Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Vertrouwen beleggers in overheden lijkt onverwoestbaar

dinsdag 30 juni 2020

Goedemorgen. Nadat het eerste kwartaal van 2020 het slechtste was voor aandelenbeleggers sinds het vierde kwartaal van 2008, wordt vandaag het tweede kwartaal zeer waarschijnlijk afgesloten met het beste resultaat sinds het tweede kwartaal van 2009.

Aanleiding voor optimisme beleggers

Voor beleggers die in euro’s rekenen, moet er dan vandaag, de laatste dag van het tweede kwartaal, nog wel minimaal 0,2% aan rendement bijkomen om het eerste kwartaal van 2015 te overtreffen. Toen bedroeg het rendement van de wereldindex (MSCI All Country World Index, total net return in euro's) namelijk 15,3%. Maar als ik vanmorgen naar de Aziatische beurzen kijk, moet dat geen probleem worden. Meevallende Chinese inkoopmanagersindices en het positieve slot van Wall Street zijn genoeg aanleiding voor een optimistische stemming.

China: licht meevallend signaal productiesector…

De zorgen over het coronavirus worden even gelaten voor wat ze zijn. De door de Chinese autoriteiten bijgehouden inkoopmanagersindex van de productiesector is deze maand gestegen van 50,6 naar 50,9 punten (50,5 verwacht) en die van de dienstensector is hersteld van 53,6 naar 54,4 punten (53,6 verwacht). De samengestelde index van productie- en dienstensector steeg van 53,4 naar 54,2 punten. Deze cijfers wijzen op een licht aantrekkende Chinese economie.

… maar nog geen reden tot juichen

Uit de onderliggende cijfers blijkt wel dat de exportvraag nog onder druk staat doordat het coronavirus in belangrijke regio's buiten China nog steeds nieuwe slachtoffers maakt. Ook de deelindices van de Chinese arbeidsmarkt geven nog geen reden tot juichen. We hoeven dan ook niet bang te zijn dat de stimuleringsmaatregelen door meevallende cijfers worden teruggeschroefd. De Hang Seng-index in Hongkong plust 1%. De beurs van Shanghai wint 0,6% en de beurs van Shenzhen staat 1,8% hoger.

Ook hogere koersen elders in Azië

Ook de Japanse industriële-productiecijfers (die overigens tegenvielen) vormen vanmorgen geen belemmering voor optimisme onder beleggers. De Nikkei-index in Tokio staat op het moment van schrijven 1,8% hoger dan het slot van gisteren. De Kospi-index stijgt bijna 2%. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht lager en de Europese aandelenbeurzen lager naar verwachting vlak tot licht hoger openen.

Zet vaccin streep door rekening beleggers?

De zorgen over het sterk oplopende aantal nieuwe coronabesmettingen in Noord- en Zuid-Amerika en het aanscherpen van de lockdown-maatregelen in sommige Amerikaanse staten maakten gisteren weinig indruk op beleggers. Zij hebben hun hoop gevestigd op meer steunmaatregelen van overheden en centrale banken totdat het coronavirus is verdwenen. Je zou je als belegger bijna zorgen maken over de aankondiging van een vaccin. Dat lijkt de omgekeerde wereld, maar soms werkt dat wel zo op de financiële markten. Zeker nu wel duidelijk is dat de centrale banken de richtingbepalende factor zijn en zeer actief zijn op de markt. Van een 'vrije' markt kun je eigenlijk sinds de ongekend grote opkoopacties niet meer spreken.

Ontslagronde bij Duits bankconcern zet koersen financiële aandelen hoger

De Europese beurzen begonnen gisteren in ieder geval opgewekt aan de nieuwe week. Bij zo'n 30% lager dan gemiddelde omzetten sloten bijna alle Europese nationale aandelenindices gisteren met mooie winsten. Een hogere opening van Wall Street in reactie op meevallende huizencijfers gaf nog een extra zetje. Bankaandelen (+1,6% gemiddeld in Europa) reageerden positief op de aangekondigde ontslagronde (en andere bezuinigingsplannen) bij het Duitse Commerzbank. Niet leuk voor de zevenduizend medewerkers die de bank zullen moeten verlaten, maar wel goed nieuws voor aandeelhouders. Het verbetert het winstvermogen namelijk. Voorlopige Duitse inflatiecijfers van juni (+0,7% tegenover +0,4% verwacht) werden ter kennisgeving aangenomen.

