Dagbericht beleggen
Realiteit begint zwaarder te wegen op het beurssentiment
vrijdag 20 november 2020
Goedemorgen. Een ongebruikelijk meningsverschil tussen Fed-voorzitter Jerome Powell en de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, bepaalt vanmorgen de stemming op de financiële markten.
Lagere opening beurzen verwacht
Mnuchin wil de ongebruikte noodleningen van de centrale bank gebruiken voor andere overheidsbestedingen, maar Powell gaat daar niet mee akkoord. Het geruzie over de financiële middelen om de Amerikaanse economie een steun in de rug te geven, nu die weer deels is lamgelegd door de coronapandemie, leidt tot lagere standen voor de futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices. Zowel de future op de Dow Jones-index als die op de S&P 500-index staan rond een half procent in de min. Die op de Nasdaq-index noteert vrijwel onveranderd. De Aziatische beurzen laten vanmorgen een gemengd beeld zien. De Nikkei-index is 0,4% lager gesloten, mede door een daling van de Japanse inkoopmanagersindices deze maand, maar de Hang Seng-index noteert in Hongkong 0,26% hoger. De beurs van Shanghai wint 0,4%, de Koreaanse Kospi-index plust 0,2% maar de beurs van Australië is 0,12% lager gesloten. We verwachten dat de Europese beurzen op alweer de laatste handelsdag van de week licht lager van start zullen gaan.
Economie VS koelt af
Voor de VS is het zaak om zo snel mogelijk met nieuwe steunmaatregelen te komen. Gisteren werd bekend dat het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen is opgelopen naar 742.000, terwijl er werd gerekend op een daling naar 700.000. De economische groei lijkt in de VS toch echt wel af te nemen, nu het aantal besmettingen stijgt en her en der weer lockdown-maatregelen worden ingevoerd. Op Wall Street reageerden beleggers gisteren in eerste instantie dan ook negatief op de tegenvallende cijfers. Maar na een lagere opening herstelden de koersen zich in het laatste uur van de handel. De S&P 500-index sloot met een winst van 0,39%, de Dow Jones-index steeg 0,15% en de Nasdaq-index won 0,87%. De 'thuisblijfaandelen’ waren weer in trek.
Rekening houden met onrustige beurs
Van een echte toename van de risicobereidheid was in New York echter geen sprake. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde namelijk met 4 basispunten naar 0,83%. Obligatiebeleggers maken zich, naar onze mening terecht, zorgen over de gevolgen van de coronagolf in de VS. Dagelijkse berichten over recordaantallen nieuwe besmettingen en slachtoffers worden op dit moment echter overschaduwd door positieve berichten over vaccins. In dit spanningsveld moeten we rekening houden met volatiele markten. Toch maar een calloptie kopen op de VIX-index, de ‘angstgraadmeter’ van Wall Street?
Europese beleggers nemen wat winst
Eerder op de dag sloten alle Europese aandelenbeurzen met verlies. Hier overheersten de zorgen over de gevolgen van de oplopende coronabesmettingen en de strengere lockdown-maatregelen in een aantal landen, waaronder Portugal. Verder lijkt het Europese coronaherstelfonds, waarover in juli na veel strijd een akkoord werd bereikt, niet van de grond te komen. Polen en Hongarije liggen dwars. Dit betekent dat het geld uit het herstelfonds van €750 miljard niet snel beschikbaar komt, op een moment dat het hard nodig is. Verder is er ondanks positieve geluiden nog steeds geen brexit-akkoord, terwijl de deadline nadert. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,75% lager. Vooral aandelen uit de sector energie (-2,23%) lagen onder druk. Niet zo vreemd, na de enorme rally in de afgelopen twee weken. De Duitse 10-jaarsrente daalde 2 basispunten naar -0,57%.
Beleggers zijn erg optimistisch gestemd
Na een paar weken van euforie over een vaccin en een mooie rally op de aandelenbeurzen, begint de realiteit van de dag weer wat zwaarder te wegen op het sentiment. Volgens een onderzoek van Bank of America ligt het sentiment onder wereldwijde professionele beleggers op het hoogste niveau sinds januari 2018. Dit is vergelijkbaar met de uitslag van een onderzoek onder Amerikaanse particuliere beleggers. De gemiddelde cashposities van de professionele beleggers ligt met 4,1% op het laagste niveau sinds april 2015, terwijl de weging van aandelen in een gemengde portefeuille met gemiddeld 46% dichtbij een niveau ligt dat als extreem optimistisch wordt gezien. Fondsmanagers zijn sinds 2002 niet meer zo positief geweest over de winstgroeiverwachtingen. Deze signalen wijzen op een (tijdelijke) oververhitting van de aandelenmarkten. Een beetje afkoeling zou daarom niet vreemd zijn.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere consumentenvertrouwenscijfers uit Nederland en de eurozone, winkelverkoopcijfers uit het VK en industriële-productiecijfers uit Italië. Uit de VS verwachten we vandaag geen belangrijke macrocijfers. Verder is het kwartaalcijferseizoen nu toch echt vrijwel afgelopen. Voor vandaag staan alleen cijfers van The Sage Group op de agenda.
Alvast een heel fijn weekend en blijf gezond!
Groet, Simon
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met het gebruik van cookies.