Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Henkel Henkel - Goed derde kwartaal, maar concern ziet eindmarkten verslechteren in het vierde kwartaal

donderdag 15 oktober 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE0006048432 EUR 19.8 2.13 Ja Dagelijkse consumentengoederen

Goed derde kwartaal, maar concern ziet eindmarkten verslechteren in het vierde kwartaal

Een redelijk kwartaal, maar in de vooruitzichten voor het hele jaar zit een groeivertraging bij veel van de afnemers en dus ook bij Henkel. Het aandeel loopt iets voor op de benchmark, maar meer ook niet.

Leidende marktposities in zowel de consumenten- en industriele markten

Henkel AG & Co KGaA (Henkel), de Duitse innovatieve fabrikant van lijm, wasmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen, is wereldwijd actief met toonaangevende merken en technologieën. Het concern werkt in drie domeinen: was -en reinigingsproducten, schoonheidsproducten en kleeftechnologieën. Henkel werd opgericht in 1876 en is wereldwijd markleider in zowel consumenten- als industriële (deel)markten met bekende merken zoals Persil, Schwarzkopf en Loctite. Het draaide in 2019 bijna €20 mld omzet.

Goed derde kwartaal, maar concern ziet eindmarkten verslechteren in het vierde kwartaal

Henkel kwam op 9 oktober met voorlopige cijfers over het derde kwartaal naar buiten. Het bedrijf zag het afgelopen kwartaal in alle drie divisies solide groei, maar verwacht dat de omzet in het gehele boekjaar zal dalen als gevolg van de effecten van de pandemie op de vraag naar Henkels producten. De voorlopige cijfers laten een identieke-omzetgroei van 3,9% zien. De totale omzet zal ongeveer uitkomen op €5 mld en, zoals gezegd, was er in elke divisie sprake van een goede prestatie. De was- en huishoudelijke divisie kende een identiek groei van 7,7%, de persoonlijke verzorgingsdivisie 4,3% en de lijmstoffen en technologieën een identieke omzetgroei van 1,3%. Toch moest het concern melden dat het verwacht dat de identieke omzet dit boekjaar waarschijnlijk tussen de 1 en de 2% zal dalen, vanwege het ontbreken van orders uit met name de auto- en vliegtuigsector. Hierdoor zal de lijmstoffendivisie de identieke omzet waarschijnlijk met 5,5% tot 6,5% zien dalen. Ook voor de persoonlijke-verzorgingsdivisie verwacht het een daling van 2-3%. De wasmiddelendivisie zal waarschijnlijk wel een positieve identieke groei hebben, van 4,5% tot 5,5%. De operationele winstmarge komt waarschijnlijk uit op 13-13,5% en de aangepaste winst per aandeel zal waarschijnlijk ongeveer 20% zijn. Het bedrijf publiceert op 10 november de volledige resultaten.

Waardering

Henkel heeft een koers-winstverhouding van 21 keer de getaxeerde winst van het lopende jaar, lager dan dat van de concurrentie en lager dan de gemiddelde waardering van het aandeel. Maar de cijfers zijn dan ook kwalitatief niet zo goed als die van de concurrentie.

Kansen

  • Henkel heeft sterke A-merken als Witte Reus, Pritt, Persil, Dixan, Schwarzkopf en Fa. Daarnaast bezit het een sterk groeiend marktaandeel in de productie van huismerken.
  • De lijm- en kleefstoffendivisie is een van de grootste van de sector aan het worden. Henkel heeft inmiddels een wereldwijd marktaandeel van 15%. Daardoor verbetert de prijszettingkracht van Henkel sterk en is het concern een van de weinige concerns die de gestegen grondstoffenprijzen door kunnen berekenen aan winkeliers en consumenten.

Risico's

  • De marges zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor schommelingen in de olieprijs en doordat 60% van de omzet buiten West-Europa gemaakt wordt is ook de omruilverhouding van de verschillende valuta’s naar de euro een bedrijfsrisico.
  • De concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders van wasmiddelen verhevigt nog steeds.

Duurzame Analyse

#N/A

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 67,6 op Henkel 2,9 32,78 32,79 +0,61 % Koop Sprinter
Sprinter Long 67,6 op Henkel 2,9 32,78 32,79 +0,61 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen