Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Het wordt ongetwijfeld beter… maar nu even niet

donderdag 7 mei 2020

Goedemorgen. Eindelijk! De jarenzeventigkapsels zijn binnenkort verleden tijd en de horeca mag snel weer open. Goed nieuws voor de kappers, slecht nieuws voor de slijterijen en supermarkten waar de drankomzet ongetwijfeld zal teruglopen. 

Schatting EC: eurozone krimpt 7,7% 

Gisteravond vertelde onze premier dat vanaf volgende week de coronamaatregelen iets verder worden versoepeld. En als alles goed gaat, kunnen daarna de maatregelen stapje voor stapje weer verder worden versoepeld. En dat is hard nodig. De economie kan wel een oppepper gebruiken nu bij veel ondernemers het water tot boven de lippen is gestegen. De Europese Commissie (EC) schat dat de economie van de eurozone als geheel dit jaar met 7,7% zal krimpen als gevolg van de coronacrisis. De sterkste krimp ooit. 

Groeiende schuldenberg 

En natuurlijk komt er een herstel. Volgend jaar verwacht de EC een groeiherstel van ruim 6%, maar niet alle bedrijven zullen de crisis overleven en niet iedereen zal zijn baan kunnen houden. De werkloosheid zal naar verwachting oplopen naar zo'n 9%. Om de economie te stutten, hebben de Europese regeringen ongekend grote steunmaatregelen aangekondigd. Daardoor zal de schuldenberg nog verder oplopen. Gelukkig zijn er de centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB), die (bijna) alles opkopen, tenminste voor zover ze daarvoor gemachtigd zijn. Maar ook hier lijkt alles niet zo soepel te gaan als gehoopt. 

Snelle hervatting groei niet realistisch

Die oplopende schulden lijken geen probleem maar zijn het wel. Uiteindelijk gaan betaling van rente en aflossing van ten koste van toekomstige groei, zo leert het verleden. Het beste scenario is, dat de economische groei weer heel snel herstelt – zodat de schulden weer kunnen worden afgebouwd. Beleggers lijken er wel in te geloven. Maar is dat wel realistisch? Wij denken van niet. De diepste recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zal grote littekens nalaten, die niet zomaar zullen verdwijnen. Een U-vormig economisch herstel (dus niet scherp V-vormig) is op dit moment dan ook nog steeds ons basisscenario. 

Dalende olieprijs trekt aandelenkoersen omlaag

Dat de recessie diep gaat, werd gisteren bevestigd door de (definitieve) inkoopmanagersindices van de eurozone. Een stand van 13,6 punten in april voor de eurozone als geheel hebben nog niet eerder gezien en wijst op een zeer forse krimp. Beleggers reageerden in eerste instantie lauw op de cijfers en de aandelenindices schommelden gisteren de meeste tijd rond het slot van dinsdag. Pas na een daling van de olieprijs, die aandelen uit de sector energie (-3%) omlaag trok, liepen de verliezen op de Europese aandelenbeurzen op. Aandelen uit de sector gezondheidszorg (+1,4%) en IT (+0,2%) wisten zich aan de malaise te onttrekken. De Stoxx Europe 600 index eindigde de dag met een verlies van 0,4%. 

Bundesverfassungsgericht legt tijdbom

Op de obligatiemarkt was gisteren meer spektakel. De enorme berg aan nieuw uit te geven staatsobligaties, maar vooral het kritische oordeel van het Duitse constitutionele gerechtshof van dinsdag legde een bommetje onder de plannen voor eurostaatsobligaties. De ECB moet de legitimiteit ervan beter onderbouwen omdat de Duitse grondwet ‘monetaire financiering’ van overheidsfinanciën (de geldpers aanzetten om overheidsuitgaven te financieren) verbiedt. Uit angst dat de ECB straks mogelijk minder mag gaan opkopen (als Duitsland niet mee mag doen), terwijl er een stortvloed aan nieuwe staatsobligaties naar de markt komt, zette de koersen van Europese staatsobligaties onder druk. De Duitse tienjaarsrente schoot met 7 basispunten omhoog naar -0,51% en de Italiaanse 10-jaarsrente steeg met 11 basispunten naar 1,98%. Dit wijst op oplopende spanningen bij beleggers. De euro bleef met 1,081 tegenover de dollar nog redelijk stabiel. 
 
