Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Zorgen beleggers maken plaats voor uitgelaten stemming – voor nu

donderdag 5 november 2020

Goedemorgen. Hoewel de Amerikaanse verkiezingen nog geen definitieve uitslag hebben, heerst er een uitgelaten stemming op de wereldwijde aandelenbeurzen.

Sociale onrust dreigt

In de presidentsverkiezingen zijn de uitslagen van enkele staten zijn nog niet bekend, maar met de winst van Joe Biden in Wisconsin en Michigan kan een overwinning in Nevada al genoeg zijn voor de overwinning. Die uitslag wordt vandaag verwacht. Nog even geduld a.u.b. Misschien dat Donald Trump zijn dreigement van rechtszaken in praktijk gaat brengen, maar dat zal waarschijnlijk niets veranderen aan de uitslag. Wel moet worden gevreesd voor sociale onrust en ik lees net dat een aantal Amerikaanse steden zich al klaar maakt voor protesten. Laten we hopen dat het meevalt.

Toch geen ‘blue wave’…

In reactie op de nek-aan-nekrace en de dreiging van Trump om de verkiezingsuitslagen in een aantal staten tot aan het Amerikaanse hooggerechtshof aan te vechten, werden beleggers gisteren nogal nerveus en openden de Europese beurzen lager. Gedurende de dag kwamen echter ook de uitslagen van de Senaatsverkiezingen door. En tot de verbazing van analisten bleek er geen sprake van een 'blue wave', een blauwe golf met Biden als president en een Democratische meerderheid in beide huizen van het Congres. Die blue wave was namelijk voorspeld op basis van de peilingen. De voorsprong van de Democraten blijkt dus veel kleiner dan voorspeld.

… wat wijst op beperkte voorspelwaarde peilingen

De voorspellende waarde van de opiniepeilingen, de ‘polls’, blijkt weer eens beperkt. Want de Democraten hebben (ondanks het verlies van een aantal zetel) weliswaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden weten te behouden, maar de Republikeinen zullen naar verwachting de meerderheid in de Senaat houden, al zijn nog niet alle senatoren bekend. En als Biden president wordt, krijgt hij te maken met een verdeeld Congres. Dat zou voor beleggers overigens een prima uitkomst kunnen zijn. Dit betekent dat er wel een stimuleringspakket komt, maar waarschijnlijk veel minder groot dan de Democraten in gedachten hadden.

Minder regulering ‘big tech’ en medicijnsector

In reactie op het uitzicht op nieuwe stimulering daalde de Amerikaanse tienjaarsrente dan ook met 14 basispunten naar 0,76%. Verder neemt door het verdeelde Congres ook de kans af dat er strengere regulering voor de grote techbedrijven (zoals Facebook en Alphabet) kunnen worden doorgevoerd en dat de prijzen van medicijnen sterk zullen worden verlaagd. In reactie vlogen op Wall Street de koersen van aandelen uit de sectoren communicatiediensten (+4,25%), IT (+3,8%) en gezondheidszorg (+3,5%) omhoog. De beleggingsposities die de afgelopen weken waren ingenomen om in te spelen op het verwachte grote stimuleringspakket werden prompt verlaten. In beleggersjargon: de reflatie-trades werden teruggedraaid. Daarbij komt dat de kans op een economische groeivertraging in de VS door de het oplaaien van de coronavirusbesmettingen is toegenomen. Beleggers ‘vluchtten’ dan ook weer naar aandelen uit sectoren die het minste last hebben van de coronacrisis.

Arbeidsmarkt VS verzwakt opnieuw

Gisteren maakte loonstrookjesverwerker ADP bekend dat er in oktober slechts 365.000 nieuwe banen zijn bijgekomen, veel minder dan de verwachte 643.000. Ook viel de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector van onderzoeksbureau ISM terug van 57,8 naar 56,6 punten. Analisten hadden 57,5 punten verwacht. Daar tegenover staat dat de samengestelde inkoopmanagersindex (diensten- plus productiesector) van onderzoeksbureau Markit is gestegen van 54,3 naar 56,3 punten. In reactie daalden de koersen van aandelen uit cyclische (dus economisch gevoeliger) sectoren zoals basismaterialen (-1,7%), financiële waarden (-1,2%) en industriegoederen (-1%).

S&P 500-index weer op niveau van anderhalve week geleden

Niet overal heerste dus een hosanna stemming. De S&P 500 index boekte uiteindelijk wel een fraaie winst van 2,2%, de Nasdaq, met daarin veel IT-aandelen, knalde 3,9% omhoog en de Dow Jones Industrial Average steeg 1,3%. Na alle bewegingen staat de S&P 500-index nu weer op het niveau van anderhalve week geleden. Datzelfde geldt voor de Amerikaanse tienjaarsrente. Tot nu toe zijn de Amerikaanse presidentverkiezingen voor beleggers dan ook niets meer dan een storm in een glas water gebleken en slechts een spannende pauzeshow.

Sterk herstel op Europese beurzen na opening Wall Street

Door alle onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingsuitslagen openden de Europese beurzen gisterochtend lager. Maar zij trokken zich in de loop van de dag op aan de stijgende koersen op Wall Street. De Stoxx Europe 600-index sloot na een onrustige handelsdag uiteindelijk ruim 2% hoger, onder aanvoering van aandelen uit de sectoren gezondheidszorg (+4,4%) en IT (+2,7%). De koersrichting van de Amerikaanse tienjaarsrente volgend, daalde de Duitse tegenhanger daarvan gisteren met 2 basispunten naar -0,64%.

Zorgen beleggers maken plaats voor verkiezingsroes

De uitgelaten (‘euforische’) stemming krijgt vanochtend een vervolg op de Aziatische beurzen. Op mijn koersenscherm zie ik alleen maar groene, dus hogere cijfers oplichten. De Japanse Nikkei-index is 1,7% hoger gesloten en de Hang Seng-index koerst 2,6% hoger in Hongkong. Het aandeel Alibaba herstelt ruim 5% na de 7,5% koersverlies van gisteren. De beurs van Shanghai staat op een winst van 1,2% en de Kospi-index in Seoel plust 2,4%. De stand van de future (koers van het termijncontract) op de S&P 500 index wijst op het moment van schrijven op een 0,6% hogere opening vanmiddag en de future op de Nasdaq staat op een plus van rond de 1,5%. Zorgen over de economische terugval door de lockdows worden voor nu even verdreven door de verkiezingsroes. We zijn benieuwd hoe de stemming zich de komende tijd zal ontwikkelen. We verwachten dat de volatiliteit (koersbeweeglijkheid) op de financiële markten nog wel even hoog zal blijven.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere cijfers over Duitse fabrieksorders, het rentebesluit van de Britse centrale bank, winkelverkoopcijfers uit de eurozone, de wekelijkse ww-aanvragen in de VS en het rentebesluit van de Fed. We verwachten dat de Amerikaanse centrale bank vandaag geen extra stimuleringsmaatregelen zal aankondigen. Het kwartaalcijferseizoen gaat verder met cijfers van onder andere ING Groep, ArcelorMittal, Commerzbank, Siemens Gamesa, Bristol-Myers Squibb, Linde, Galapagos, Booking, Société Génerale, Unicredit, General Motors, Euronext en Enel.

Fijne dag en blijf gezond!

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 677,53 op AEX 10,0 7,44 7,46 +12,20 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 603,67 op AEX 5,0 14,82 14,84 +5,78 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 807,0 op AEX 9,9 7,51 7,53 -10,16 % Koop Sprinter
Sprinter Short 871,0 op AEX 5,3 14,10 14,12 -5,68 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 5 november 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.