Positieve beursstemming lijkt onverwoestbaar

Ook een minder sterk gestegen index van het economisch vertrouwen in de eurozone (van 67,5 naar 75,7 tegenover 80 verwacht) kon de positieve stemming op de Europese beurzen gisteren niet drukken. Je kunt je nauwelijks nog voorstellen wat de positieve stemming wel kan doen omslaan. De komende kwartaalcijfers van bedrijven misschien? De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren 0,4% hoger dan vrijdag en maakte daarmee het verlies van die dag weer goed. Op de obligatiemarkt was het enthousiasme wat minder sterk, de Duitse tienjaarsrente steeg slechts met 1 basispuntje naar -0,47%.

Dallas Fed Manufacturing Activity Index stijgt sterk

Het aantal in behandeling genomen woningverkopen in de VS is in mei gestegen met ruim 44%, veel sterker dan de stijging van 19,3% die werd verwacht na de daling van bijna 22% in april. Blijkbaar telt dit herstel van de huizenmarkt (van al weer een maand geleden) voor Amerikaanse beleggers zwaarder dan de nieuwe piek in het aantal coronabesmettingen in de afgelopen weken in de VS. Wat de positieve stemming op Wall Street gisteren ook steunde, was het herstel van de zogenoemde Dallas Fed Manufacturing Activity Index. Deze indicator voor de productiesector, bijgehouden door de regionale centrale bank (‘Fed’) in Dallas (Texas) is deze maand gestegen van -49,2 naar -6,1 punten (-21,4 verwacht). In reactie op de meevallende Amerikaanse macrocijfers sprongen de aandelenkoersen op Wall Street weer omhoog. Van die ‘kangoeroemarkt’ lijken we voorlopig niet verlost…

Wall Street herstelt deels van verlies van vrijdag

Onder aanvoering van Boeing (+14,4%) die de Dow Jones Industrial bijna 200 punten omhoog duwde, steeg deze index gisteren 2,3%. Boeing mag namelijk weer gaan testen met het 737 MAX-model, dat met storingen kampte die twee vliegrampen veroorzaakten. De S&P 500-index herstelde 1,5% na het verlies van 2,4% op vrijdag. De Nasdaq won 1,2% en maakte zo iets goed van de 2,6% daling van vrijdag. Op de obligatiemarkt werd het optimisme echter niet gedeeld en overheerste de angst voor de gevolgen voor het weer oplaaien van het coronavirus in de VS. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde namelijk met 2 basispunten naar 0,62%, een teken van vraag naar ‘veilige’ beleggingen. Van een breed gedragen ‘risk-on’-stemming was dan ook geen sprake. Beleggers hebben blijkbaar (en terecht) veel moeite met het inschatten van de komende ontwikkelingen. Hoop op meer stimuleringsmaatregelen en de angst voor het virus houden elkaar redelijk in evenwicht.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere definitieve eerstekwartaal-groeicijfers uit het VK en Spanje, Franse en Italiaanse inflatiecijfers en inflatiecijfers van de eurozone als geheel in juni. Voor die laatste wordt een plus van 0,2% (maand op maand) verwacht, ver onder de doelstelling (tegen de 2%) van de Europese Centrale Bank. We verwachten later dit jaar dan ook meer stimuleringsmaatregelen van de ECB, waaronder uitbreiding van het obligatie-opkooprogramma ‘Pandemic Emergency Purchase Programme’ (PEPP). Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere cijfers over de huizenprijsontwikkeling in de VS, de inkoopmanagersindex van de regio rond Chicago en de vertrouwensindices van onderzoeksinstituut The Conference Board.

Blijf gezond en fijne dag!

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 518,01 op AEX 10,0 5,70 5,72 -9,08 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 462,28 op AEX 5,0 11,27 11,29 -4,89 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 621,52 op AEX 10,0 5,69 5,71 +11,55 % Koop Sprinter
Sprinter Short 668,0 op AEX 5,0 11,27 11,29 +5,52 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op dinsdag 30 juni 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.