Fundamentele Analyse: Wolters Kluwer Wolters Kluwer - Flinke outperformance dankzij terugkerende omzet

maandag 11 mei 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000395903 EUR 22.9 1.76 Ja Industriegoederen

Flinke outperformance dankzij terugkerende omzet

De verschuiving van het businessmodel van print naar digitaal in het afgelopen decennium is succesvol. Nu het een van de grotere spelers is binnen de markt voor professionele digitale informatieservices, zijn de activiteiten makkelijker schaalbaar en is de potentiele markt ook gegroeid. Na een uitstekend 2018 was ook 2019 een sterk jaar. Uit de meest recente cijfers blijkt dat de impact van het coronavirus beperkt is. Het concern heeft year-to-date dan ook een flinke outperformance laten zien. Toch trekt het management de prognoses over 2020 in. De consistentie die het bedrijf biedt op operationeel en strategisch vlak is bovendien een positieve factor voor de beleggingscase. De waardering is inmiddels echter flink opgelopen.

Toonaangevend in informatiediensten

Wolters Kluwer is een uitgeverij en wereldwijd toonaangevend in het aanbieden van informatiediensten. De onderneming biedt producten en diensten aan voor professionals in de gezondheidszorg, fiscale dienstverlening, accountancy, zakelijke dienstverlening, financiële sector, juridische sector, en voor specialisten op gebied van wet- en regelgeving. Het concern behaalde in 2019 een omzet van €4,6 mld en een nettowinst van €790 mln.

Prima omzetcijfers maar niet zo veerkrachtig als gehoopt. Intrekken prognoses lijkt wat voorzichtig

De omzetcijfers over het eerste kwartaal die Wolters Kluwer op 6 mei presenteerde, waren prima maar niet zo veerkrachtig als gehoopt. De organische omzet steeg met 4% in lijn met de bedrijfsprognose en werd breed gedragen door alle divisies behalve Legal & Regulatory (omzetdaling -1%) jaar op jaar (joj). De terugkerende omzet steeg 5% en maakt nu 82% van de totale omzet uit. De niet-terugkerende omzet daalde 2% joj. Dit komt voornamelijk door minder transactie-inkomsten, trainingen, advertentie-inkomsten, herdrukken en het missen van bepaalde vergoedingen. De trend van print naar digitaal gaat ook nog steeds door: print levert nu nog slechts 2% van de omzet. De operationele marge was sterk en steeg 110 basispunten joj. Wolters Kluwer lijkt dus relatief weinig last te hebben van het coronavirus. Toch heeft het management de prognoses voor 2020 ingetrokken. Dit lijkt ons wat voorzichtig gezien de oude prognoses en het defensieve karakter van het verdienmodel van de uitgever. Toch begrijpen we dat het vernieuwen van contracten lastiger zal zijn in deze marktomstandigheden. De daling van de transactie-inkomsten (20% van de omzet) is in onze ogen het grootste risico voor de korte termijn. Om de operationele marges te beschermen, heeft het management verschillende scenario’s met omzetdalingen ontwikkeld met passende plannen om de kosten te verlagen. Op basis van de sterke balans en liquiditeitspositie handhaaft het management het aandelen-inkoopprogramma van €350 mln (€125 mln gebruikt tot nu toe) evenals het dividend over 2019 (20% hoger dan 2018). Wel gaat Wolters Kluwer de komende drie maanden minder eigen aandelen inkopen: maximaal voor €50 mln.

Hoge waardering weerspiegelt het defensieve karakter en de sterke balans

Over het geheel genomen een prima update. Alleen komt er mogelijk toch iets meer druk op de inkomsten dan eerder gedacht, waarbij vooral de daling van de niet-terugkerende omzet zal versnellen in het lopende kwartaal. Toch vinden wij het intrekken van de prognoses wat voorzichtig. Het sterke track-record op operationeel en strategisch vlak geeft vertrouwen wat betreft het beschermen van de marges. De waardering van 21,9 keer de getaxeerde winst voor de komende 12 maanden (10-jaars gemiddelde: 14,7) weerspiegelt het defensieve karakter van de uitgever en zijn sterke balans, maar is wel aan de hoge kant. De premie van 10% ten opzichte van branchegenoot RELX achten wij terecht, omdat RELX een grotere blootstelling heeft aan het coronavirus (vooral door evenementen). Het aandeel heeft dit jaar tot nu een flinke outperformance laten zien op de beurs. Daarom worden wij iets terughoudender op het aandeel.

Kansen

  • Het concern heeft sterke marktposities en heeft een sterke focus op margeverbeteringen.
  • Het concern jaagt geen onhaalbare doelen na en is bescheiden bij het afgeven van vooruitzichten. De kans op het missen van de verwachtingen is daardoor kleiner.
  • Een groot deel van de omzet (80%) is van terugkerende aard doordat het concern veel met abonnementen werkt.

Risico's

  • Wolters Kluwer blijft op overnamepad, met als risico dat het bedrijf een te hoge prijs betaalt voor acquisities.
  • De blootstelling aan Noord-Amerika bedraagt nu ongeveer 60%. De volatiliteit van de dollar kan de resultaten van de uitgever sterk beïnvloeden.
  • De trend richting meer vrij beschikbare online informatie vormt een risico voor het verdienmodel van het concern.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 61,87 op Wolters Kluwer 8,4 8,34 8,38 +3,21 % Koop Sprinter
Sprinter Long 62,8 op Wolters Kluwer 5,4 12,96 13,00 +2,04 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 80,95 op Wolters Kluwer 6,3 11,08 11,12 -4,97 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 80,95 op Wolters Kluwer 6,3 11,08 11,12 -4,97 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Robert de Jong, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Wolters Kluwer bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.