Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Wat is beleidsversoepeling Fed waard?

vrijdag 28 augustus 2020

Bah, wat een druilerig weer. Het zwembadje in de achtertuin loopt bijna over en de watertemperatuur zal inmiddels niet meer erg aangenaam zijn. Ik denk niet dat er binnenkort nog in gezwommen gaat worden, al hoop ik natuurlijk van wel. Misschien krijgen we nog een mooie nazomer.

Fed: van maximaal 2% naar gemiddeld 2% inflatie

Op de beurzen is het gelukkig nog volop zomer. Met de index voor wereldwijde aandelen op recordstand kun je wel stellen dat 'het zonnetje schijnt’. Gisteren waren alle ogen en oren gericht op de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell. Op het virtuele symposium voor centrale bankiers in Jackson Hole deed hij gistermiddag de nieuwe strategie van de Amerikaanse centrale bank uit de doeken. Geheel volgens verwachting gaf Powell aan dat de Fed het niet erg vindt als de inflatie in de VS eens wat boven de 2% uit gaat komen. Er wordt nu gestreefd naar een gemiddelde inflatie van 2%. Die 2% is dus niet meer een bovengrens. Bovendien mag de werkloosheid best wat langer laag blijven zonder direct aanleiding te geven om het monetaire beleid te ‘verkrappen’ (de rente te verhogen).

Nogal wiedes…

Dit nieuwe uitgangspunt is te vergelijken met Ronald Koeman die vertelt dat Barcelona best wat vaker van de Champions League mag winnen en niet zal ingrijpen als Messi veel doelpunten maakt. Of dat Christian Horner toestemming geeft aan Max Verstappen om vaker een F1-race te winnen en het niet erg vind als Max wat langer volgas rijdt… Ja duh, dat ligt nogal voor de hand toch? De gemiddelde inflatie is de afgelopen tien jaar in de VS niet boven de 2% geweest. En ook bijna alle andere centrale banken is het niet gelukt de inflatie structureel op 2% te krijgen.

… en weinig waard zonder echt beleid

Dus wat is deze 'beleidswijziging' nu waard, zolang er niet wordt aangegeven hoe de Fed (en andere centrale banken) van plan zijn om de inflatie omhoog te jagen? Niet veel. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk ook niet goed zou zijn als de Fed de handdoek in de ring zou gooien en ons het geloof in toekomstige inflatie zou afnemen. Dat zou pas echt desastreus zijn. We zullen dus moeten afwachten wat de Fed verder gaat doen. In ieder geval betekent het dat we op korte termijn geen renteverhogingen hoeven te verwachten in de VS. Maar dat kan voor niemand een verrassing zijn. Zoals we gisteren schreven, wordt er al op gespeculeerd dat de Fed de komende vijf jaar de beleidsrente niet zal verhogen. Ik vind dat iets te stellig, omdat ook centrale banken wel eens van koers veranderen.

Wat zijn Powells woorden waard?

Die lage beleidsrente is een steun voor risicovolle beleggingscategorieën zoals aandelen. Maar er zat ook een kleine tegenvaller in de speech. Powell heeft (nog) niets gezegd over ‘yieldcurve control’, oftewel het sturen van de lange rente, zoals de vijf- en tienjaarsrentes. Daar zit wel een risico in. Want als de inflatie wel mag oplopen, de (korte) beleidsrente op nul blijft en de kapitaalmarktrente de vrije loop wordt gelaten, zouden we oplopende rentes mogen verwachten: die remmen niet alleen de groei af maar maken ook de risicovolle beleggingscategorieën relatief duurder vergeleken met obligaties. Dus ondanks het pro-inflatie- en pro-groeiverhaal van Powell zijn er dus nog wat losse eindjes. En is het maar de vraag hoeveel waarde er kan worden gehecht aan de nieuwe doelen van de Fed.

