Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Steeds meer twijfels of koersstijgingen kunnen aanhouden

vrijdag 17 juli 2020

Goedemorgen. In aanloop naar de onderhandelingen over een Europees herstelfonds werd gisteren op de Europese beurzen wat winst genomen. Ook op Wall Street sloten de aandelenindices lager.

Steeds meer twijfel bij beleggers

Neemt de verspreiding van het coronavirus nu eindelijk eens af of niet? Komt er snel een vaccin? Blijven centrale banken meer geld in de financiële markten pompen? Blijven de macro-economische cijfers beter dan verwacht? Komt er een Europees herstelfonds? En zijn de kwartaalcijfers goed genoeg om de beurzen omhoog te houden? Dit zijn de belangrijkste vragen die beleggers op dit moment bezighouden. Na de enorme herstelrally sinds eind maart, zien we nu steeds meer twijfel bij beleggers. En dat is niet zo gek. Aandelenwaarderingen, zoals de koers-winstverhoudingen, staan op historisch hoge niveaus terwijl er nog zoveel onzekerheden zijn. In de VS lijkt het aantal nieuwe coronabesmettingen maar moeilijk af te remmen en hoewel de berichten over een vaccin bemoedigend zijn, is het er voorlopig nog niet.

Geen verrassingen in ECB-besluit

Gisteren hield de Europese Centrale Bank (ECB) zoals verwacht de beleidsrentes onveranderd. Ook zal het nood-opkoopprogramma (PEPP) van €1.350 miljard vooralsnog volledig worden uitgevoerd. Volgens voorzitter Christine Lagarde is er geen reden om er vroegtijdig mee te stoppen en tegelijkertijd gaf ze aan dat er geen plafond aan het programma zit. Het kan dus verder worden uitgebreid als dat nodig is. Wij verwachten dat dit in het vierde kwartaal ook zal gebeuren. Verder sprak Lagarde de hoop uit dat de Europese regeringsleiders snel een akkoord zullen bereiken over een Europees herstelfonds. Of dat de komende dagen ook zal lukken, is nog maar de vraag. Er zijn nog grote verschillen te overbruggen.

Netflix stelt beleggers teleur

Van de 40 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe hun kwartaalcijfers hebben gepresenteerd, heeft ruim 80% de verwachtingen overtroffen. Ook de gemiddelde winstdaling van 20,5% valt nog best mee. Maar veel bedrijven uit de hard getroffen sectoren moeten nog met hun cijfers komen. Na de winstwaarschuwing van Heineken eerder op de dag, stelde ook Netflix beleggers teleur. Het videostreamingbedrijf kwam gisteravond nabeurs met veel beter dan verwachte omzetcijfers over het tweede kwartaal, maar voorziet voor dit kwartaal een veel minder sterke groei van het aantal abonnees dan waar analisten op rekenden. Door de coronacrisis is veel van de verwachte toekomstige groei een stuk naar voren gehaald. Dat zal voor meer bedrijven gelden. In de nabeurshandel verloor het aandeel 9%, na de enorme koersrally in de afgelopen maanden.

Verwachtingen technologieaandelen erg hoog

Zo’n koersdaling als die van Netflix is niet meer dan logisch, als blijkt dat de bomen toch niet tot in de hemel groeien. Het zou bij meer populaire technologie-gerelateerde aandelen kunnen gebeuren (Netflix behoort volgens de MSCI-sectorverdeling tot de sector communicatiediensten). De verwachtingen voor deze 'highflyers' zijn zo hoog, dat de kans op teleurstelling groot is. Daar tegenover staat het besef dat er voor beleggers weinig alternatieven zijn, als het gaat om bedrijven die de komende tijd kunnen blijven groeien. Daarom houden we vooralsnog vast aan onze overweging van technologieaandelen in de beleggingsstrategieën.

Overwegend positief beeld in Azië

Op de Aziatische beurzen zien we vanmorgen een overwegend positief beeld. Na de val van gisteren, houden de Chinese beurzen zich vanmorgen best aardig. De Hang Seng index koerst in Hongkong op het moment van schrijven 0,6% hoger en de beurs van Shanghai wint 0,3%. De Nikkei-index is in Tokio 0,3% lager gesloten, maar de Kospi-index schrijft 0,9% bij in Seoel. De beurs van Australië is na een eindsprintje 0,4% hoger gesloten. Ondanks de tegenvallende vooruitzichten voor het derde kwartaal van Netflix, staan de termijncontracten (‘futures’) op de Amerikaanse aandelenindices in de plus en noteert de Nasdaq-future zelfs 0,7% hoger.

Verliezen op Europese beurzen

Europese beleggers reageerden gisteren lauw op het rentebesluit en de toelichting daarop van de ECB. In navolging van de verliezen op de Aziatische beurzen, en in afwachting van de onderhandelingen over het Europees herstelfonds die vandaag en morgen plaatsvinden, werd er gisteren wat winst genomen. De winstwaarschuwing van Heineken, teleurstellende resultaten van Richemont en de tegenvallende uitkeringscijfers uit de VS drukten ook op de stemming. Mooie cijfers van onder andere Zalando konden de stemming niet keren. Met uitzondering van de Italiaanse en Russische beurzen, sloten alle Europese aandelenbeurzen met verlies. De Stoxx Europe 600-index eindigde na een kalme handelsdag 0,5% lager. De Duitse 10-jaarsrente daalde 2 basispunten naar -0,47%. De euro sloot onveranderd op 1,141 tegenover de dollar.

Aantal uitkeringen VS daalt amper

In de afgelopen week, tot 11 juli, hebben 1,3 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat is meer dan de 1,25 miljoen die analisten hadden verwacht en het is de kleinste wekelijkse afname sinds maart. Het aantal doorlopende aanvragen bleef steken op 17,3 miljoen, iets minder dan de verwachte 17,5 miljoen. De beperkte afname van het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen en de berichten over de hoge aantallen nieuwe besmettingen en lockdowns in delen van de VS maken beleggers voorzichtig. Op Wall Street werd gisteren dan ook wat winst genomen. De S&P 500-index sloot 0,34% lager, de Nasdaq-index verloor 0,7% en de Dow Jones-index leed een verlies van 0,5%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met slechts 1 basispuntje.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere definitieve inflatiecijfers van de eurozone van juni en huizenmarktcijfers uit de VS. Verder krijgen we de index van het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan. Voor deze maand wordt een lichte stijging van 78,1 naar 79 punten verwacht. In februari piekte deze index nog op 101 punten, in april werd de bodem gezet op 71,8 punten. Sindsdien is er dus slechts sprake van een matig herstel en is er een enorm gat met de rally op de aandelenbeurzen. Dat maakt ons wat voorzichtig. Vandaag komen 26 bedrijven uit de Stoxx Europe 600-index met kwartaalcijfers, waaronder Telia, Volvo, Assa Abloy, Danske Bank en Nordea Bank. In de VS is het een rustiger dagje en krijgen we cijfers van onder andere Blackrock en State Street.

Alvast een heel goed weekend en tot maandag!

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 507,37 op AEX 10,0 5,54 5,56 -3,81 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 451,59 op AEX 5,0 11,12 11,14 -1,94 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 608,24 op AEX 10,0 5,56 5,58 +3,92 % Koop Sprinter
Sprinter Short 656,0 op AEX 5,0 11,08 11,10 +1,93 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 17 juli 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.