Trump knel tussen stijging coronaslachtoffers en instortende economie 

Op Wall Street was het vooral de lagere olieprijs die de toon zette. Na 100% stijging (een prijsverdubbeling) in de voorgaande vijf handelsdagen daalde de prijs van een vat Amerikaanse ‘WTI’-olie gisteren met ruim 2%. Als je echt niet kunt wachten totdat de casino's op 1 september weer opengaan, kun je altijd nog terecht op de goederentermijnmarkt voor een oliecontract. Veel geluk! De Amerikaanse loonstrookjesverwerker ADP meldde een verlies van ruim twintig miljoen banen in de maand april. Redelijk in lijn met de verwachtingen en volgens veel analisten oud nieuws. Dat klopt natuurlijk helemaal, maar maakt de recorddaling niet minder serieus. Vooral ook omdat de vooruitzichten op korte termijn er niet beter op worden. President Trump hamert er dan ook niet voor niets op dat de Amerikaanse economie, ondanks het gevaar voor nieuwe besmettingsgevallen en slachtoffers, weer zo snel mogelijk open zal moeten. En dat terwijl het aantal nieuwe besmettingen in Californië net naar een nieuwe piek is gestegen…

Het wordt ongetwijfeld beter… maar nu even niet

Ja, we zijn ervan overtuigd dat economische cijfers in de tweede helft van het jaar beter zullen worden (of beter gezegd: minder slecht), mits de versoepeling van de lockdown die nu is ingezet, niet weer wordt teruggedraaid. Dit betekent echter niet dat we snel zullen terugkeren naar de 'oude' economische-groei- en winstniveaus. Daar is meer tijd voor nodig dan de markt ‘inprijst’ (de koersen op dit moment lijken aan te geven). De lagere olieprijs drukte de aandelen uit de sector energie op Wall Street gisteren met gemiddeld 2,6%. Nutsbedrijven deden het beter met een verlies van 3,5% zelfs nog iets slechter. Aandelen uit de IT-sector (+0,7%) waren gisteren weer eens de grote winnaar in New York. Veel bedrijven uit deze sector hebben nauwelijks last van (of zelfs baat bij) de coronacrisis. Het heeft de toch al positieve beweging van de voorgaande jaren in een stroomversnelling gebracht. Wij verwachten dat dit ook de komende jaren het beeld zal blijven. Groeiaandelen zullen het beter blijven doen dan waardeaandelen, totdat de rentes weer gaan stijgen als gevolg van sterk aantrekkende economische groei. Zover is het nog (lang) niet. De S&P 500-index verloor gisteren 0,7%, de Nasdaq won 0,5%. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 4 basispunten naar 0,70%.

Chinese export onverwacht gestegen (+3,5%)

De Chinese export is in april onverwacht met 3,5% toegenomen in vergelijking met een jaar geleden. Analisten rekenden op een daling van 11%. Het inhalen van uitstelde leveringen aan Zuidoost-Aziatische landen wordt door veel analisten als verklaring voor de onverwachte stijging gegeven: de stijging wordt vooral ingeschat als een korte opleving. Van een duurzaam herstel van de export lijkt geen sprake. De import is met 14,2% gedaald, iets meer dan de verwachte daling van 10%. De inkoopmanagersindices van nieuwsdienst Caixin bevestigen het beeld van een moeizaam herstel van de Chinese economie. De samengestelde inkoopmanagersindex is vorige maand weliswaar gestegen van 46,7 naar 47,6 punten maar sataat nog steeds onder de 50 en wijst dus nog steeds op een groeivertraging. De index van de dienstensector is ook iets gestegen: van 43 naar 44,4 punten. Analisten rekenden op een herstel naar 50,1 punten. Ook hier dus nog geen aantrekkende groei. 

Weinig beweging in Azië

Na het negatieve slot van Wall Street reageren beleggers vanmorgen (terecht) ook in Azië negatief op de laatste cijfers uit China. De Hang Seng-index in Hongkong koerst 0,8% lager en de beurs van Shanghai verliest 0,3%. Na een paar dagen gesloten te zijn geweest vanwege feestdagen, wordt er ook in Tokio weer gehandeld. De Nikkei staat er op het moment van schrijven op een verlies van 0,1%. De Kospi index wint 0,1% in Seoel. De ‘futures’ (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan rond 0,5% hoger. We verwachten dan ook een licht hogere opening van de Europese beurzen.                   
     
Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere industriële-productiecijfers uit Duitsland en Frankrijk en het rentebesluit van de Britse centrale bank. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere de wekelijkse hoeveelheid uitkeringsaanvragen. Er worden nog eens 3 miljoen nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering verwacht. Het ‘kwartaalcijferseizoen’ gaat verder met kwartaalcijfers van onder andere Telefónica, DSM, ArcelorMittal, Ahold Delhaize, BT, Puma, Linde, Anheuser-Busch Inbev, Allergan, Bristol-Meyers Squibb en Booking Holdings. 

Blijf gezond en fijne dag! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 3172,45 op EURO STOXX 50 9,1 3,85 3,86 +12,23 % Koop Sprinter
Sprinter Long 2920,0 op EURO STOXX 50 5,1 6,90 6,91 +6,48 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 3825,66 op EURO STOXX 50 10,1 3,49 3,50 -10,73 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 4188,22 op EURO STOXX 50 4,9 7,12 7,13 -5,57 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 7 mei 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.