Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Optimisme beleggers neemt af, lagere opening verwacht

donderdag 24 september 2020


Goedemorgen. Gisteren hebben we gelukkig nog even kunnen genieten van misschien wel de laatste nazomerse dag; vandaag is het echt herfst. Jammer natuurlijk, maar we kunnen terugkijken op een aantal prachtige dagen.

Indicator: krimp dienstensector eurozone

Op de financiële markten lijkt het zomerse optimisme ook steeds verder te verdampen. Zorgen over de tweede coronagolf en het herstel van de economie nemen met de dag toe. Nu er weer meer maatregelen worden getroffen om verdere verspreiding van het virus te beperken, zal vooral de dienstensector dat voelen. Dat zagen we al terug in de macro-economische cijfers van augustus – en die zijn nog verder verslechterd in september. Volgens voorlopige cijfers is de inkoopmanagersindex van de dienstensector in de eurozone deze maand teruggevallen van 50,5 naar 47,6 punten. Er werd gerekend op een kleine stijging naar 50,6 punten. De deelindex voor de productiesector is juist gestegen: van 51,7 naar 53,7 punten, terwijl gerekend werd op een kleinere stijging naar 51,9 punten.

Inhaalvraag in productiesector

In de productiesector is dus nog steeds sprake van optimisme, wat voor een belangrijk deel het gevolg is van (inhaal)vraag naar bepaalde producten. Zo wacht ik al bijna twee maanden op een paar (douglas-) houten palen en moet ik nog een maand geduld hebben voor een paar nieuwe terrastegels. Ze zijn gewoon niet leverbaar... Ik ben blijkbaar niet de enige die aan het klussen is rondom het huis. Toch zal het met de klusactiviteiten wel weer snel afnemen, nu het weer minder aangenaam wordt en de coronamaatregelen worden aangescherpt.

Europese aandelenmarkten zien winsten teruglopen…

De aanwijzingen van een verdere afname van het economische herstel had gisteren in eerste instantie weinig invloed op de Europese aandelenbeurzen. Beleggers leken moed te putten uit de gedachte dat de Europese Centrale Bank wel weer ‘meer gas zal gaan geven' met stimuleringsprogramma’s. Dat verwachten wij ook (later dit jaar). Maar toen Wall Street 's middags bij de opening al snel in het rood dook, slonken de winsten op de Europese beurzen weer snel. De Stoxx Europe 600-index sloot uiteindelijk met een winst van 0,6% na eerder op de dag nog 1,6% hoger te hebben gestaan.

… al wint Londense FTSE 100 ruim procent dankzij zwakker pond

De Londense FTSE 100-index sloot mede door een zwakker pond 1,2% hoger en was daarmee de best presterende beurs. De Zwitserse beurs verloor een kwart procent. Zoals we de laatste tijd gewend zijn, stonden de Europese sectorindices voor vastgoed (-1%), energie (-1%) en banken (-0,03%) onderaan de lijst met dagresultaten. De sectorindices voor duurzame consumentengoederen (+1,8%) stonden bovenaan, opgestuwd door onder andere Adidas (+4,4%) en Puma (+4,1%) die meeliften op de goede cijfers van branchegenoot Nike. Een zwakkere euro gaf ook een steuntje in de rug. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op -0,51%.

Herstel in VS begint tekenen van verzwakking te tonen

Enkele bestuurders van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, hebben in de afgelopen dagen hun zorgen uitgesproken over het verdere herstel van de Amerikaanse economie en benadrukten de noodzaak van meer overheidsstimulering, dus actie van de Amerikaanse federale regering. Er is echter nog weinig zicht op een politiek akkoord over een nieuw steunpakket tussen de Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, waardoor ook in de VS, gezien het weer oplaaien van het virus, het risico toeneemt dat het herstel afzwakt. Dat is al een beetje terug te zien in de gisteren gepresenteerde voorlopige inkoopmanagersindices van onderzoeksbureau Markit. De index van de Amerikaanse productiesector is weliswaar gestegen van 53,1 naar 53,5 punten maar die van de veel grotere dienstensector daalde van 55 naar 54,6 punten. Beide cijfers waren precies als de verwachting van analisten. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 54,6 naar 54,4 punten.

Nervositeit op Wall Street

De groeiafzwakking die we in Europa al in augustus zagen, vindt met een vertraging plaats in de VS. Het besef dat de Fed de Amerikaanse economie niet in haar eentje kan redden, en dat een volgend steunpakket van de overheid mogelijk niet voor de verkiezingen van 3 november tot stand zal komen, leidde gisteren tot nervositeit op Wall Street. Vooral de koersen van sterk gestegen technologieaandelen lagen onder druk. In theorie kan een elektrische auto net zo snel achteruit rijden als vooruit. Gelukkig is dat bij Tesla's begrensd tot 27 km per uur. Op de snelheid van de neerwaartse koersbewegingen van het aandeel zijn echter geen begrenzingen.

Tesla nog eens 10% onderuit

Na de onvoorstelbare rally in de voorgaande maanden vloog het aandeel gisteren nog eens ruim 10% omlaag na teleurstellende berichten van topman Elon Musk op de zwaar gehypte 'Battery Day' van het automerk. Ook het aandeel Tesla lijkt zich dus niet de zwaartekracht te kunnen onttrekken. De Nasdaq verloor gisteren ruim 3%, de S&P 500 index ging 2,4% omlaag en de Dow sloot 1,9% lager. Nike sloot 8,8% hoger op de meevallende cijfers en Johnson & Johnson steeg 0,16% na het bericht over een mogelijk coronavaccin. De Amerikaanse 10-jaarsrente sloot onveranderd op 0,67%. Van paniek was dus geen sprake.

Lagere opening verwacht in Europa

Het negatieve sentiment op Wall Street krijgt vanmorgen een vervolg in Azië. Met uitzondering van de beurs van Maleisië (+0,3%) staan alle Aziatische beurzen diep in het rood. De Nikkei-index koerst 1,1% lager in Tokio, de Hang Seng-index in Hongkong verliest 2% en de beurs van Shanghai noteert 1,7% lager op het moment. De Kospi-index in Seoel staat, mede door oplopende spanningen tussen Zuid- en Noord-Korea, op een verlies van 2,3%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan licht lager. We verwachten dan ook dat de Europese beurzen ruim 1% lager zullen openen.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere vertrouwenscijfers uit Frankrijk en de index van het ondernemersvertrouwen in Duitsland. Er wordt verwacht dat deze Ifo-index deze maand is gestegen van 92,6 naar 93,8 punten. Dat zal dan op het conto moeten komen van de productiesector. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere de wekelijks gerapporteerde hoeveelheid eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering. Analisten verwachten 840.000 nieuwe aanvragen en bijna 12,3 miljoen verlengingsaanvragen. Verder staan er verkoopcijfers van nieuwe woningen in de VS op het programma.

Fijne dag!

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 512,77 op AEX 10,0 5,60 5,62 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 456,81 op AEX 5,0 11,19 11,21 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 615,1 op AEX 10,0 5,62 5,64 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 662,0 op AEX 5,0 11,16 11,18 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 24 september 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.