Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: LVMH LVMH - Identieke omzet lager dan vorig jaar, maar dankzij leder- en modedivisie fors beter dan verwacht

vrijdag 16 oktober 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
FR0000121014 EUR 51.4 1.01 Nee Duurzame consumentengoederen

Identieke omzet lager dan vorig jaar, maar dankzij leder- en modedivisie fors beter dan verwacht

De prestaties van LVMH laten zien hoe de topmerken van het concern hebben geholpen de verwoestende economische gevolgen van de pandemie te doorstaan. De lockdown-maatregelen en reisbeperkingen hebben de luxegoederensector in een diepe inzinking gebracht, omdat de sector voor het grootste deel van zijn omzet afhankelijk is van fysieke winkels in de grote hoofdsteden en op vliegvelden. Behalve de topmerken hebben ook de onlineverkopen bijgedragen aan de beter dan verwachte resultaten.

Franse luxe

Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is het grootste conglomeraat van luxeproductenmerken ter wereld. Het bedrijf is voor het overgrote deel in handen van de Groupe Christian Dior. Deze groep heeft wereldwijd meer dan 80.000 mensen in dienst en drijft 3000 winkels. Enkele van de merken zijn Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Tag Heuer, Hennesy en Moët & Chandon. Het concern behaalde over 2019 een omzet van €53,7 mld. Het bedrijf is momenteel georganiseerd in vijf divisies: Wijnen & Sterke Dranken, Mode & Lederwaren, Parfum & Cosmetica, Horloges & Juwelen en Distributie.

...en het gevecht gaat door

LVMH heeft het in zijn kwartaalrapport ook nog over de Amerikaanse juwelenketen Tiffany die het aanvankelijk zou overnemen, maar waar het uiteindelijk van afzag. Tiffany is namelijk hiertegen in verweer gegaan, omdat LVMH niet al zijn verplichtingen inzake de deal zou zijn nagekomen. LVMH zegt nogmaals aan alle verplichtingen te hebben voldaan. Negen van de tien mededingingsautoriteiten hebben ingestemd met de deal, waardoor Tiffany op dat vlak geen poot heeft om op te staan. Maar zelfs als die mededingingsautoriteiten groen licht geven, zal LVMH onder de deal proberen uit te komen. Belangrijkste argument is dat Tiffany aan mismanagement heeft gedaan tijdens de coronacrisis, door onder andere een extreem hoog dividend uit te keren.

Identieke omzet lager dan vorig jaar, maar dankzij leder- en modedivisie fors beter dan verwacht

LVMH profiteerde in het derde kwartaal van een sterk herstel bij zijn grote merken Louis Vuitton en Dior, waarmee een krimp bij andere divisies deels werd gecompenseerd. Dit meldde het luxeconglomeraat 15 oktober nabeurs. In het derde kwartaal was er sprake van een totale identieke-omzetdaling van 7% op jaarbasis tot ongeveer €12 mld. Analisten hadden gemiddeld een krimp van 12% naar $11,2 mld verwacht. In de eerste zes maanden van 2020 was nog sprake van een krimp van 27%. De groep zegt bemoedigende signalen van herstel te zien in een aantal van de activiteiten in alle regio's. In de VS en China zou het herstel meer uitgesproken zijn dan in de andere regio's. Bij de modetak, inclusief Louis Vuitton en Dior, steeg de identieke omzet op jaarbasis met 12%, terwijl de consensusverwachting op een krimp van 0,9% lag. De divisie wijnen en gedistilleerde dranken van het conglomeraat, waaronder de cognac van Hennessy en de champagne van Moet & Chandon, deed het ook beter dan verwacht. De organische omzet daalde met 3%, maar analisten hadden een daling van 7,9% verwacht. Na een significante volumedaling in het tweede kwartaal, verbeterde de vraag naar champagne in alle regio's. Ook Hennessy tekende een sterk herstel op in het derde kwartaal. Als luxemerk heeft LVMH veel last van de coronacrisis. LVMH’s selectieve detailhandel, die de dutyfree outlets van DFS en de cosmeticawinkelnetwerken van Sephora omvat, zag de organische omzet met 29% dalen door het stilvallen van het internationale toerisme. Analisten hadden hier een daling van 25% verwacht. De situatie zal er niet beter op worden nu de beperkende maatregelen weer toenemen.

Waardering

De waardering voor LVMH is met de ongeveer 51 keer de getaxeerde winst voor 2020 fors hoger dan normaal. De winsten zijn gedaald door het stilvallen van de economische groei als gevolg van het langer dan verwacht voortduren van het coronavirus. Met het opengaan van het belangrijkste afzetkanaal van het concern China zou dit weer iets moeten verbeteren.

Kansen

  • LVMH beschikt over een aantal van de bekendste luxemerken ter wereld en kan een hogere prijs rekenen voor zijn producten van topkwaliteit, zelfs onder ongunstige economische omstandigheden. Door als conglomeraat te opereren met een gediversifieerde merkenportefeuille beperkt het bedrijf het risico van een winstval als een van zijn merken zijn aantrekkingskracht verliest.
  • De opkomende markten kunnen in de nabije toekomst voor een aantal merken groei mogelijk maken, ondanks de minder sterk groeiende vraag op de volwassen markten.

Risico's

  • De groei in Azië wordt gedreven door een vastgoedzeepbel in China. Die kan uiteenspatten, net als in Japan gebeurde in de jaren ‘80. Zelfs de toename van de verkopen in Parijs, Londen en New York is gedeeltelijk te danken aan rijke toeristen uit onder meer opkomende markten.
  • De activiteiten in de wijn- en sterkedranksector zijn kapitaalintensiever. Dit weegt door in het rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Pamela Simeonov, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 336,0 op LVMH 3,6 11,96 11,99 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 336,0 op LVMH 3,6 11,96 11,99 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van LVMH bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.