Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Zelfs met effectief vaccin nog heel lang overheidssteun nodig

vrijdag 13 november 2020

Goedemorgen. Het is vandaag vrijdag de dertiende. Nu ben ik niet bijgelovig, maar het is toch altijd een dag waarop je misschien wat extra oplet. 

Nieuwe recordaantallen besmettingen in Japan, delen van Europa en de VS, in combinatie met waarschuwende woorden van de belangrijkste centrale bankiers dat een economisch herstel (ondanks positieve berichten over een vaccin) nog lang kan duren, werkte gisteren ontnuchterend na de vaccin-euforie van eerder deze week. Na de sterke rally van de aandelenkoersen in de voorgaande dagen was het weer: terug naar de realiteit. 

Voorlopig geen structurele draai naar waardeaandelen

De in de financiële media veelbesproken ‘sectorrotatie’ (draai in de voorkeur van beleggers) van groei- naar waardeaandelen, blijkt vooralsnog weer van korte duur. Zoals we hier al eerder schreven, zijn voor een structurele draai van ‘groei’ naar ‘waarde’ onder andere sterkere economische groei, meer inflatie en hogere rentes nodig. Dat zien we op de korte termijn niet gebeuren. Onze beleggingsvisie voor deze maand lees je in het Maandbericht beleggen van november

Regering-Trump weg uit onderhandelingen steunpakket VS

In reactie op de zorgen over de gevolgen van de tweede coronagolf en het besef dat het nog wel een tijd duurt (een heel jaar?) voordat iedereen is gevaccineerd, daalden de rentes op eurostaatsobligaties gisteren over een breed front. De voorzitters van de centrale banken van de VS (de ‘Fed’), de eurozone (de ECB) en het Verenigd Koninkrijk (de BoE) herhaalden gisteren nog meer eens dat de nationale overheden snel met meer stimuleringsmaatregelen op de proppen moeten komen om de economie overeind te houden. Die kans lijkt in de VS na gisteren echter nog verder afgenomen, nu de regering-Trump is weggelopen van de onderhandelingen over een nieuw steunpakket en dit overlaat aan de fractievoorzitter van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Mitch McConnell. Die lijkt weinig trek te hebben om te onderhandelen met de (Democratische) voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. 

Beleggers Europa kiezen weer voor minder risico

Ook de zorgen over die andere onderhandelingen die stroef verlopen, namelijk over de brexit, nemen toe nu de tijd echt begint te dringen. Beleggers zochten gisteren daarom weer de ‘veilige havens’ op. De rente op Duitse tienjarige staatsobligaties daalde gisteren met 3 basispunten naar -0,54% en vrijwel alle Europese aandelenbeurzen deden gisteren een stap terug. Uitzondering was de AEX (+0,1%) dankzij koerswinsten van onder andere Prosus (+3,6%) en KPN (+6,3%), dat in de belangstelling staat van het Zweedse EQT om overgenomen te worden. De DAX-index in Frankfurt verloor 1,2% en de CAC 40-index in Parijs ging 1,5% omlaag. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,9% lager. Alleen de sectorindex voor communicatiediensten (+0,6%) sloot door het overnamenieuws rond KPN hoger. De cyclische, dus economisch gevoeliger sectoren zoals energie (-1,4%) en financiële waarden (-1,1%) eindigden na de korte maar krachtige opleving eerder deze week weer onderaan het rendementslijstje. We hebben beide sectoren al langere tijd op onderwogen in de beleggingsstrategieën voor ons vermogensbeheer. 

Verder herstel Amerikaanse arbeidsmarkt…

Het op weekbasis bijgehouden aantal nieuwe (‘eerste’) aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is in de afgelopen week gedaald naar 709.000 (van 757.000 vorige week). Dat is een sterkere daling dan waar analisten gemiddeld op rekenden (731.000). Het aantal verlengingsaanvragen daalde van 7,2 miljoen vorige week naar iets minder dan 6,8 miljoen. Een teken dat de Amerikaanse arbeidsmarkt verder herstelt. Ondanks dit positieve nieuws maken beleggers zich steeds meer zorgen over het weer oplaaien van het aantal coronavirusbesmettingen in de VS. In een aantal staten lopen de ziekenhuizen snel vol, nu er dagelijkse rond de 140.000 nieuwe besmettingen bijkomen. 

… maar oplaaien virusbesmettingen VS dwingt tot strengere maatregelen

In New York dreigen daarom scholen weer te worden gesloten en worden in veel regio's strengere maatregelen afgekondigd. Het verrassend positieve vaccinnieuws van eerder deze week is mooi, maar helpt ons nu nog niet van de ellende af. De euforie op de beurs was te begrijpen, maar enige terughoudendheid is op zijn plaats. Want zelfs als er volop kan worden gevaccineerd, is er nog steeds gedurende lange tijd extra overheidssteun nodig om de economie er weer bovenop te helpen. 

Wall Street doet stap terug, rentes lager

De S&P 500-index sloot gisteren 1% lager. Op aandelen uit cyclische (waarde-) sectoren zoals energie (sectorindex: -3,3%), basismaterialen (-2,1%) en financiële waarden (-1,5%) werd weer winst genomen na de opleving van eerder deze week. De Dow Jones Industrial Average verloor 1,1%, de Nasdaq sloot 0,7% lager. Op de obligatiemarkt daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties sterk nadat woensdag niet in obligaties was gehandeld vanwege Veterans' Day. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 9 basispunten naar 0,88%. En zo zijn we na een paar dagen van flinke schommelingen weer bijna terug bij af. Leuk voor daghandelaren, maar dat is waar je als belegger weinig mee kunt. 

Iets lagere start verwacht in Europa

De stemming op de Aziatische markten is vanmorgen ook wat bedrukt maar toch zie ik ook wel wat groene (dus hogere) koersen op mijn scherm. De Nikkei-index is 0,5% lager gesloten in Tokio maar de Kospi-index in Seoel boekte een winst van 0,7%. De Hang Seng-index in Hongkong staat op het moment van schrijven 0,2% lager en de beurs van Shanghai verliest 0,9% maar veert wel iets op van het dieptepunt eerder deze ochtend. De futures (koersen van termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een licht hogere start van Wall Street vanmiddag. De future op de Nasdaq noteert +0,5%. Het lijkt erop dat beleggers toch weer willen schuilen in de defensieve ‘tech’-aandelen. Heel begrijpelijk in de huidige situatie. We verwachten dat de Europese beurzen vanmorgen iets lager van start zullen gaan.                     

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere (definitieve) inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje van oktober. Verder krijgen we schattingen van de economische groei in het derde kwartaal in Nederland en de eurozone. Na de klap in het tweede kwartaal wordt gerekend op een herstel van 6,8% respectievelijk 12,7% (kwartaal op kwartaal). Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere producentenprijs-inflatiecijfers en de sentimentsindices van de Universiteit van Michigan. Het derdekwartaal-cijferseizoen loopt op zijn einde maar is nog niet voorbij. Vandaag verwachten we kwartaalresultaten van onder andere Ageas, Engie, Atlantia en Deutsche Wohnen.   Alvast een heel goed weekend. Blijf gezond, pas op voor zwarte katten en loop niet onder ladders door! Groet, Simon 

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 13 november 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investment manager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 13 november 2020, 8.16 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2020 ING Bank N.V., Amsterdam.