Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Anheuser-Busch InBev Anheuser-Busch InBev - Biergigant waarschuwt voor resultaten door afgelaste evenementen en gesloten horeca

vrijdag 8 mei 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
BE0974293251 EUR 30.7 2.05 Nee Dagelijkse consumentengoederen

Biergigant waarschuwt voor resultaten door afgelaste evenementen en gesloten horeca

De waarschuwing van AB InBev komt niet als een verrassing, nu de horeca in grote delen van de wereld dicht is en grote evenementen zoals het EK voetbal niet doorgaan. De verkoop van de omvangrijke Australische activiteiten gaan nog steeds door maar dit is doorgeschoven naar het tweede kwartaal.

Koning van het bier

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is veruit het grootste bierconcern ter wereld met maar liefst 600 mln hectoliter per jaar en behoort al jaren tot de top 5 van producenten van consumentenproducten. Het bedrijf heeft een productportfolio van bijna 400 wereldwijd en lokaal verkochte dranken. AB Inbev heeft meer dan 30 biermerken die elk meer dan $1 mld aan jaaromzet halen. Behalve bier verkoopt het concern ook frisdrank. De omzet bedroeg in 2019 meer dan $52,3 mld.

Bierverkoop neemt af door coronacrisis. Tweede kwartaal waarschijnlijk nog slechter

AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, verkocht in het eerste kwartaal minder bier als gevolg van de coronacrisis. Vooral de sluiting van de horeca in veel landen zette de resultaten langdurig onder druk. Kroegen, hotels en restaurants zijn goed voor ongeveer een derde van de omzet. AB InBev zag de biervolumes in de verslagperiode dan ook met 9,3% dalen op jaarbasis (joj). Dit kwam vooral door de mindere prestaties in de laatste maand van het kwartaal, in maart. De problemen werden vooral gevoeld in China, dat eerder dan andere landen gebukt ging onder een strenge lockdown om de verspreiding van het virus in te dammen. Als China buiten beschouwing wordt gelaten, daalden de volumes met 3,6%. De mindere verkopen werden deels gecompenseerd door hogere prijzen. De identieke omzet daalde met 5,8% tot €11 mld. De gemiddelde analistenverwachting (consensus) lag hier op €10,8 mld. Het aangepaste bedrijfsresultaat zakte met 13,7% tot €3,95 mld terwijl de consensus uitging van een sterkere daling (14,7%). In China daalden de opbrengsten in het kwartaal met 45%. Het virus trof de business in China tegen het einde januari, net voor de start van het Chinees Nieuwjaar, een van de belangrijkste verkoopmomenten in het jaar voor de brouwer. Netto was er een verlies van €2,1 mld door afschrijvingen en kosten vanwege de coronacrisis. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op €0,51 bij een consensusverwachting van €0,52. AB InBev verwacht dat de negatieve effecten van de crisis in het tweede kwartaal van het jaar nog groter zullen zijn. In april was al sprake van een volumedaling met 32% (in China, dat eerder begon met versoepeling, met 17%). Van de regio’s stelden Azië en Zuid-Amerika teleur maar de andere regio’s deden het net iets minder slecht dan gevreesd. Het tweede kwartaal zal naar verwachting veel slechter worden dan het eerste, wel wordt voorzichtig de horeca weer opgestart in sommige landen. Maar van april weet het management dus al dat de volumes met 32% zijn gedaald. AB InBev had in een eerder stadium al zijn verwachtingen voor het hele jaar ingetrokken vanwege de onzekerheden door het coronavirus.

Waardering hoger dan gemiddeld

AB InBev (€41) noteert rond 19 keer de winst voor 2020. Dat is voor het bedrijf een lager dan gemiddelde waardering. De de hoge schuldpositie baart nog steeds wat zorgen maar daar is men hard mee aan de slag. Maar ook de winstcijfers vallen de laatste kwartaal tegen, vandaar waarschijnlijk de lagere waardering dan veel van de directe concurrenten.

Kansen

  • AB InBev is niet alleen de grootste brouwer ter wereld, maar heeft ook een goede geografische mix en sterke marktposities in enkele zeer winstgevende biermarkten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.
  • Het heeft een betrokken managementteam dat de onderneming heeft omgebouwd van een puur Belgische onderneming tot de grootste bierbrouwer wereldwijd met een sterke concurrentiepositie.
  • Het bedrijf staat bekend om zijn acquisitiekracht, met als hoogtepunt natuurlijk de overname van de nummer twee: SABMiller. Een perfecte regionale aanvulling die het de marktleider in Afrika maakt.
  • Flinke kostenbesparingen dankzij de overname van SABMiller.

Risico's

  • AB InBev heeft een grote blootstelling aan de opkomende markten in Latijns-Amerika en Afrika. De biermarkten daar zijn nog steeds zeer wisselvallig en de marges zijn er lager dan in westerse landen.
  • Het bedrijf moet zich vanwege zijn forse schuldpositie van vele tientallen miljarden richten op het verlagen van die schuld.
  • Structureel dalende bierconsumptie per persoon in Europa.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 44,86 op AB InBev 12,0 3,90 4,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 38,71 op AB InBev 4,7 10,04 10,14 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 56,2 op AB InBev 5,3 8,88 8,98 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 56,2 op AB InBev 5,3 8,88 8,98 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Anheuser-Busch InBev bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.