%.     
 
Beleggers schrikken van hint Amazon op kwartaalverlies 

Het lagere slot op Wall Street gisteravond en de tegenvallende vooruitzichten van internetgigant Amazon die gisteravond nabeurs bekend werden gemaakt, drukken vanmorgen de stemming op de paar Aziatische aandelenbeurzen die wel open zijn. Het uitzicht op een mogelijk tweedekwartaalverlies voor Amazon stemt beleggers niet gerust. Het aandeel verloor in de nabeurshandel bijna 5%. Ook Apple kon beleggers ondanks redelijke cijfers niet geruststellen. Apple ging in de nabeurshandel 2,5% omlaag. Zoals gezegd, zijn veel beurzen vanwege de viering van de Dag van de Arbeid vandaag gesloten. In Tokio wordt vandaag wel gehandeld en staat de Nikkei-index op het moment van schrijven 3,1% lager. De beurs van Australië is 5% lager gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan rond de 1,5% tot 2% lager. Als ik het goed zie, wordt er in Londen vandaag wel gehandeld. De FTSE 100-index zal naar verwachting rond de 2% lager openen. Ook Wall Street is vandaag gewoon open.
 
Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan geen macrocijfers uit de eurozone maar we verwachten vanmiddag wel inkoopmanagersindices uit de VS. Voor de inkoopmanagersindex van de productiesector (de ISM Manufacturing Index) wordt een daling van 49,1 naar 36 punten verwacht. Het kwartaalcijferseizoen gaat verder met cijfers van onder andere RBS, AON, Chevron, AbbVie, Honeywell en Exxon Mobil. 

Blijf gezond en alvast een heel fijn weekend. Het onze is extra lang: het volgende Dagbericht beleggen verschijnt woensdag. 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 23615,82 op Dow Jones 10,2 22,23 22,26 +16,50 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 20938,53 op Dow Jones 5,0 45,92 45,95 +7,29 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 28652,3 op Dow Jones 9,9 23,67 23,70 -11,90 % Koop Sprinter
Sprinter Short 30090,0 op Dow Jones 5,3 43,78 43,81 -6,89 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op maandag 4 mei 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.