Europese aandelenmarkten lager na speech Fed-voorzitter

Op de Europese beurzen vonden beleggers gisteren weinig steun in de woorden van Powell. Over een breed front zakten de aandelenbeurzen weg, in de loop van de dag. De Stoxx Europe 600-index eindigde 0,6% lager. Vooral defensieve sectoren, zoals gezondheidszorg (-1,2%) en nutsbedrijven (-1,1%) lagen onder druk. Alleen de sector communicatiediensten (+0,2%) eindigde met een kleine plus. Op de obligatiemarkt werd er nauwelijks gereageerd. De Duitse tienjaarsrente sloot 1 basispuntje hoger op -0,41%. En na wat heftige bewegingen werd de dollar iets sterker op $1,180 tegenover de euro.

Amerikanen blijven actief op de huizenmarkt

Amerikaanse beleggers lijken wat meer moed te putten uit het idee dat de beleidsrente van de Fed nog lang laag zal blijven. Verder kreeg het sentiment op Wall Street steun van de wekelijkse cijfers over de werkloosheids-uitkeringsaanvragen. Deze waren met 1 miljoen precies als de gemiddelde analistenverwachting – en bevatte dus geen nare verrassing zoals vorige week. Maar het aantal verlengingsaanvragen blijft met ruim 14,5 miljoen wel erg hoog (en iets hoger dan de verwachte 14,4 miljoen). Cijfers over aanstaande woningverkopen in juli waren weer flink beter dan verwacht (+5,9% tegenover +2% verwacht).

Wall Street: weer nieuw beursrecord, lange rente stijgt

De S&P 500 index sloot 0,2% hoger, weer een nieuw record. De Nasdaq kon de tussentijdse koerswinst niet vasthouden en verloor 0,3%. De Dow Jones Industrial Average eindigde daarentegen met een winst van 0,6%, onder aanvoering van bankaandelen (+2,5%) die profiteerden van een steilere (dus voor bankensector gunstiger) rentecurve. In reactie op de plannen van de Fed kwamen de korte rentes niet van hun plaats maar liepen de lange rentes wel op. De tienjaarsrente steeg 6 basispunten naar 0,75%, de dertigjaarsrente liep maar liefst 10 basispunten op naar 1,51%. Nu is deze versteiling nog te overzien, maar die zal wel moeten worden gecompenseerd door een aantrekkende economische groei en winstgroei. Anders zet de hogere rente de waardering van aandelen onder druk.

Gerucht: Abe weg als Japanse premier vanwege gezondheid

Dat niet alle beleggers overtuigd zijn van de daadkracht van de Fed zien we vanmorgen terug op de Aziatische beurzen. Ik zie groene maar ook veel rode koersen. Het bericht dat de Japanse premier Shinzo Abe zich zou willen terugtrekken vanwege gezondheidsklachten zet de Japanse aandelenbeurzen onder druk. De Japanse Nikkei-index staat op het moment van schrijven op een verlies van 1,5%, de breder samengestelde Topix-index verliest 0,8%. De Hang Seng-index in Hongkong staat daarentegen op een winst van 1,5% en de beurs van Shanghai plust 1,2%. De Australische beurs verliest echter 0,9%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices schommelen rond een winst van 0,4%. De Europese aandelenbeurzen zullen dan ook hoger openen naar verwachting.

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere consumentenvertrouwenscijfers uit Duitsland, inflatiecijfers uit Frankrijk en economische-vertrouwenscijfers uit de eurozone. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere cijfers over de persoonlijke inkomsten en uitgaven van Amerikanen, inflatiecijfers, de inkoopmanagersindex van de centrale bank van de regio Chicago en definitieve vertrouwenscijfers van de Universiteit van Michigan.

Alvast een heel goed weekend en tot maandag. Hopelijk mag Max dit weekend ook wat harder rijden van zijn baas :-)

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 2985,64 op S&P 500 10,2 2,92 2,95 +7,71 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 2649,35 op S&P 500 5,0 5,78 5,81 +3,57 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 3582,76 op S&P 500 9,9 2,57 2,60 -7,51 % Koop Sprinter
Sprinter Short 3794,0 op S&P 500 5,2 5,12 5,15 -3,75 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 28 augustus 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.